Hirmagazin.eu
Külföld

Ismét égtek az őrtüzek Székelyföld autonómiájáért

A koronavírus-járvány miatt korlátozottabb lehetőségekkel, de idén is megtartották Székelyföld autonómiájának napját.

Most is őrtüzek gyúltak Székelyföldön és Magyarországon. Sok helyen egy gyertya meggyújtásával fejezték ki támogatásukat a székely autonómia mellett. Egyúttal a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésre is felhívták a figyelmet. Az aláírásgyűjtés november 7-ig tart – hangzott el az M1 Híradója.

Százak gyűltek össze zászlókkal és transzparensekkel Sepsiszetgyörgyön a Székely autonómia napján. Miután beesteledett fákjával gyújtották meg az őrtűzet, amely több méter magasan lángolt a vásros határában.

Közben óriási lánggal égett a máglya Makfalva egyik domboldalában is. A helyiek körbeállták a tüzet, így énekelték el a magyar és a székely himnuszt is. Azt mondták: az a céljuk, hogy a távolból is lássák, a nemzeti régiók nem a fejlődés kerékkötői, hanem Európa rejtett erőforrásai.

Október utolsó vasárnapja 2015 óta Székelyföld autonómiájának napja.

Idén a vírushelyzet miatt ugyan a programok nagy részét le kellett mondani, de több határon túli településen idén is felhívták a figyelmet a követelésekre. Az őrtüzek mellett a Székely Nemzeti Tanács kiáltványát is felolvasták, ebben többek között azt kérték az Európai Uniótól, hogy vizsgálja felül az önrendelkezési jogot, mert az túl merev és elavult.

A tűzgyújtások előtt a helyi templomban imádkoztak az autonómiáért, ahol Gábor Áron Árpád lelkész azt mondta: hit nélkül nem lehet eredményes a küzdelem.

Itthon is több település csatlakozott a székely autonómia napjához. Budapesten a Hősök terén mécsesekből rakták ki Székelyföld jelképes határát, így támogatva a régió törekvéseit. Népzenészek és néptáncosok léptek fel, ezt követően lángra lobbantották a lármafákat.

A székesfehérvári Székely kapunál közösen zenéltek és énekeltek, majd mécseseket gyújtottak a résztvevők. Ezt követően pedig fáklyával sétáltak át a városon. A debreceni Nagyerdőben pedig a Székelyek parkjában gyúlt őrtűz, ahol a résztvevők közösen imádkoztak a székely autonómiáért.

Közben már a hajrához érkezett a nemzeti régiók védelmében indított európai aláírásgyűjtő akció,

melynek lényege, hogy az uniós pénzek elosztásánál vegyék figyelembe Európa őshonos nemzeti kisebbségeit is, és támogassák a megmaradásukat.

Ahhoz, hogy Brüsszelben foglalkozzanak a javaslattal, hét tagállamból legalább egymillió szignót kell összeszedni, megfelelő területi elosztásban. Mádéfalván a nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott: most nem fegyverrel, hanem aláírással kell küzdeni.

Figyelemfelhívó táblák készülnek Budapesten, így próbálják ösztönözni az európaiakat a petíció aláírására. A kezdeményezés kampányfőnöke elmondta: egyre több civil és híresség is csatlakozik az akcióhoz. Az aláírásokat november 7-ig várják a signiteurope.com weboldalon.

M1

hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Élesen bírálta Európát Erdogan a szíriai menekültválság kapcsán

info

Moszkva történelemhamisítással és Erdély elrománosításával vádolja Bukarestet! Oszd meg!

Géza

Hazaindultak Ausztráliából a négy hónapja szétválasztott bhutáni ikerlányok

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------