Főoldal » Ismét 5 százalék közelében nőtt a magyar gazdaság – videó
Gazdaság

Ismét 5 százalék közelében nőtt a magyar gazdaság – videó

Az elmúlt évek növekedési fordulata korábban nem látott felzárkózási időszakot indított el a magyar gazdaságban, három egymást követő évben még nem volt példa olyan ütemű növekedésre, mint 2017 és 2019 között

– hangsúlyozta Varga Mihály a Központi Statisztikai Hivatal ma nyilvánosságra hozott adatait elemezve.

A pénzügyminiszter kiemelte: Magyarország eddig ellenállóképesnek bizonyult a nemzetközi gazdaság lassulásával szemben, 2019-ben 4,9 százalékkal nőtt a hazai bruttótermék, amely jelentősen meghaladja az uniós országok átlagát.

Az elmúlt évek egyik legfőbb eredménye, hogy jelentős mértékben csökkent a magyar gazdaság kitettsége a nemzetközi hatásokkal szemben – emelte ki Varga Mihály, aki az Eurostat adataira hivatkozva elmondta, hogy az első becslések szerint a GDP az euróövezetben tavaly 1,2 százalékkal, az EU teljes egészében pedig 1,4 százalékkal nőtt. Az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint Ausztria gazdasága 1 százalékkal Franciaországé 0,8 százalékkal növekedett, míg Olaszországé stagnált 2019 utolsó három hónapjában – ismertette a miniszter.

Fotó: PM

A tavalyi utolsó negyedévi 4,5 százalékos magyarországi bővülés is jóval meghaladta a várakozásokat, ehhez nagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások, kisebb mértékben az ipar és az építőipar járult hozzá. A magyar gazdasági növekedés tényezőit sorolva Varga Mihály több kormányzati intézkedést is kiemelt. Mint mondta: tavaly is érvényesült a bér- és adó-megállapodásból fakadó hajtóerő, emellett a Gazdaságvédelmi Akcióterv már bevezetett intézkedései is éreztették hatásukat. A tárcavezető a Versenyképesebb Magyarországért Program elemei közül a munkaügyi hivatalok hatékonyságának növelését és a nyugdíj mellett foglalkoztatottak adómentességét emelte ki, de jelentősnek nevezte a Modern Városok Program és a Magyar Falu program keretében indult fejlesztések hatását is.

Fotó: PM

A beruházások jelentős mértékben járultak hozzá a bővüléshez, köszönhetően elsősorban a nagyvállalati kapacitásbővítéseknek, az uniós források célzott felhasználásának és a lakásépítéseket ösztönző otthonteremtési programoknak. A lakosság jövedelmi helyzetének tartós javulása, valamint a kedvező munkaerőpiaci változások a fogyasztást erősítették – közölte a tárcavezető.

A pénzügyminiszter 2020-ra előretekintve kifejtette: annak érdekében, hogy az uniós átlagot legalább 2 százalékponttal meghaladó növekedési ütem fennmaradjon, a kormány folytatja a magyar gazdaság versenyképességének erősítését és újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket indít.

Pénzügyminisztérium, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Így kell adózniuk az ubereseknek

Edit

Csökken az üzemanyagok ára

Géza

Nagy változás lesz már ősztől

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------