Hirmagazin.eu
Főoldal » Ivott a kút vizéből, és meggyógyult a néma fiú: a mátraverebélyi Szűz Mária-jelenések
Egészség - betegség

Ivott a kút vizéből, és meggyógyult a néma fiú: a mátraverebélyi Szűz Mária-jelenések

Katolikus zarándokhellyé lett a jelenések helyszíne.

Számos olyan helyről tudni, melyhez valamilyen vallásos vonatkozású legenda, illetve csodatétel története fűződik. Ilyen hely Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhelye is, mely az észak-magyarországi régióban található, Mátraverebély határában.

A katolikus zarándokhely és búcsújáróhely a Szent László-forrás szomszédságában terül el, a Mátra északi oldalán, egy völgy torkolatában. Emblematikus látnivalója a Szentkút Nagyboldogasszony-templom, illetve a hatalmas, mesterséges barlangfülke. A helyet a ferences szerzetesek rendháza és gyóntatóudvaruk is gazdagítja.

Szűz Mária csodatétele

Mátraverebély-Szentkút nevéhez Szűz Mária csodatételét köthetjük, melyet 1714-ben jegyeztek le. A történet szerint egy néma fiú és apja haladtak át a területen, és a fiú, mert megszomjazott, lemaradt apja mögött, hogy vizet keressen. Ekkor jelent meg előtte Szűz Mária, aki egy lópatkó formájú mélyedésre mutatott. Amikor a fiú a mélyedésre tekintett, látta, hogy abból víz fakadt, és ivott belőle. Ezzel azonban a Szűzanya nemcsak szomját segítette oltani, de meg is gyógyította őt a némaságból. Egyszeriben apja után kiáltott. A csodatétel története kapcsán kapta a hely a Szentkút nevet 1195-ben, amikor is a helyet szentnek nyilvánították.

A kolostor, a templom és a kegyhely felülről.

A kolostor, a templom és a kegyhely felülről., Fotó: Wikimedia Commons/Civertan

Egy Szent Lászlóhoz kötődő legenda szerint a patkó alakú mélyedés annak a lónak a nyoma, melyen a kunokkal harcoló király lovagolt, amikor az ellenség bekerítette, és egy völgybe szorította. A király ezt a mélyedést kardjával kiszélesítette, és ekkor tört fel a forrásvíz.

További csodás események is kötődnek Szentkúthoz. 1700-ban, mint mondják, egy aranykereszt ragyogott fel a vízben, 1701-ben pedig hívők ezrei előtt jelent meg Szűz Mária, karján a kis Jézussal, trónján ülve. Ezeket az eseteket XI. Kelemen pápa kivizsgálta, és igaznak ismerte el, így kezdődhetett el 1714-től a hivatalos lejegyzés, melyet Lukovics Márton kisterenyei plébános végzett.

Így alakult a szentkúti zarándokhely sorsa

Miután a legendák híre elterjedt, egyre több és több hívő látogatott Mátraverebély-Szentkútra. 1210-ben ezért templomot építettek, mely egyfelől misék helyszíne, másfelől a körmenet kiindulópontjaként szolgált. 1258-tól búcsújáróhely lett, az 1400-as évektől az egyik leglátogatottabb Magyarországon. A törökök rombolása sajnos ide is elért, a 16. században lerombolták a települést. 1650-60 között építették azt újra a ferencesek. Mátraverebély-Szentkút azóta is sokak által látogatott búcsú- és zarándokhely, évi mintegy 200 ezer zarándok jön el ide.

2000 óta a mátraverebély-szentkúti Szűzanya-kegyszobrot öltöztetik. Erről szólt egy nemrégiben közölt írás oldalunkon. A ruhák készítője csodás alkotásokkal gazdagítja a Szűzanya ruhatárát.

femina, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Szülés után már csak egy napot lesz kötelező kórházban tölteni

Mazsi

Tegyünk szemünk egészségéért!

info

6 gyors és egyszerű módszer a köszvény enyhítésére, ami valóban hat!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------