Hirmagazin.eu
Főoldal » Itt a tavaszi madárodú-tisztítás ideje
Természetvédelem, élőlények védelme

Itt a tavaszi madárodú-tisztítás ideje

Akinek van a kertjében fészekrakásra szolgáló madárodú, biztosan tudja, hogy azt érdemes télen is odakint hagyni, a fészekrakás ideje előtt viszont nem árt ellenőrizni, milyen állapotban vészelte át a hideg időszakot.

tavaszi madárodú-tisztítás ideje

Íme, mi mindenre kell figyelni a madárodú rendbehozatalnál:

A madárodúkat azért tanácsos télre is a szabadban hagyni, mert így biztonságos éjszakázóhelyül szolgálhatnak a cinegéknek, a verebeknek és más apró madaraknak – írja az oldalán a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság, és egyben néhány hasznos tanáccsal is szolgál a tavaszi tisztítással, kihelyezéssel kapcsolatban.

Az odúkat először is le kell szerelni és alaposan megvizsgálni. Szedd ki belőle a régi fészekanyagot, és gondoskodj róla, hogy az esetlegesen beköltözött tetvek elpusztuljanak – ehhez madárboltban vagy állatorvosi rendelőben szerezheted be a megfelelő szert. Nézd meg azt is, nem lazult-e ki az odú alja, szükséges-e a szegek megerősítése.

Az évről évre felfrissített fészekanyagot meghálálják a fészek lakói

A kitisztogatott és rendbe hozott odút olyan helyre tedd vissza, ahol a macskák, a nyestek és más ragadozók nem tudnak hozzáférni. Jó megoldás például, ha egy S kampó segítségével valamelyik fa oldalágára függeszted, vagy felmászásgátló lemezt, esetleg lemetszett rózsaágakat helyezel a fa törzse köré.
Az odú mérete természetesen attól függ, milyen madárnak szánod: a kék cinegéknek, széncinegéknek és a verebeknek kisebb, a seregélyeknek pedig már méretesebb kell. A védett mezei és házi verebek is meghálálják, ha odút kapnak: nagyon sok rovart elpusztítanak a ház körül. Ügyelj arra, hogy az odú nyílása déli, délkeleti tájolású legyen, mert így kisebb az esély arra, hogy az eső beleesik.

Az erdei fülesbaglyok szívesen költenek a városokban, falvakban, így számukra is kihelyezhetsz egy-egy odút. Ebbe azonban fészekanyagot is tegyél (az apróbb madaraknak szánt lakokba nem kell), mivel az erdei fülesbagoly nem épít saját fészket, más madarakét foglalja el, vagy a kihelyezett odúkba, költőládákba rakja a tojásait. Fészekanyagként faforgácsot, száraz avart, esetleg gyeptéglát használhatsz. Az erdei fülesbaglyok számára készített odúkat célszerű a fatörzsekhez rögzíteni.

Ha kedvet kaptál a madárodú-készítéshez, az MME oldalán megtalálod, mire van szükség.

 

Forrás: napidoktor

Hasonló hírek

Indulhat az óceáni szemétszüret

info

Egerészölyvet mentettek a rendőrök

Géza

Hajmeresztő biztonsági gyakorlaton kell részt venniük a japán szuperexpressz karbantartóinak (A cikk videót tratlmaz)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------