Hirmagazin.eu
Főoldal » Izgalmas történelem: 15 dolog, amit nem tudtunk március 15-ről
Kultúra

Izgalmas történelem: 15 dolog, amit nem tudtunk március 15-ről

Miért járt Petőfi felesége férfi ruhában? Hogy hívták valójában a Pilvax Kávéházat? Sok érdekes kérdésre adunk választ!

Íme 15 érdekesség, amit csak kevesen tudnak március 15-ről!

1.      A forradalmárok eredetileg a József-napi vásárra érkező tömegben, március 18-án akarták kirobbantani a lázadást, de a kitörő bécsi forradalom hírére nem maradhattak tétlenek.

2.      Petőfi és Jókai ekkoriban közösen béreltek lakást a Dohány utcában, 15-re virradó éjszaka szinte semmi nem aludtak. Petőfi feleségének az ötlete volt, hogy a francia forradalom mintájára varrjanak kokárdákat. Ő javasolta azt is, hogy a kokárdát ne a kalapjukra, hanem a kabátjukra, a szívük fölé tűzzék.

3.      Petőfi felesége, Szendrey Júlia a forradalom napjaiban lázadó módon férfiruhát hordott, haját rövidre vágatta és szivarozott.

4.      A 12 pont először 13 volt, de mivel a tizenkettő jobban hangzott, két pontot összevontak belőle.

5.      A Pilvax kávéházat soha nem hívták Pilvaxnak a forradalmárok, hiszen a bérlőt akkoriban már Fillingernek hívták. “Gyerünk a Fillingerbe!” – hangzott a forradalmárok felhívása.

6.      Később a kávéházat átkeresztelték a „Szabadság Csarnokára”, de továbbra is mindenki csak Fillingernek hívta.

7.      Itt, a Fillingerben egy kissé dadogó költő, Sükei Károly olvasta fel először a 12 pontot. Ezután a jelenlévő titkos ügynökök a bolondokházába akarták vitetni, de végül a közönség őket kergette el.

Izgalmas történelem: 15 dolog, amit nem tudtunk március 15-ről

8.       Petőfi otthon felejtette a Nemzeti Dal korábban megírt szövegét, ezért a nyomdában kénytelen volt fejből lediktálni. Úgy tudni, rögtönzött is egy kicsit.

9.      Amikor a tömeg megérkezett a Nemzeti Múzeumhoz, támadt egy kis zűrzavar, ugyanis a környékbeli Szénapiacról beszabadult a parkba néhány tehén. Az igazgató, Kubinyi Ágoston személyesen kergette ki a jószágokat.

10.     Táncsicsot kiszabadította a tömeg, de a másik politikai fogolyról, Eftimiu Murgu román ügyvédről elfeledkeztek. Ő még egy hónapig raboskodott.

11.     A kiszabadított Táncsics Mihálynak adtak egy ingyen szobát a kor egyik híres luxusszállodájában, a mai Vörösmarty tér sarkán álló Nádor fogadóban, hogy sok év raboskodás után végre együtt lehessen a feleségével. Táncsics elaludt, így nem volt ott a Bánk bán esti díszelőadásán, hiába követelte a tömeg.

12.     Még az is felmerült, hogy a Nemzeti színpadára egy ál-Táncsicsot vezessenek fel, csak hogy lecsillapodjanak az emberek, de ezt elvetették.

13.     Jókai, miközben nyugtatta a tömeget, elkövetett egy kisebb bakit. Azt találta mondani a vak Táncsicsról: „Engedjétek neki felesége körében a viszontlátás örömeit élvezni!” – mire felmorajlottak az emberek.

14.     A Bánk bán előadása után, ott, a színpadon csókolta meg először az ünnepi beszédet mondó Jókait Laborfalvy Róza. Másnap az író megkérte, legyen a kedvese.

15.     A forradalmat azért sem tudták leverni Pesten, mert a császári laktanyákban olasz csapatok állomásoztak. Attól tartottak, hogy ha kivezénylik őket, átállnak a forradalmárok oldalára.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Tőlük búcsúztunk el 2015-ben: hazai és világsztárok

Edit

Nagy segítség a 2016-os emelt szintű érettségihez

info

Újévi gála és önálló koncertek

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------