Hirmagazin.eu
Belföldi hírek

Itt a határozat: megjelent a rendelet az újranyitás harmadik üteméről – Holnaptól visszatér régi életünk egy darabja..

Mint ahogyan azt a Blikk is megírta, pénteken délután elértük a négymillió beoltottat, amiről Orbán Viktor miniszterelnök számolt be a közösségi oldalán. Az ehhez kapcsolódó szóló belügyminszteri határozat nem sokkal ezelőtt megjelent a Magyar Közlönyben, ez pedig azt is jelenti, hogy elkezdődik az ország újraindításának következő lépése. Ennek értelmében többek között megnyílhatnak az éttermek belső terei, amelyek azonban csak védettségi igazolvány birtokában lesznek látogathatók.

Mint ismert, a kormány pénteken tömeges oltásba kezdett: reggel bejelentették, hogy a Pfizer-oltásra is lehet időpontot foglalni az EESZT rendszerén keresztül, ám az gyakorlatilag elérhetetlenné vált. Viszont azok, akik felkeresték az oltópontokat és jutott nekik vakcina, megkaphatták a Pfizert.

Mindenki ezt olvassa most!

Orbán Viktor egyébként már a reggeli rádióinterjújában előrevetítette, hogy meglesz ma a négymillió beoltott, illetve a Pfizer-oltásról is beszlélt, amelynek kapcsán így fogalmazott: pénteken lehet Pfizer-vakcinával is oltani, de csak ma, a többit elrakják az érettségi utánra a fiataloknak.

Ezután tömegek próbáltak hozzájutni a a Pfizer-vakcinához, aminek eredményeképpen – az operatív törzs szerint túlterheléses támadás miatt – összeomlott a regisztrációs oldal.

Az emberek ennek ellenére regisztráció nélkül is elindultak az oltópontokra, ahol ma végeláthatalan sorokban várták, hogy sikerrel járjanak. A Honvédkórháznál készült videónkat itt nézheti meg.

A mai akciónak hála, valóban átléptük a négymillió beoltottat, ami már csak azért is nagyon fontos, mert ehhez kötötték az újranyitás következő lépcsőjét. Szombaton ennek köszönhetően a budapesti állatkert is kinyit, több fürdővel együtt.

Holnaptól a következő lazítások jönnek a jelenlegi korlátozásokhoz képest:

  • A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni
  • Védettségi igazolvánnyal este 11 óráig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik
  • A védettek szállodákba is mehetnek, ahová a gyermekeket is magukkal vihetik
  • A szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig sportrendezvényekre is mehetnek. A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

Nemrégiben pedig a Magyar Közlönyben is megjelent Pintér Sándor belügyminiszter határozata, amely hivatalosan is megállapította, hogy megvan a négymillió oltott.

A fenti lazító lépések, az újranyitás harmadik fázisának részletei egyébként már a hétfői Közlönyben megjelentek: az akkor megjelent határozat felsorolta, mi nyithat újra és persze, milyen szabályok mentén, vagyis a mai lépés csupán formális, ennek ellenére nagyon fontos jogi aktus.

A 3/2021. számú belügyminiszteri határozat így szól:

„Megállapítom, hogy a négymilliomodik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napja mint hatálybalépési feltétel 2021. április 30. napján bekövetkezett, ezáltal a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R1.) 17. § (1) bekezdése alapján az R1. hatálybalépésének naptári napja 2021. május 1-je, azaz kétezerhuszonegy május első napja, valamint a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozata kapcsán a sportrendezvényekre vonatkozó egyes szabályokról szóló 202/2021. (IV. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R2.) 5. § (1) bekezdése alapján az R2. hatálybalépésének naptári napja 2021. május 1-je, azaz kétezerhuszonegy május első napja.”

Ütemezett nyitás: először ezek a budapesti fürdők nyitják meg a kapuikat

Ütemezett nyitás kezdődik a budapesti fürdőkben, első lépcsőben a Széchenyi, a Gellért, a Rudas, a Lukács, a Paskál és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő nyitják meg kapuikat május 1-jén – közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. pénteken..

A tájékoztatás szerint pünkösdi nyitásra készül a Palatinus és a Pesterzsébeti fürdő, végül június elejétől fogad vendégeket a Dandár fürdő, valamint a Római strand és Pünkösdfürdő.

A közleményben kiemelték, hogy a vonatkozó kormányrendelet alapján csak olyan 18 éven felüliek mehetnek a fürdőkbe, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ennek ellenőrzése az üzemeltető felelőssége és kötelezettsége. A 18 éven aluliak és a gyógyászati szakrendelésre beutalóval érkező vendégek számára nem szükséges a védettségi igazolvány. A 18 éven aluli, védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők felügyeletével látogathatják a fürdőket.

A védettségi igazolványok ellenőrzését a testhőmérséklet mérésével együtt a fürdők bejáratánál végzik.

A járványügyi helyzet miatt számos előírást fokozottan ellenőriznek. Papucs nélkül továbbra sem engedik be a látogatókat a fürdők területére, a pénztárak előtt és a büféknél kötelező a védőtávolság betartása, amelyet felfestett pontok segítenek. Belépéskor és a fürdők belterében tartózkodás teljes időtartama alatt – kivéve a medencetérben, szaunában és gőzkabinban – az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező a vendégek számára.

Május 3-tól újra igénybe vehető a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) által támogatott gyógyvizes gyógymedence szolgáltatás is. A korábban felírt kúrák folytathatók, azokat nem szükséges újra felíratni. Az egészségügyi ellátásokra vonatkozó előírás szerint gyógyszolgáltatások kizárólag előzetesen egyeztetett időpontokban vehetők igénybe.

A közlemény szerint a belépők a koronavírus-járvány kitörése előtti árakon érhetők el, és továbbra is lesz lehetőség gyermek, diák és nyugdíjas jegy, illetve a jelentős kedvezményeket nyújtó családi belépők megvásárlására. A korábban megvásárolt bérletek, ajándékutalványok érvényességét automatikusan meghosszabbítják. Újra igényelhető a Széchenyi, Gellért és Rudas fürdőkbe kedvezményt biztosító Zsigmondy kártya, amely már nem csak az adott évben, hanem a vásárlástól számított 365 napig érvényes.

A sorban állás elkerülése érdekében a cég javasolja a belépők megváltását az új és korszerű online felületen, a www.budapestgyogyfurdoi.hu oldalon.

blikk

Hirmagazin.eu

 

Hasonló hírek

Ez vár néhány nap múlva a pedagógusokra

Edit

Létezhet-e Orbán-Merkel paktum?

Edit

Dobrev kioktató történelmi leckét adott a parlamentben, csak a fogalmakkal és helyszínekkel nem volt tisztában – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------