Főoldal » Israelisk debattör: “Wallström är som Palme”
SVÉD - Språkinlärning

Israelisk debattör: “Wallström är som Palme”

Hon kallas för antisemit och påstås tillhöra en politisk elit. På knappt en vecka har utrikesminister Margot Wallström hamnat i hetluften efter att både ha dragits in i en diplomatisk kris och en bostadsskandal. Men mitt i kritikstormen finns det en israelisk röst som stödjer Wallström.

– Hon påminner mig om Olof Palme, säger fredsaktivisten Gideon Levy.

Israelisk debattör: "Wallström är som Palme"

Margot Wallström får i den pågående kritikstormen stöd från den israeliske fredsaktivisten Gideo Levy som jämför Sveriges utrikesminister med Olof Palme.

I spåren av bostadsskandaler och utspel mot Israels skjutningar mot den civila befolkningen, har Margot Wallström (S) fått möta en stor kritikstorm i Sverige och samtidigt dragits in i en diplomatisk kris med Israel. Där har exempelvis premiärminister Benjamin Netanyahu fördömt hennes krav att utreda landets dödsskjutningar. En annan israelisk minister kallar utspelet för “antisemitiskt“.

Men i Israel finns det även positiva röster om utrikesministern. I alla fall vad gäller hennes krav att utreda de senaste skjutningarna i Israel.

Journalisten, fredsaktivisten och årets Palmepristagare Gideon Levy skrev i morse på den israeliska nyhetssajten Haaretz att Wallström är en av de återstående ministrarna i världen som har ett samvete. När SvD kontaktade honom för att förklara mer hördes idel lovord.

– Wallström är modig, självständig och moralisk. Hon säger verkligen den riktiga sanningen. Hon krävde en utredning av skjutningarna i Israel, vilket är något som borde ha kommit från Israel, inte från Sverige. Här bryr de sig inte om de här dagliga avrättningarna för alla är hjärntvättade och lever i en sådan förnekelse. Men åtminstone Wallström belyser den här frågan. Vem annars skulle göra det?

Levy kan intyga att uppmärksamheten kring Wallström just nu är väldigt stor i Israel och att regeringen sprider den senaste bostadsaffären i media, för att använda det emot henne.

– De kallar henne antisemit och tror att hon bara vänder sig mot Israel. Men hon kritiserade också Saudiarabien. Hur kan regeringen säga att Wallström är omoralisk. Vilka är de att läxa upp Sverige om moral, frågar han retoriskt och fortsätter:

– Vi behöver de här rösterna så mycket. På ett visst sätt påminner hon mig om Olof Palme som hade en liknande röst om den israeliska ockupationen. Jag hoppas inte att hon avgår för kritiken verkar just nu inte vara nådig mot henne.

Israelisk debattör: "Wallström är som Palme" 1

Fredsaktivisten Gideon Levy hävdar att Benjamin Netanyahus regering sprider Margot Wallströms senaste bostadsskandal i media för att sätta henne i dålig dager. Foto: Dan Balilty/TT

Gideon Levy, som är en av de israeler som motsätter sig ockupationen av Palestina, tror att det enda hoppet för Israel kommer utifrån. Här har Wallström haft en betydande roll, menar han.

– Chansen för en förändring i den här moraliska blindheten är noll. Vårt hopp lutar sig mot det internationella samfundet. Men Wallström är en våghalsig pionjär som har gett Sverige en ledande röst för hela EU och som stakar ut en väg av mod och principer, säger Levy.

Wallström får även stöd från Amnesty International vad gäller kravet om Israel-utredningen.

– Absolut, vi stödjer henne i kravet på utredningar i Israel. Det är alltid viktig att regeringen och inte minst utrikesministern lyfter frågor som handlar om mänskliga rättigheter och uppmärksammar de här övergreppen från båda sidor. Men vi recenserar aldrig politiker och deras uttalanden, säger Ami Hedenborg, talesperson för svenska Amnesty International till SvD.

Amnesty har själva i flera rapporter beskrivit fall där det kan handla om att så kallade utomrättsliga avrättningar utförts av israeliska styrkor i de ockuperade palestinska territorierna. Något som innebär att militären fått order från högre ort om att skjuta för att döda.

– Vi har inga problem med det Wallström säger om Israel, för det är precis vad vi säger: Att vi behöver opartiskt utreda vad som har hänt. Det finns inte en ursäkt när israeliska militärer använder dödligt våld när det tyder på att de är utomrättsligt dödande och när det inte är berättigat.

Forrás: http://www.svd.se

Hasonló hírek

Fredrik Johansson: Margot Wallström – en lysande bostadspolitisk pedagog

Mazsi

Hundratusentals påverkade av tågstrul

Mazsi

Romson: De visste inte att de var på samma middag

info