Hirmagazin.eu
Főoldal » Itt a bíróság állásfoglalása: ezért engedték ki a börtönből a győri családirtót és ezért voltak nála a gyerekek – Megdöbbentő részletek
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Itt a bíróság állásfoglalása: ezért engedték ki a börtönből a győri családirtót és ezért voltak nála a gyerekek – Megdöbbentő részletek

Mint megírtuk, döbbenetes tragédia történt Győrben a hétvégén: egy férfi, aki nemrégiben szabadult a börtönből, megölte gyermekét, nevelt gyermekét, majd magával is végzett. Most a Szombathelyi Törvényszék a Blikk kérdésére részletesen megválaszolta, hogyan kerülhetett szabadlábra az előző, erőszakos bűncselekmény miatt kapott büntetéséből a gyilkossá lett férfi, illetve mit kereshettek nála a gyerekek. Kiderült: maga a gyerekek anyja is pozitívan nyilatkozott az őt bántalmazó férfiről, de tanúk is azt mondták, hogy a férfi gondoskodó apa benyomását keltette.

Mint megírtuk, H. Gábor korábban emberölés kísérlete miatt került börtönbe, ahonnan idén szeptemberben kedvezménnyel szabadult. Szombathelyen élő feleségét kalapáccsal úgy fejbe verte, hogy eltört a szerszám nyele. Tettéért 5 év szabadságvesztésre ítélték, de nem kellett letöltenie a teljes büntetését.

A férfi meggyilkolta az anya által hozzá láthatásra vitt gyerekeket. A ház egyik szobájában megtalálták egy 13 éves lány és egy 10 éves fiú holttestét, a másik helyiségben pedig a 35 éves apáét. A nyomokból nagyon hamar egyértelművé vált, hogy az apa volt az, aki a gyerekek ellen fordult, majd ő maga is eldobta az életét. A vérengzést csak a harmadik, 6 éves gyermek élte túl.

Kérdésünkre válaszul a szombathelyi törvényszék most közölte, miképpen került szabadlábra az illető idő előtt, és hogy miért voltak nála a gyerekek. A bírósági tájékoztatást szó szerint közöljük:

„A Szombathelyi Törvényszék 2017. december 7-én kihirdetett ítéletével az előzetes letartóztatásban lévő vádlottat 1 rendbeli emberölés bűntettének kísérlete és 3 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 5 év fegyházbüntetésre ítélte. A bíróság az ügyész által, a vádlott saját gyermekei (egy fiú és egy lány) vonatkozásában előterjesztett szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti indítványát egyéb törvényes útra utasította, figyelemmel arra, hogy ezen indítvány érdemi elbírálása további hosszadalmas bizonyítást igényelne az ügyben felmerült adatokra tekintettel, amely jelentősen késleltetné az indítványnak a büntetőeljárásban való érdemi elbírálását.

A Győri Ítélőtábla – mint másodfokú bíróság – az ítéletet 2018. február 21-én helybenhagyta, osztotta a szülői felügyeleti jog megszüntetése tárgyában a törvényszék azon álláspontját, hogy az eljárás kereteit túlhaladó bizonyítást igényelne annak eldöntése, hogy a vádlott gyakorolhatja-e szülői jogait a vérszerinti gyerekei felett, mivel a sértett anya kifejezetten pozitívan nyilatkozott a terhelt szülői hozzáállásáról, tevékenységéről, a tanúk vallomásai is arra mutattak, hogy a vádlott gondoskodó, felelősségteljes szülő benyomását keltette.

A büntetőügyben megállapított tényállás lényege szerint a vádlott alkalomszerűen fogyasztott alkoholt (az igazságügyi szakértők szerint rendszeres alkoholfogyasztásra utaló orvosi és pszichiátriai jellemzők nem voltak megállapíthatók), 2014-től a vádlott és a sértett házassága megromlott, részben a sértett házasságon kívüli viszonyainak köszönhetően.

A konkrét cselekményt illetően a vádlottat felzaklatta, hogy a felesége mással is tart fenn kapcsolatot, ezért elhatározta, hogy megöli. 2016. május 9-én a vádlott egy kalapáccsal és egy papírvágó szikével bántalmazta a sértettet, amelynek következtében a sértett életveszélyes sérülést szenvedett.

Az alapügyben készült igazságügyi elmeszakértői vélemény szerint a terhelt a cselekmény idején beszűkült tudatállapotban (tudatzavar) volt, amely a terhére rótt cselekmény társadalomra való veszélyességének felismerésében, a felismerésnek megfelelő cselekvésben, súlyos fokban korlátozta. Ugyanakkor újabb bűncselekmény elkövetését a szakértők nem valószínűsítették.

A feltételes szabadságra bocsátásra irányuló eljárásban a Szombathelyi Törvényszék pártfogói véleményt, rendőri jelentést szerzett be. A rendelkezésre álló adatok alapján 2019. szeptember 11-én meghozott végzésével (a tényleges kitöltés 2021. május 11.) pártfogó felügyelet elrendelése mellett feltételes szabadságra bocsátotta. A meghallgatások során tisztázódott, hogy a vádlott Győrben kívánja folytatni az életét, egy ottani munkahelyen tud elhelyezkedni. A sértett és a gyerekek az elítéltet fogvatartása alatt többször látogatták – szinte minden hónapban –, rendszeresen kapott tőlük csomagot is. Az ügyész a végzés ellen fellebbezéssel élt.

A másodfokú bíróság a 2019. szeptember 27-én meghozott határozatával a bv. bíró feltételes szabadságot engedélyező döntését helybenhagyta, kiemelve azt is, hogy az elítéltnek Szombathelyről Győrbe való költözésével csökken annak kockázata, hogy az elítélt volt családtagjai sérelmére ismételten bűncselekményt követne el. Ezt meghaladóan a büntetés-végrehajtási adatokból az volt megállapítható, hogy a fogvatartott a sértettel és gyermekeivel rendezte kapcsolatát, őt rendszeresen látogatták is.

A büntetés-végrehajtási bíró eljárását megelőzően a Szombathelyi Járásbíróság 2019. június 17-én felbontotta az elítélt és a sértett házasságát, a szülők megállapodtak abban, hogy a gyermekek felett a szülői felügyelettel kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket közösen gyakorolják, valamint a gyermekek lakóhelye a felperesi édesanya lakóhelye lesz. A kapcsolattartás körében bírósági döntés nem született, tekintettel arra, hogy ekkor az elítélt bv. intézetben tartózkodott.

A bontóperrel párhuzamosan folyó, az ügyész által indított szülői felügyeleti jog megszüntetése érdekében indított perben a járásbíróság 2019. június 20-án hozott ítéletet, amelyben megszüntette az elítélt szülői felügyeleti jogát azzal, hogy jogosult a gyerekekkel való kapcsolattartásra. Ezt a döntést az ügyész tudomásul vette.

Ezen eljárásba az anya a fogvatartott apa mellett, az ő pernyertessége érdekében beavatkozott, és a kereset elutasítását kérte. A járásbírósági döntés alapját többek között egy igazságügyi pszichológus szakértői vélemény képezte, amely szerint nem merültek fel olyan pszichológiai szempontok, amelyek az alperesi apa (elítélt) szülői felügyeleti jogának megszüntetését indokolná. A szakvélemény szerint:

Az alperes érzelmileg kötődik a gyermekeihez, a gyermekek életében születésüktől aktívan részt vett. Kötődése őszinteségét illetően kétségek nem mutatkoztak. Az apa személyiségében jelenleg olyan kóros vonások, amelyek a szülői szerepben való helytállásra őt alkalmatlanná tennék, nem mutatkoznak. Jövőképe pozitív, optimista. Szülői felelősségét hangsúlyozza. Alperes feltehetően szabadulása után mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy gyermekeit kárpótolja és szeretettel foglalkozik velük. A szülők és a gyermekek valamennyien arra vágynak, hogy működőképes kapcsolattartás legyen az apa és a gyermekek között.

A bíróság a perben több tanút is meghallgatott, akik egybehangzóan nyilatkoztak arról, hogy a fogvatartott nagyon jó apa, a gyermekek szorosan kötődtek hozzá. Ugyanilyen tartalmú volt a gyermekekkel kapcsolatban készült pedagógiai jellemzés is.

Ezt követően a szülők együtt rendezhették, szabályozhatták a közös gyermekeikkel való kapcsolattartás tartalmát. ”

Forrás: Blikk.hu

Fotók: Police.hu

Hasonló hírek

Váratlan fordulat Lajcsi bírósági ügyében, most aztán foghatja a fejét

Mazsi

A nyílt utcán verték össze tegnap délután a válogatott magyar focistát a szurkolók

Géza

Csalók élnek vissza Papp Lajos szívsebész hírnevével

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------