Hirmagazin.eu
Főoldal » Itt a biztos jele annak, hogy vége a nyárnak
Állatvilág

Itt a biztos jele annak, hogy vége a nyárnak

Hamarosan útra kel az összes repülni képes gólya Magyarországról, ugyanis megkezdődött a szokásos őszi madárvonulás. A gólyákat a kisebb testű költözőmadarak követik majd.

Elkezdődött Magyarországon az őszi madárvonulás, egyre több gólyát láthatunk az égen déli irányba repülni. Sőt, napokon belül az utolsó repülni képes gólya is elhagyhatja Magyarországot. A madárvonulás leglátványosabb része persze az őszi hónapoktól várható igazán, amikor rajokba verődve indulnak meg a kisebb testű madarak is, mint például a különböző fecskék és poszáták is. A madarak költözése egészen novemberig tart majd – mondta a Ripost-nak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

Itt a biztos jele annak, hogy vége a nyárnak

A madaraknak a hosszú repülőút előtt meg kell erősödniük, valamint zsír formájában tartalékot is fel kell halmozniuk a testükben, hiszen rendkívül hosszú – akár több ezer kilométeres – út vár rájuk a délebbi meleg területekre. Ezért ilyenkor, az indulást megelőző hetekben akár kétszer-háromszor több táplálékot is elfogyasztanak a megszokotthoz képest. Ezt a folyamatot „hiperevésnek” nevezte az egyesület szakértője. Mivel a madarak tobozmirigyére kihat a nappalok rövidülése, ezért a madaraknak jóval nagyobb étvágyuk lesz egy ilyenkor termelődő hormon miatt, így könnyebben tudnak tápanyagot elraktározni. Meglepő, de nem csak a nagyobb testű fajok készülnek fel a hosszú útra rendkívüli étvággyal, hanem a kisebb testű egyedek is, amelyek akár a testsúlyuk duplájára is hízhatnak. A fecskék például 3 napig egyfolytában, akár napi ezer kilométernél is többet tudnak repülni, így valóban szükségük van a plusz energiára. Érdekes, hogy a gólyák valamivel „lustábbak”, ezek az állatok inkább csak napi 200-400 kilométert repülnek egyhuzamban.

Itt a biztos jele annak, hogy vége a nyárnak 1

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője emellett felhívta a figyelmet a madarakra leselkedő veszélyekre is. Évente több százezer madarat ér áramütés hazánkban, illetve a különböző permetszerek is veszélyesek lehetnek rájuk, hiszen az elfogyasztott rovarokból származó mérgezett tápanyag felgyülemlik a szárnyasok szervezetében, amelytől akár el is pusztulhatnak. Emellett rizikóforrás a nagy hőség is, hiszen az aszály miatt kevesebb tápanyaghoz jutnak a vonulásuk ideje alatt.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Csodaszarvast filmeztek le a Tapolcai-medencében – VIDEÓ

Mazsi

Először engedték ki a cirkuszi oroszlánt: meghatóan reagált a szabadságra (A cikk videót tartalmaz)

Géza

Egy sas saját rekorddöntő repülését vette filmre a világ legmagasabb épületéről indulva

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------