Gazdaság

Itt a hivatalos teszt: ezek a legjobb és legrosszabb magyar tejfölök

Legújabb Szupermenta terméktesztjén a 20%-os zsírtartalmú tejfölöket ellenőrizte élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 31 tejfölből 15-tel szemben kellett valamilyen probléma miatt eljárást indítani, amiből 3 esetben élelmiszerellenőrzési bírságot is kiszabtak a Nébih ellenőrei.

Eke a legrosszabb tejfölök ma Magyarországon. Kép: penzcentrum.hu

A Szupermenta terméktesztek sorában a magyar háztartások nagy kedvence, a tejföl következett. A Nébih szakemberei összesen 31 féle – 29 hazai és 2 külföldi – terméket ellenőriztek. Az élelmiszerbiztonsági paramétereken túl az analízisek fókuszában a Magyar Élelmiszerkönyvi megfelelés állt. A Nébih laboratóriumában elvégezték a legfontosabb mikrobiológiai vizsgálatokat, köztük a kultúrából származó tejsavbaktériumok számát. Megmérték továbbá a tejfölök zsír- és szárazanyagtartalmát, zsírmentes szárazanyagtartalmát és savfokát is. Hamisításra és nem engedélyezett anyagok használatának ellenőrzésére is sort kerítettek a szakemberek.

Megnyugtató eredmény, hogy a vizsgált tejfölök mindegyike tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült. A termékeket nem hamisították növényi zsírral, illetve más adalékanyagot vagy lisztet sem adtak hozzá állományjavítás, sűrítés céljából.

Egy tejfölnél problémát jelentett a penész, amit a hatósági érzékszervi vizsgálatok során tapasztaltak a szakemberek. A penészes tejföl romlottnak minősül ami, élelmiszerbiztonsági szempontból kifogásolható, ezért a Nébih élelmiszerellenőrzési bírságot szab ki a termék előállítójával szemben.
Ezek a közepesen, jók, azaz m talán elfogadhatóak. Kép: penzcentrum.hu

Ez a tejföl a Tolnatej által gyártott Falusi tejföl volt. A csomagolás sértetlen volt, a felbontást követően ugyanakkor a termék felületén egy körülbelül 1 ventiméter átmérőjű világossárga penészfolt volt látható, így a további bírálatot a bírálatvezető fel is függesztette.

Szintén hiba volt, hogy a tejsavbaktériumok száma egy terméknél nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget (10ˆ6/g). Ugyanennél a terméknél volt probléma, hogy nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket.

Komolyabb jelölési hibának számított, hogy egy terméken “gluténmentes” feliratot használt az előállító. Ez azért kifogásolható, mert minden tejföl természetes módon gluténmentes, így a gluténmentes felirat félrevezető, egy nem létező többletértéket sugall a vásárlók számára. A Nébih kötelezte az előállítót a jelölés javítására.

A legtöbb problémát a zsírtartalom okozta. 13 tejfölnél a csomagoláson feltüntetettnél alacsonyabb zsírtartalmat mutatott ki a laboratórium. Egy külföldi terméknél az eltérés több mint 10%-os volt, így a hivatal élelmiszerellenőrzési bírságot szabott ki a felelős vállalkozással szemben. A többi 12 tejfölnél kismértékű volt az eltérés, ezért a Nébih figyelmeztetésben részesítette az érintett vállalkozásokat.

A Nébih 15 termékkel szemben indított eljárást. 12 termék gyártói figyelmeztetésben részesülnek, míg 3 termék előállítója élelmiszerellenőrzési bírságot kap, melynek összege körülbelül 700.000 Ft lesz.
Ezek a legjobb tejfölök ma Magyarországon, amelyek ízharmóniában és alkotóelemeiben is minőségiek. Kép: penzcenrtum.hu

A tejfölök kedveltségi kóstolásán laikus és szakértő kóstolók bírálták a termékeket külső megjelenés, állomány, illat és íz alapján. A hatósági vizsgálatok nem megfelelő eredménye miatt 3 termék nem kaphatott helyezést, ezek közé tartozottt a már említett Falusi tejföl, ezen kívül pedig nem rangsorolták a Cserpes Sajtműhely tejfölét sem, mivel abban az előírtnál keveseb volt a tejsavbaktérium, valamint a Sajt-Kalmár Kft. által forgalmazott Erdélyi tejföl sem került be a rangsorba, annak a zsírtartalma maradt el jelentősen a csomagoláson szereplő 20 százaléktól.

Végeredményben a 20 százalékos zsírtartalmú tejfölök versenyében első helyen a Coop tejföl végzett. Második lett a Magyar tejföl, míg harmadikként a Lipóti tejföl zárt. Mutatjuk a teljes sorrendet.

Forrás: penzcentrum.hu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Kedvelt cafeteriaelem az utalvány, de nem mindegy, milyen

Géza

Több tonna húsból nem lesz húsvéti sonka

Edit

Ötvenezer forintos öregkori támogatást kaphatnak a gyermeküket otthon ápolók

Géza