Főoldal » Ismét a Holdra készül India
Külföld

Ismét a Holdra készül India

A Hold máig az egyetlen olyan Földön kívüli égitest, amin ember is járt, elsőként 1969-ben Neil Armstrong parancsnoksága alatt az Apollo-11 holdkomppal.

De vajon mi volt a célja a kezdetekkor és miért fontos most is a Hold kutatása? – hangzott el szombaton az M1 Világ című műsorában.

A kép illusztráció  (Fotó: MTI/NASA)

Az első űrszondás kísérletek hátterében nem tudományos, sokkal inkább politikai indok állt: a Szovjetunió és az Egyesült Államok versengése. Az Apollo-program keretében már a Hold felszínén elhelyezett műszerek segítségével következtettek az égitest belsejében uralkodó viszonyokra, a hozott kőzetmintákat, és a hőmérséklet emelkedésének okát tanulmányozták.

Az eddigi és a korszerű holdszondákkal elért új eredmények alapján ma már egy holdbázis tervén dolgoznak a szakemberek, háromdimenziós nyomtatástechnikán alapuló berendezésekkel, ottani nyersanyagokból épülnek majd a gomba alakú lakhelyek.

Az első lakosok érkezését 2030 körül várják.

Azt, hogy víz is létezik Holdon, egy 79 millió dolláros projekt segítségével, az első indiai Hold-misszióval erősítették meg 2008-ban. Most a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína, Japán és az Európai Űrügynökség mellett India ismét a Holdra készül.

Az indiai hordozórakéta a terv szerint július 15-én indul az égitestre, a tervezett szeptemberi landolás után pedig egy kutatórobotot is ereszt a felszínre további tanulmányozás céljából. Bár eddig csak az Amerikai Egyesült Államok szállt Holdra emberrel,

India ebben sem kíván alulmaradni a jövőben.

De vajon ilyen előrehaladott holdkutatási tudományos háttér mellett miért olyan fontos India számára az újabb holdra szállás és a saját űrállomás? Bár India miniszterelnöke, Narendra Modi hangsúlyozta, hogy szándékaik békések, és elsősorban a védelemre koncentrálnak majd, India készen áll egy esetleges űrháborúra, amire már az Egyesült Államok is elkezdte a fegyverkezést.

A címlapfotó illusztráció.

m1

Hasonló hírek

Lezuhant egy katonai helikopter, 5 katona meghalt

Mazsi

Tragédia: 204 méteres mélységben találták meg a válogatott focista holttestét

Géza

Holtan találták a Fehér Ház volt főszakácsát Új-Mexikóban

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------