Hirmagazin.eu
Főoldal » Itt vannak a mentőcsomag részletei: bérátvállalás, adókönnyítés, nyelvvizsga nélküli diploma
Gazdaság

Itt vannak a mentőcsomag részletei: bérátvállalás, adókönnyítés, nyelvvizsga nélküli diploma

9200 milliárd forintot biztosít a kormány a gazdaságvédelemre, a rövidített munkaidő esetén három hónapra a bér 70 százalát átvállalja, a kutatóknak, mérnököknek bérkiegészítést ad, a turizmust 600 milliárd forintból indítja újra, a cégek megmentését 2000 milliárd forintos kedvezményes hitellel segíti – derült ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tájékoztatásából.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján ismertette a kormány legújabb gazdasági csomagjának részleteit. A miniszter elmondta, hogy a „háborús helyzethez” hasonló járványhelyzet, és a kormány ennek fényében hozta meg gazdaságvédő intézkedéseit.

9200 milliárd forintot biztosít összesen a kormány a gazdaságvédelemre,

a GDP 18-20 százalékát teheti ki a keret, az összeg még növekedhet is – mondta Palkovics László. Történelmi akciótervnek nevezte mindezt, amely elsősorban a “munkaalapú gazdaság” megtartását célozza.

“Ha van munka, minden van, fogyasztás van, bevétel van, fejlődés van. A vírussal folytatott háború idején a munkahelyek megvédése, újak létesítése a cél, nem a segélyek osztogatása, ebben hiszünk” – mondta a miniszter, és a következő intézkedési elemeket ismertette.

Állami bértámogatás

Állami támogatás jár a rövidített munkavégzés esetén, az elkerülhetetlen leállás idejére, a magyar állam három hónapra átvállalja a bér 70 százalékát. A kormány azt szeretné, ha nem otthon lennének csak a munkavállalók, hanem a vállalat számára hozzáadott értéket állítanának elő, a munkahely elvesztése nélkül – jelentette be a Portfolio tudósítása szerint Palkovics László.

A mérnöki és K+F dolgozóknak 40 százalékos bérkiegészítést nyújt a kormány 3 hónapig, mert esetükben a rövidített munkaidő nem értelmezhető. A kutatás-fejlesztési kapacitás fenntartására törekszik a kormány.

Adókönnyítések

Adó- és adminisztrációs könnyítéseket vezet be a kormány. Beindítottak egy vállalkozási portált az adminisztráció egyszerüsítésére, a cégek kérdéseinek megválaszolására. A szociális hozzájárulási adót 2 százalékponttal csökkentik július 1-jétől, ahogy erről korábban megállapodtak, elhalasztják szeptember 30-áig a beszámolási kötelezettségeket és a hozzá kapcsolódó adóbevallásokat, az EKÁER rendszerben biztosíték alóli mentességet vezetnek be, bevezetik az automatikus visszafizetés lehetőségét is. Felgyorsítják 20, illetve 30 napra az áfa-visszatérítéseket: normál adózónak 30 napra, megbízható adózónak 20 napra. Speciális halasztott és részletfizetési lehetőségeket vezetnek be az adófizetés könnyítésére, az adózói minősítés nem fog joghátrányt okozni a veszélyhelyzet során történő mulasztások miatt.

A betegszabadságokról szóló dokumentumokat elektronikus másolat formájában is be lehet nyújtani, erre eddig nem volt lehetőség.

A vészhelyzet során állásukat elvesztők biztosítási jogviszonya nem fog megszűnni.

Segítség a tanuláshoz

Azonnali online képzéseket indított el a kormány, és támogatja a távoktatás formájában zajló továbbképzéseket, átképzéseket, ennek egyik formája az informatikusképzés, amelyben Magyarországnak létszámproblémái vannak. A tandíj 95 százalékát átvállalja a költségvetés az érintett munkavállalók továbbképzésében, és 0 százalékos kamatozású felnőttképzési diákhitelt vezetnek be.

Az egyetemi hallgatóknak egyszeri 500 ezer forintos szabad felhasználású, 0 százalékos diákhitel-konstrukciót hoztak létre, a Diákhitel Központnál fogják tudni igényelni.

75 ezer hallgató nyelvvizsga-kötelezettségétől eltekintenek, enélkül is megkaphatják a diplomát, hiszen a felgyorsuló gazdaságnak több diplomásra lesz szüksége.

600 milliárd a turizmusra

A turizmusban és a vendéglátásban újabb intézkedések jönnek: december 31-ig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, június 30-ig 4 százalékra csökken a SZÉP-kártya szociális hozzájárulási adója, és emelik a határait. 600 milliárd forintot biztosítanak a turizmus védelmének a programjára.

Támogatást biztosítanak egyetemek és privát kutatóintézetek számára is egészségügyi kutatásokhoz, létrejön az egészségipari innovációs ügynökség ezek koordinálására.

2000 milliárdos hitelprogram

A vállalati szektort hitelgarancia és tőkeprogramokkal támogatják: egyrészt a likviditás biztosítására, másrészt hogy ne kerüljenek a magyar vállalatok idegen kézbe. Közel 2000 milliárd forint kedvezményes hitel érkezik és több mint 500 milliárd forint értékű állami garancia hozzá. A Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel, az Eximbank Kárenyhítő hitelprogramja, az MFB Versenyképességi Hitelprogramja, az Agrár Széchenyi Kártya és folyószámlahitel és a Garantiqa Krízis Garanciaprogramja tartozik ide. Átalakítják a Széchenyi Tőkealapkezelő, a Hiventures és az Eximbank alapjainak egy részét, hogy megvédjék a hazai vállalkozásokat. Új alapokat is indítanak, a restrukturálási részalap a nehéz helyzetbe jutott stratégia cégeknek segít, a tranzakciós részalap vállalati és ingatlan-felvásárlásokat tesz lehetővé itthon és külföldön. A programok részletei hamarosan megjelennek.

Családvédelem

Februártól visszaépítik a 13. havi nyugdíjat úgy, hogy minden januárban egyheti plusz nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok, erre mindösszesen 280 milliárd forintot költenek.

A tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő szülők gyod-jogosultsága nem szűnik meg a vészhelyzet lejártát követő második hónap utolsó napján. Ha megszűnne a családi pótlékra való jogosultság, akkor az is annak a hónapnak a végéig jár, amíg a veszélyhelyzet megszűnik, nem pedig a tanév végéig.

A nagycsaládosok autóvásárlására vonatkozó jogosultság nem hat hónapon, hanem a vészhelyzet lejártát követő 60. napon fog lejárni.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Stabil kilátással megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Standard & Poor’s

Edit

Megint emelkedik az üzemanyagok ára, és részletes gazdasági hírek (Olvasd el és hallgasd meg!)

Géza

Kevesebb cég kért haladékot a NAV-tól

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------