Hirmagazin.eu
Főoldal » Itt az online számlázás – tanácsok azoknak, akik még nem állnak készen
Gazdaság

Itt az online számlázás – tanácsok azoknak, akik még nem állnak készen

Egy hét sincs már az úgynevezett valós idejű adatszolgáltatás éles üzembe állításáig, ennek ellenére a vállalkozások egy része még nem készült el a szükséges informatikai háttérrel. Jelenleg senki sem tudja, hogy július 1-je után ők milyen szankciókra számíthatnak, mindenesetre célszerű egy jó „B-tervet” felállítani – írja sajtóközleményében a Mazars.

Online számlázás. Kép: Szon

2018. július 1-jétől minden számlázó programnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy automatikusan, a megadott adatstruktúrában adatot szolgáltasson a NAV felé a belföldi adóalany vevőnek kiállított, 100 000 forintot elérő áfatartalmú számlákról. Akik időben megkezdték a fejlesztéseket, azok már hetekkel ezelőtt sikeres teszt számlákat tudtak a NAV rendszerébe feltölteni.

A Mazars is az éllovasok közé tartozik. Ennek ellenére a tesztek most is folyamatosan zajlanak, hiszen a tét óriási: a nem megfelelő adatszolgáltatás számlánként 500 ezer forint mulasztási bírsággal is sújtható. Noha a Mazars nem számít arra, hogy az adóhatóság azonnal a törvény teljes szigorával lép fel a mulasztókkal szemben, az érintettek azért nem lehetnek nyugodtak. Halasztásról, vagy hivatalosan meghirdetett türelmi időszakról egyelőre nem érkezett hír. Így azok a cégek, akik határidőre nem készülnek el, jobb, ha alternatív megoldások után néznek. De mik ezek a lehetőségek?

Saját számlázó szoftver helyett használható lesz a NAV Online Számlázó programja, méghozzá ingyenesen. Ez azonban elsősorban a mikro- és kisvállalkozások általános számlázási igényeinek felel meg. Másrészt beszerezhető olyan külső szoftver, illetve webes számlázási megoldás, mely eleget tud tenni az adatszolgáltatásnak. Azaz lecserélhető a jelenleg használt számlázó rendszer, viszonylag gyorsan és nem is túl magas költségek mellett.

Azonban a nagyobb cégek integrált vállalatirányítási és könyvelési folyamataiba nem illeszthető be egy ilyen olcsó netes számlázó megoldás. Egyes cégek ezért minden bizonnyal „árnyékszámlázást” fognak végezni. Ennek lényege, hogy valamilyen külső szoftverrel kiállítanak egy számlát, de csak azért, hogy a NAV elvárásainak megfeleljenek, és az adatszolgáltatás megtörténjen. Ezzel párhuzamosan pedig, könyvelési célból „házon belül” továbbra is az integrált rendszerből állítanak elő egy másik számlát. Ez azt a veszélyt rejti magában, hogy az adóhatóság ugyanazon ügylet kettős számlázását kifogásolhatja, főleg, ha utóbbi bizonylatot küldik ki a vevőjüknek. Fontos felhívni a figyelmet, hogy elvileg az az adózó is büntethető, aki folyamatosan üzemzavarra hivatkozik, és ezért kézzel tölti fel a számlákat, mert a számlázó programja valójában még nem tudja az adatszolgáltatás funkciót.

Valójában a leginkább működőképes lehetőség, ha a társaság „kiszervezi” a számlázást olyan adótanácsadónak, könyvelési szolgáltatónak, aki felkészült az online számlázásra. Erre az áfatörvény lehetőséget ad: írásos meghatalmazás alapján a számla kiállítását más személy számára át lehet adni. Ez a megoldás jogszerű és viszonylag gyors megoldást ad – akár csak átmenetileg, a saját rendszer felkészítéséig – a problémára.

Végül pedig, nyilván nincs gondja az online számlázással, akinek nincsenek 100 000 forint áfát elérő ügyletei. Az ügyletek szétdarabolása azonban nem javasolható, mert kivívtatja a hatóság nemtetszését is. Nagyobb cégek esetén végső soron a saját számlázó rendszer költséges és hosszadalmas fejlesztése vagy egy külső konverter szoftver üzembe állítása adhat megnyugtató megoldást.

Forrás: NAV, adozona

Hasonló hírek

A fiatal férfiak nagyobb eséllyel kapnak jutalmat

info

Elrettennek a nők a húsoktól, ha fiatal állatok fotóit látják

Géza

3,4 százalékos növekedéssel számol a Századvég

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------