Image default
Gasztronómia, vega

Itt a gesztenyeszezon! Süssük meg!

Én még soha nem találkoztam olyan emberrel, aki ne szeretné a sült gesztenye illatát vagy éppen az ízét. Számomra a legkedvesebb eledel így ősszel, ha tehetem, akkor mindig sütök. Az utcai árusok is finoman sütik, de drágán adják, ezért érdemes neked is otthon elkészítened, megmutatom a legjobb receptet!

Nem tudom, kinek milyen érzéseket ébreszt a sült gesztenye illata, de belőlem olyan emlékek törnek elő, hogy azt leírni is alig lehet. Nagyon régen, amikor még a nagyszülőkkel lehettünk, akkor nagyon sokszor sütöttünk gesztenyét a sparheltnél, vagy éppen a kis cserépkályhánkon, mellette ott volt mindig a forralt bor, vagy éppen a tűzforró tea. Annyira jó volt, mindig élveztük. Azóta is mindig várom az őszt, főleg ezért, sok helyen vettem azóta sült gesztenyét, de mindig megbotránkoztam azon, hogy mennyibe kerül, másrészt nekem annyira nem is ízlett az árusok portékája. Elkezdtem otthon sütögetni, de mivel régen sose én készítettem így az elején bajban voltam, nem sikerült rendesen megcsinálni.

Nem adtam fel, vissza akartam hozni a régmúlt emlékeit minden áron. Mondanom sem kell, hogy nem vagyok egy tapasztalt háziasszony, többek között azért, mert férfi vagyok. Mondjuk főzni tudok és még sütni is egy-két dolgot, de azért ez akkor sem volt olyan könnyű. Bújtam tehát az internetet, kerestem nagyanyáink legtökéletesebb receptjét, vagyis inkább azt a trükköt, hogy miképpen sütötték meg a gesztenyét. És láss csodát, hosszas próbálkozás után sikerült, gyorsan át is hívtam a szüleimet, hogy azonnal kóstolják meg, sose láttam ilyet, anyukám beleharapott és egy könny legördült az arcán, ekkor tudatosult bennem, hogy sikerült, visszahoztam azokat az emlékeket, amiket már nagyon régen akartam. Büszke voltam és boldog, hogy ez sikerült, és egy kis aprósággal.

 

Kép: www.hirmagazin.eu

Bocsánat, hogy ilyen sokat írok erről, de meg szerettem volna osztani, hogy mennyire fontos ez nekem, a következő oldalon pedig el is mondom nektek, hogy sütöttem meg én magam a gesztenyét!

Sütünk-főzünk, bármiről is legyen szó, mi a legfontosabb? A baj az, hogy sokan nem tudnak erre a kérdésre helyesen válaszolni.  Nekem mindig azt mondták a nagyszüleim, hogy csak akkor sikerül valamit tökéletesen megfőzni vagy sütni, hogyha szeretet van benne. Ha nem szeretetből csinálod a dolgokat, abból jó nem fog kisülni! Szóval ez az első hozzávaló, a második, ami nagyon fontos, a tökéletes alapanyag megtalálása. Vásárlás során olyan gesztenyét válasszunk, ami fényes, sötétbarna, sima és kemény felület, méretéhez képest nehéz. Fontos, hogy hasonló nagyságú szemeket válogassunk. Én támogatom a magyar gesztenye vásárlását, sokan az olaszra esküsznek inkább, de én rengeteg csalódtam már abban. A gesztenyét sütés előtt száraz, hűvös helyen tároljuk, betehetjük a hűtőbe is, de akkor vegyük ki a zacskóból.

Szelidgesztenye, frissen. Kép: www.hirmagazin.eu

Kezdődhet a sütés!Itt jön az a rész, amit nagyon sokan nem tudnak, köztük én sem tudtam sokáig. Be kell vagdosni a gesztenyét! Miután bevagdostuk a gesztenye domború oldalát, áztassuk be egy bő órára. Ezután egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt, hogy könnyebb legyen megtisztítani sütés után a tepsit. Süssük meg a forró sütőben a gesztenyét, néha rázogassuk meg őket a tepsiben, hogy jól átsüljenek mindenhol. Ha megsült, akkor melegen pucoljuk meg és kész is vagyunk! Légkeveréses sütéssel nagyjából 30 perc, felsőpirítón 20 perc általában a sütési idő.

Tippek, trükkökA megsült gesztenyét azonnal csomagoljuk be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki olyan gyorsan és tovább meleg maradjon. Érdemes a gesztenyét melegen megpucolni, hogy könnyebb dolgunk legyen vele, ugyanis ha kihűl, akkor a belső barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értékét is. Áztatás során figyelni kell a kukacokra is, áztatás során a kukacos gesztenye feljön a víz tetejére, ezeket érdemes kidobnunk.

Osztd meg ismerőseiddel, barátaiddal, mert nagyon sokan nem tudják, hogyan kell a szelídgesztenyét megsütni! (Én sem tudtam; a szerk.)

Forrás: agraroldal

Képek: agraroldal, www.hirmagazin.eu

 

Hasonló hírek

Sajtos-túrós finomságok II

info

Elhunyt Josh Ozersky, a húsrajongó amerikai ételkritikus

info

Vöröshagymakrém házilag, avagy az igazi hagymakrém receptje

Mazsi