Hirmagazin.eu
Főoldal » Ismét könnygázzal kellett megállítani a bevándorlókat Szalonikinél – videók
Külföld

Ismét könnygázzal kellett megállítani a bevándorlókat Szalonikinél – videók

Útra készen áll Görögországban a bevándorló-karaván.

A hangadók pénteken kora délután úgy döntöttek, hogy elindulnak Európa belseje felé, a rendőrök azonban meg tudták őket állítani – igaz, ehhez könnygázgránátokat is be kellett vetniük. Az illegális bevándorlók felgyújtották a táboruk melletti mezőt, hátha a lángok és a füst segítségével át tudnak törni a rendőrsorfalon. Éjjelre megint visszahúzódtak a sátraikba. Görögország távolabbi részeiről is sokan szeretnének csatlakozni a karavánhoz, Athénban például a vasúti sínekre feküdve sztrájkoltak a migránsok.

Könnygázgránát füstje illegális bevándorlók és görög rohamrendőrök öszecsapása közben az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra fekvő Diavatában lévő migránstábor előtt (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Szotírisz Barbaruszisz)

Pénteken rohamrendőrök vették körbe az indulni készülő migránskaravánt. A Diavata-i befogadóközpont melletti mezőn gyülekező mintegy 1500 illegális bevándorló felpakolva, útra készen indult el, amikor útjukat állták.

Az egyik oldalon buszok és rendőrök állták a kitörni akaró migránsok útját, a másik oldalon is rohamrendőrök sorfala állította meg őket. Újabb és újabb egységek érkeztek a migránskaraván megállítására.

A migránsokat láthatóan nem érdekelték a rendőrök, tömött sorokban próbáltak kijutni a mezőről. A csoportban voltak vezetők, akik láthatóan irányították a migránsok mozgását. Többször kisebb dulakodás is volt a rendőrök és a bevándorlók között. A migránsok annyira elszántak voltak, hogy még a mezőt is felgyújtották.

A görög migrációs minisztérium tisztségviselője szerint elhitették a migránsokkal, hogy ismét megnyitják a határokat, ezért ilyen elszántak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy akik csatlakoztak a karavánhoz, elveszítik az eddigi támogatásokat.

A migránsok délután visszatelepedtek a mezőre, néhányan a sátrukat is felverték, de bárki, akit az M1 tudósítója kérdezett azt mondta: továbbra is elszántak és el fognak indulni.

Estére aztán állóháború alakult ki a táborban – jelentette az M1 tudósítója az esti Híradóban.

A migránsok letáboroztak, és arra várnak, hogy újabb csoportok csatlakozzanak hozzájuk, mielőtt újabb kitörési kísérlettel próbálkoznának.

Az időjárás előrejelzések péntek estére esőt és hideg éjszakát jósoltak, mindkettőre készültek az illegális bevándorlók: tábortüzet gyújtottak és a közeli szeméttelepről használt ponyvákat szereztek, azzal erősítik meg a sátrakat.

Sokan szeretnének csatlakozni 

Továbbra is futótűzként terjed a bevándorlók között a karaván híre, és hogy érdemes lehet csatlakozni. Emiatt Görögország minden részéből próbálnak eljutni a bevándorlók Szalonikibe.

Vágányon ülő illegális bevándorlók akadályozzák a vonatközlekedést az athéni főpályaudvaron (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz)

Athénból több ezren szerettek volna csatlakozni a karavánhoz, de a görög hatóságok megakadályozták őket. Az egyik vonatra tömegesen szálltak fel a migránsok, a hatóságok azonban nem engedték elindulni és törölték a járatot.

Ezért a sínekre feküdtek többen, illetve olyanok is voltak, akik a gyerekeiket küldték a vágányokra, a vonatok elé, amivel megbénították a forgalmat.

Így akarták elérni, hogy vigyék őket Szalonikibe. Az elmúlt években már máshol, például a magyar határon is előfordult, hogy a bevándorlók a saját gyerekeikkel próbálták zsarolni a hatóságokat.

Délután bolydult fel a tábor

Az M1 helyszíni tudósítója még délután egy óra után közölte, hogy felbolydult a szaloniki tábor. Egy férfi nem sokkal dél után körbejárta a sátrakat, és felszólította a migránsokat, hogy készüljenek. A migránsok összecsomagoltak, és több napi élelemmel menet készen állnak. Azt mondták, készek arra, hogy elinduljon a karaván.

Illegális bevándorlók megpróbálják áttörni a görög rohamrendőrök sorfalát (Fotó: MTI/AP/Jánisz Papanikosz)

Később elindultak a migránsok. A táborból ugyan nem jutottak ki, de többször nekifeszültek a rohamrendőröknek.

A hatóságoknak könnygázt és hanggránátot is be kellett vetniük, hogy megfékezzék a mintegy 1500 fős tömeget.

Már nem először történt meg, hogy ilyenkor nők és gyerekek voltak az első sorban, a migránsok ugyanis azt remélték, hogy a rendőrök így nem lépnek majd fel ellenük.

Néhány bevándorló a könnygázgránátok bevetése után meggyújtotta az aljnövényzetet, tudják, hogy a tűz füstjét beszívva enyhíthető a könnygáz hatása – mondta Muci Attila.

A migránsok által gyújtott tűz két célt szoltál: azt remélik, így át tudnak törni a rendőrsorfalon, valamint így védekeznek a könnygáz ellen (Fotó: EPA/Sotiris Barbarousis)

Az M1 Híradójának tudósítója délután beszélt az egyik migránssal, aki arról tájékoztatta, hogy Athénból és a Szalonikihez közeli befogadóközpontokból további bevándorlókra számítanak. Valószínűleg ezért adták fel a küzdelmet a rendőrökkel.

A tudósító az előző nap felkészületlennek látta a szaloniki rendőrséget, pénteken viszont szerinte hatékonyan megfékezték az újabb bevándorlók csatlakozását.

Nem maguktól szerveződnek

Jól látszik, hogy a háttérből irányítják a görögországi migránsokat, erről Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő beszélt az M1-nek.

Mint mondta: a mostani nem az első olyan eset, amikor egy látszólag szervezetlen tömegben hirtelen valaki átveszi az irányítást, a tömeg pedig kérdés nélkül hallgat rá.

Hogy kinek állhat érdekében megszervezni egy ilyen mozgalmat? Farkas Örs politikai elemző a közrádióban azt mondta: 51 nappal az európai parlamenti választás előtt mindenki azt gondolná, hogy a választás meghatározó témája lesz a migráció, amelynek szervezői a választásokig megbújva maradnak, hogy ne legyenek közvetlen bizonyítékok rájuk nézve.

Az NGO-k viszont jogi vagy biztonságpolitikai tanácsokkal, útvonaltervekkel, esetleg pénzzel is támogatják a szerveződéseket, és éppen a választások közelsége miatt indítják útnak őket.

Németország a fő úti cél

A legtöbb migráns Németország felé indulna, de voltak, akik Belgiumot vagy Nagy-Britanniát említették meg úti célként.

Az Európai Unióba gazdagabb államait vették célba, hiszen úgy gondolják, Görögország gazdaságilag gyenge lábakon álló, szegény ország – közölte a tudósító.

Gyülekező illegális menekültek sátortábora az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra fekvő Diavatában lévő migránstábor közelében 2019. április 5-én (Fotó: MTI/EPA-ANP/Szotirisz Barbaroszuszisz)

Reggel óta készültek 

Muci Attila pénteken 9.30 után kevéssel élő bejelentkezésében még arról tájékoztatott, hogy információi szerint a migránskaraván nem várakozik további érkezőkre, hiszen azokat a rendőrség feltartóztatja. Akkori állás szerint 11 és 12 óra között kelt volna útra a migránscsoport Európa felé.

A bevándorlók péntek reggel még várták az új érkezőket, közben a rendőrök a gyülekezés helyszínétől egyre távolabb tartóztatták fel a csatlakozni vágyókat. Az Athén felől Szalonikibe tartó vonatokat megállították, és a taxisoknak megtiltották, hogy más városokból érkezőket a gyülekezés helyére szállítsanak.

Csütörtökön is voltak összecsapások 

Csütörtökön sérültjei is voltak az illegális bevándorlók és a rendőrök közötti összecsapásoknak. A karaván tagjai egész nap gyülekeztek Szalonikiben, az agresszív tömeg többször a rendőrökre támadt, könnygázt kellett bevetni ellenük. Az M1 stábja több megrázó felvételt is rögzített a véres események közben.

A migránskaraván tagjainak gyülekezéséről szóló csütörtöki részletes összefoglalónk itt olvasható.

M1, MTI

Hasonló hírek

Horror: leharapta egy cápa a 22 éves férfi lábát

Géza

Újabb fegyveres lövöldözés: Legalább 5 halott a katolikus templomban

Mazsi

Nem hiszed el, hol nézte végig a napfelkeltét Orbán Viktor

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------