Hirmagazin.eu
Főoldal » Ismét többen a tengerbe ugrottak a Lampedusánál veszteglő segélyhajóról
Külföld

Ismét többen a tengerbe ugrottak a Lampedusánál veszteglő segélyhajóról

Reménytelenségében a tengerbe vetette magát több illegális bevándorló a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél veszteglő spanyol segélyhajóról

– közölte a hajót működtető szervezet.

Ismét többen a tengerbe ugrottak a Lampedusánál veszteglő segélyhajóról. (Fotó: MTI/AP/Salvatore Cavalli)(Fotó: MTI/AP/Salvatore Cavalli)

Az Open Arms hajó Lampedusa partjainál horgonyoz, de Matteo Salvini olasz belügyminiszter elutasította, hogy partra tegyék a tengerből augusztus elején fedélzetére vett illegális bevándorlókat.

„Kilenc ember elkeseredésében a vízbe vetette magát, hogy úszva érje el Lampedusa partját” – közölte Twitter-üzenetében az azonos nevű Open Arms spanyol segélyszervezet. Már vasárnap is legalább négy ember a vízbe ugrott az Open Arms fedélzetéről, hogy úszva kísérelje meg elérni Lampedusa partjait.

Kilenc másik bevándorlót egészségi okokból a szigetre szállítottak. A hajó fedélzetén jelenleg 88 menekült és bevándorló tartózkodik. „Kézben tartjuk a helyzetet” – közölte az Open Arms. A korábbi jelentésektől eltérően a kedden vízbe ugrott migránsokat nem a hajóra, hanem a szárazföldre vitték, ahol orvosok vártak rájuk.

Spanyolország időközben bejelentette: a haditengerészet egyik hajóját küldi Lampedusa térségébe, hogy Palma de Mallorca kikötőjébe kísérje el az Open Armst. A madridi kormány szerint az Audaz hadihajót éppen Rota kikötőjében készítik fel az útra, kedd délután fut ki, és várhatóan pénteken érkezik meg az olasz szigethez. A spanyol vezetés közleményében hangsúlyozta, hogy ezt tartja a megfelelő megoldásnak.

A spanyol kormány még vasárnap jelentette be, engedélyt ad az Open Armsnak, hogy kikössön a partjainál. A hajót működtető segélyszervezet akkor közölte: nem tudja elfogadni az ajánlatot, mert tekintettel a „szélsőséges humanitárius vészhelyzetre”, a fedélzeten tartózkodóknak azonnal partra kellene szállni, és nem jöhet szóba többnapi hajóút.

Az olasz ügyészség elrendelte a migránsok partra szállítását az Open Arms hajójáról

A szicíliai Agrigento ügyészsége elrendelte kedden az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajójának lefoglalását, és a fedélzeten tartózkodó migránsok partra szállítását Lampedusa szigetén, ahonnan egy spanyol hadihajó szállítja majd őket tovább.

A még a hajón tartózkodó 89 ember a következő órákban léphet partra a dél-olaszországi szigeten. Luigi Patronaggio – az Olaszországba érkező migránshajókkal foglalkozó – agrigentói ügyész kedd délután az Open Arms hajóján felmérte a 19 napja a fedélzeten tartózkodó emberek helyzetét.

Ezt követően elrendelte a civil hajó lefoglalását és a migránsok evakuálását. Az ügyész ezt személyesen közölte a szervezetet vezető Oscar Campsszal, aki Lampedusáról követi a helyzetet.

Az Open Arms hajójának lefoglalását az olasz ügyészség az Öt Csillag Mozgalom és a Liga koalíciós kormányának megszűnésével egy időben jelentette be. A nyáron életbe lépett olasz migrációs törvény értelmében a lefoglalt civil hajókat az olasz hatóságok elkobozhatják, a hajó kapitányát pedig megbírságolhatják.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Azonosították az egyik elkövetőt

Edit

Vonattal rontottak a migránsok a határzárnak!

Mazsi

Törökország beszólt az Európai Uniónak

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------