Hirmagazin.eu
Főoldal » Itt van minden, amit tudni kell a változásokról: tízezreket nyernek az idős dolgozók az új adóval..
Gazdaság

Itt van minden, amit tudni kell a változásokról: tízezreket nyernek az idős dolgozók az új adóval..

Tegnaptól minden nyugdíj mellett dolgozó örülhet a járulékmentességnek, nő a nettó bérük..

 Mától minden nyugdíj mellett dolgozó örülhet a járulékmentességnek, nő a nettó bérük / Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Fizetniük kell a tb potyautasainak a három hónapos tartozás után.

Budapest — Az életünk számos területén jelentős változások lépnek életbe július 1-jétől: például 17,5-ről 15,5 százalékra mérséklődik a szociális hozzájárulási adó (szocho), és már minden dolgozó nyugdíjast megillet a korábbinál jóval nagyobb járulékcsökkentés. Emellett a tb „potyautasait” kiszűrő törvény is élesedik. A Blikk összeszedte a legfontosabb újdonságokat.

Nyugdíjasok bére

Július 1-jétől minden öregségi nyugdíjas járulékmentességet kap, nemcsak a munkaviszonyban lévők, akik tavaly január óta élvezhetik ezt a lehetőséget. Farkas András nyugdíjszakértő szerint ez a lépés ösztönzi majd a munkaadókat arra, hogy öregségi ellátásban részesülőket foglalkoztassanak, továbbá ne „nyeljék be” a pluszpénzt.

– Az érintetteknek 100 ezer forintra vetítve eddig 71 ezer forint volt a nettó bérük, mától ez 85 ezer forint lesz. A tavalyi döntés óta, a járvány kezdetéig 40-50 százalékkal nőtt a dolgozó nyugdíjasok száma, a mostani lépéssel is ez a célja a kormánynak. Jellemzően azok az idősek dolgoznak, akik szeretnének, nem elsődlegesen a rászorulók, a kisnyugdíjasok ugyanis nem tudnak munkát szerezni szakképzettség híján, illetve olyan kistelepüléseken laknak, ahol eleve nagyon kevés állás van – mondta lapunknak a nyugdíjguru.hu alapítója. Emellett eltörölték a kedvezményes nyugdíjba vonuló nőkre vonatkozó éves kereseti korlátot, azaz bármennyit is keresnek, nem függesztik fel az öregségi ellátás folyósítását.

Mától minden öregségi nyugdíjas járulékmentességet kap

Tegnaptól minden öregségi nyugdíjas járulékmentességet kap

Csökken a szocho

A foglalkoztatott nyugdíjasok számának emelkedését tapasztalta a tavalyi könnyítés után Rolek Ferenc is, akit a szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentéséről is kérdeztünk. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint noha ez közvetlenül a cégek terheit enyhíti, áttételesen a dolgozók is részesültek belőle.

– Ez egy évekkel ezelőtt kötött megállapodásnak a része, a reálbér megfelelő növekedése miatt gyakorlatilag automatikusan lép életbe. Mivel ez tervezhető volt, tulajdonképpen beépült mint fedezet az év eleji béremelésekbe – magyarázta lapunknak Rolek.

Csökken a szocho

Csökken a szocho

Egészségügy

Ma lépett életbe az új társadalombiztosítási törvény, amelynek egyik része kifizettetné azon páciensekkel az ellátás költségét, akik legalább három hónapja tartoznak az egészségügyi járulékkal. A válság miatt a határidőt valószínűleg fél évre kitolják és egyéb enyhítést sem lehet kizárni, ám a szakmai szervezetek az alapkoncepció ellen is tiltakoztak. Mindemellett július elsejével kapják meg a bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásukat az egészségügyi dolgozók

Ma lépett életbe az új társadalombiztosítási törvény

Tegnap lépett életbe az új társadalombiztosítási törvény

Vége az ingyen parkolásnak

Július 1-jétől egységessé válnak, így egyszerűsödik az adminisztrációja több járulékfajtának. Jól járnak a családok is, akik már a munkaerőpiaci járulék után is érvényesíthetik a kedvezményüket. Országszerte ismét fizetőssé válik a parkolás, kinyitnak a nagyobb könyvtárak, illetve igénybe vehető már a magyar turistáknak járó Restart Budapest kártya.

blikk / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Októberben 0,1 százalék volt az infláció

Edit

Hamarosan döntenek a letelepedési kötvényekről

Edit

Turisztikai beruházások tömkelege érkezik Hajdúszoboszlóra

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!