Hirmagazin.eu
Főoldal » Istenhit nélkül nem ment volna a sziámi ikrek szétválasztása – Csókay András az Indexnek
Életmód hírek

Istenhit nélkül nem ment volna a sziámi ikrek szétválasztása – Csókay András az Indexnek

Hétvégén indul Bangladesbe Csókay András idegsebész orvos társaival, hogy elvégezzék a több mint kétéves műtétsorozat utolsó sebészi fázisát a négyéves sziámi ikerpáron.

A világszerte is nagy figyelmet kapott, 26 órás koponya-agy szétválasztó műtét sikerült, az egyik kislány hasonló formában van, mint egészséges kortársai. A másik kislánynál erről még nem beszélhetünk. Exkluzív interjúnk Csókay Andrással a nem mindennapi beavatkozásról, embert próbáló lelki teherről és a tudomány beképzeltségéről.

Mennyire akadályozza a koronavírus-járvány az utazást és a műtétet?

Ahogy másokat, minket is érintenek a korlátozások. Nem lehetünk biztosak benne, hogy tudunk-e utazni. Indulás előtt két nappal tesztet végeztetünk. Mindenesetre nagyon időszerű lenne már a befejező műtét. Rabeya, a jobb állapotú kislány koponyáját zárjuk le egy speciális implantátummal. Ezzel már teljes életet lehet élni. Nagyon ritka az ekkora csontpótlás. Az implantátumot a debreceni egyetem Csernátony profeszor úr által vezetett biomechanikai laborja ingyen készítette el, ahogy a másik kislányét is. Most lezárul a több mint két évig tartó sebészeti fázis, és elindul a hosszú rehabilitációs szakasz.

Ahogy nőnek az ikrek, nem lesz szükség újabb implantátumra?

Tapasztalatok alapján, ha most lezárjuk a koponyát, akkor a következő pótlást 10-14 évesen kell elvégezni, és esetleg szükség lehet 16-18 éves korban is egy utolsóra. Nagyon érdekes, de a koponya méret kialakulása egészen kisgyermekkorban befejeződik. Koponyájuk mérete már most is közelíti a felnőttét.

Sziámi ikrek szétválasztása, főleg, hogy a koponyájuk és az agyuk nőttek össze, rendkívül ritka orvosi művelet. Hogyan emlékszik vissza a tavaly augusztusi monstre műtétre?

A végső idegsebészeti szétválasztó műtét felemelő, de egyben rémálom volt számomra. 26 órás koncentrációra volt szükség. Kétszer kellett lecserélni a vért, mert már rögtön az elején nagyon erős vérzések jöttek. Akkor hittük először kíváló asszisztenseimmel, hogy elvesztjük a gyerekeket. A következő kritikus fázis a 22. órában volt. Annyira egymásban voltak gyűrődve az agytekervények az egyik oldalon, hogy nem ment, ahogy azt korábban elgondoltam. Ha mikrosérülés nélkül akartam volna szétválasztani, kétszer annyi ideig húzódott volna a műtét, amit nem bírtak volna ki. Emlékszem, kimentem vizet inni, és Jézus imádságba merültem, hogy valamit kapjak a Jóistentől. Valami ötletet, hogy mit lehet ezzel csinálni. Meg is jött a válasz: nyugodtan gyorsulj fel, nem kell félned, a gyors regenerációs képességük miatt rendeződni fog az agykéreg sérülése. Így is lett.

Sokszor mondta már, mennyire fontos önnek az orvoslásban is a Istenhit.

Az ilyen komoly műtéteknél nagyon hamar találkozik az ember nemcsak a tudomány, hanem a saját határaival is. Ilyenkor nem kiborulnia kell, hanem térdre borulnia. Jó ideig nem tudtuk, túlélik-e a kislányok a beavatkozást. Tudom, sokan megmosolyogják, de az ima és szent emberektől kért közbejárás működik. A hit és a tudomány ugyanannak az igazságnak a megismerésére törekszik, ezért nem mondhat ellent egymásnak, ahogy Szt.II.János Pál mondta. Mégis gyakran szembe próbálják állítani egymással.

Nem csak a sziámi ikreknél, hanem hosszú, extra agyműtéteknél is érzem, hogy emberi erővel nem megy. De a hit „átlök” ezen a gáton és a beteg meggyógyul.

Hogy vannak most az ikrek?

Amíg az egyik kislány, Rabeya, úgy él, mint kortársai, addig Rukaya, a rosszabbul lévő kislány, bár elmosolyodott már, nem biztos, hogy teljes életet tud élni a későbbiekben. Ennek oka a 33 nappal a műtét utáni súlyos bevérzés, ami nem sebészi ok, de nagyon fáj. Akkora mi már két hete hazajöttünk és nagyon reménykedtünk, de sajnos ez történt. Reménykedünk a rehabilitációban. Aki ezt anyagilag is támogatni szeretné, a számlaszámot a cselekves.org honlapon találja meg. Természetesen imádkozunk a Jóisten további csodáiért, amit eddig is megtapasztaltunk.

A bravúros bőrtágító plasztikai műtétsorozatot, és a sorozatos kiutazásaink szervezését végző Dr. Pataki Gergely mellett velünk jön még az ikreket végig követő Császár Zsuzsa pszichológus is, és alaposan felméri a lányok pszichés állapotát. Ahogy felvételekről látjuk, Rabeya egy egészséges négyéves formáját hozza. Bár sántikálva, de tud futni. Nagyon kell rá vigyázni, nehogy elessen és sérüljön a fejbőr alatt közvetlenül lévő agy. Velünk tart még Csapody Marcell anaesztheziológus, aki a rettenetesen nehéz intenzíves szakaszt irányította 18 napon át. A Jóisten kezeként dolgozott, de a csodák is kellettek az életben maradáshoz.

 

Mennyire különálló személyiség Rabeya és Rukeya? Egyáltalán, mennyire lehetnek különbözőek az egypetéjű ikrek?

A jobb állapotú kislány mondta, hogy jobb neki így szétválasztva. Mindenre emlékszik, mi történt vele korábban, két különálló emberről van szó. Csodálatos dolog ez. Az egypetéjű iker kutatás, köztük a sziámi ikrek is, világosan mutatja, hogy a fogantatáskor válunk emberré. Ugyanaz a génállomány, neveltetés, mégis két különálló személy. Emberi személyünk nem szüleink és a többi felmenőink keveréke, hanem egy teljesen új teremtés. A szabad akaratnak szeretetnek, megbocsájtásnak nincs agyi lokalizációja, ahogy a kreatív gondolatnak sem. Nem szüleinktől kapjuk ezt, hanem a fogantatás pillanatában történik valami Ez egy nagy misztérium. Ahogyan a világ keletkezése is az. Hogyan keletkezett az a kezdeti mag a semmiből, ami, ősrobbant? Erről semmivel sem tudott többet Einstein, vagy Stephen Hawking, mint az ősember, aki felnézett az égre.

JÓ TUDNIA EZT A TUDOMÁNYNAK, MERT NÉHA NAGYON BEKÉPZELT. AZT HISZI URA AZ ÉLETNEK. HÁT NEM URA.

Tudományos szempontból mekkora jelentősége van ennek a műtétsorozatnak?

Nagyon kevés ilyen műtét van a világon. 1-2 évente 1-2. Az elmúlt 50 évben talán 17 esetet közöltek, de a többségük nem élte túl a beavatkozást. Már egy közlemény megjelentettünk. Pataki dr. a bőrtágításra fokuszálva plasztikai és a szervezési oldalról írt egy orvosi cikket, amit neves USA szaklap közölt. Én most írok a 26 órás koponya-szétválasztó műtét történetéről, és a benne végrehajtott öt idegsebészi innovációról. A cikkel egyben az is a célom, hogy az Istenhit és orvos tudomány nagyon szoros kapcsolatát erősítsem. Kezdeményezésemre Kopp Máriával indítottunk 12 évvel ezelőtt egy ilyen tantárgyat a SOTE-n: Istenhit és orvostudomány néven. Ez hasonlóan fontos számomra, mint a betegek gyógyítása, köztük a sziámi ikrek szétválasztása. Hálás vagyok ezért a Jóistennek.

Olyanok voltak, mint bármelyik gyerek

2017-ben kérték fel a bangladeshi orvosi misszió alkalmával Dr. Pataki Gergely plasztikai sebészt és Csókay András idegsebészt a sziámi ikerpár, Rabeya és Rukeya szétválasztására. Az ikrek épp olyanok voltak, mint bármelyik gyermek: Jártak, mosolyogtak, kommunikáltak a külvilággal, annak ellenére, hogy az agyuk külön-külön kifejlődött, de részlegesen össze is nőtt, ill. az agykéreg összetapadt. Az évekig tartó műtétsorozat első fázisában a közös agyi fő szállítóér-szakaszt választották széjjel egyedülálló endovaszkuláris módszerrel dr. Hudák István idegsebész vezetésével 2018-ban Dakkában összesen 14 órás műtéttel. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer ültettek be Budapesten, dr. Pataki Gergely vezetésével.42 alkalommal történt tágítás 6 hónapon át. 2019 augusztusában érkezett el a döntő beavatkozás, a koponya és az agy szétválasztása egy 26 órás műtéten.

Borítókép: Isza Ferenc / Index

Index

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Dörögnek a fegyverek Szigligeten

Géza

Hatvankilenc éves lett Balázs Fecó – Isten éltesse! – videó

Géza

Ellopta a rivaldafényt a menyasszonytól: az esküvő alatt jött világra a kisbaba

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------