Hirmagazin.eu
Főoldal » Ismét válságba kerülhet az EU és Törökország kapcsolata
Külföld

Ismét válságba kerülhet az EU és Törökország kapcsolata

Az Európai Unió szankciókat vezet be Törökország ellen a Ciprus partjai mellett megkezdett próbafúrások kapcsán, mivel Brüsszel szerint az olajkitermelés sérti a tagállam szuverenitását

– hangzott el az M1 Világ című műsorában. Az uniós külügyi tanács több magas szintű EU-török tanácskozás felfüggesztését fogadta el.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja és Johannes Hahn, az Európai Bizottságnak az európai szomszédságpolitikáért és az EU-csatlakozási tárgyalásokért felelős tagja (b-j) az Európai Unió-Törökország Társulási Tanács ülésén Brüsszelben 2019. március 15-én. MTI/EPA/Olivier HosletMevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja és Johannes Hahn, az Európai Bizottságnak az európai szomszédságpolitikáért és az EU-csatlakozási tárgyalásokért felelős tagja (b-j) Brüsszelben 2019. március 15-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A döntés egyebek mellett érinti a társulási tanács üléseit, illetve a légi szállítási egyezményről szóló kétoldalú tárgyalásokat. Szintén a szankciók része a Törökország, mint uniós tagjelölt állam számára elkülönített finanszírozás csökkentése, illetve az Európai Beruházási Bank Ankarának folyósítandó hiteleinek korlátozása.

Ciprus kérte az EU segítségét

A törökök elleni fellépésre Ciprus kérte az Európai Uniót miután, Törökország, a Földközi-tenger keleti medencéjében olaj- és földgázmezők után kutatva két hajót vezényelt a térségbe, hogy próbafúrásokat végezzenek a megosztott sziget partjainál. Nicosia szerint a török hajók tevékenysége illegális, Törökország viszont azt állítja, hogy lépései nem sértik a nemzetközi jogot, mivel a fúrásokat az Észak-ciprusi Török Köztársaság engedélyezte.

Észak-Ciprus az 1974-es ciprusi török-görög háború után szakadt el Nicosiától, a szigeten élő törökök államát azonban hivatalosan kizárólag Ankara ismeri el. A szakadár államhoz tartozó területet, ahol a fúrások zajlanak,

az EU Ciprus részének tekinti.

Egyértelmű, hogy Ciprust támogatjuk, mivel sosem ismertük egy Észak-Ciprus török megszállását. Természetes, hogy Ciprus maga akar dönteni a természeti erőforrásairól. Ma eldöntjük, hogy milyen szankciókat hozunk Törökország ellen. Kevesebb pénzt és EIB hitelt kap, felfüggesztjük a légi szállításról szóló tárgyalásokat, de más szankciók is lehetségesek – mondta Alexander Schallenberg Ausztria külügyminisztere.

Nem szabad túlzásba esni, de kiállunk Ciprus mellett –tette hozzá Stef Blok Hollandia külügyminisztere.

Egyre nagyobb az érdeklődés a Földközi-tenger medrében található szénhidrogének kitermelése iránt 

Görögország nemrég engedélyezte az ExxonMobil és a Total vállalatoknak, hogy fúrásokat végezzenek Kréta partjainál. Szakértők szerint a Ciprus közelében található tengerfenék hatalmas szénhidrogén-készletet rejt, amelyekre Ankara és Nicosia is igényt tart, így a kérdéses olaj- és földgázmezők kiaknázása kapcsán már többször konfliktusba keveredtek.

A vita májusban újult ki, amikor Ciprus partjainál megjelent a Fatih nevű török fúróhajó. Nicosia távozásra szólította fel, Ankara azonban nem engedett, sőt, júniusban egy újabb hajót irányított a térségbe. A ciprusi hatóságok letartóztatási parancsot is kiadtak a Fatih személyzete ellen, ám ez a lépés sem hozott megoldást. A konfliktus rendezéséhez Nicosia uniós segítséget kért, de Törökország

a büntető intézkedések ellenére sem hívta vissza a fúróhajókat.

Ezeket az intézkedéseket túlzás lenne szankciónak nevezni, ennyire nem komolyak. Ezek egyszerű dolgok, amiknek nem lesz nagy hatása ránk– közölte Mevlüt Cavusoglu Törökország külügyminisztere.

Törökország folytatja a fúrásokat a török partoknál és ott, ahol az Észak-ciprusi Török Köztársaság erre engedélyt adott a Türkiye Petrolleri vállalatnak – jelentette ki Fatih Donmez Törökország energiaügyi minisztere.

A török vezetés reakciója komoly veszélybe sodorhatja az unió és Törökország kapcsolatát

Remélem, hogy ez nem súlyosbítja a már meglévő gondokat. Törökország tudja, hogy mi forog kockán. Az EU egységesen kiáll Ciprus mellett – közölte Michael Roth Németország Európai Ügyekért Felelős minisztere

Az Európai Unió újabb szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha Ankara folytatja az illegális fúrásokat és nem rendezi a konfliktust Nicosiával. Törökország pedig jelezte, hogy nem küld újabb próbafúrásokat végző hajókat Ciprus partjaihoz.

m1

Hasonló hírek

Vadászgépeket küldött az oroszokra az amerikai haditengerészet

info

Schengenről tárgyalnak az uniós belügyminiszterek

Edit

Elfújta a szél az időjóst, röhögésben tört ki a stáb – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------