Hirmagazin.eu
Főoldal » Ismeretlen magyar tragédia: Népirtás Pozsonyligetfalun – videó + hanganyag (18+)
18+

Ismeretlen magyar tragédia: Népirtás Pozsonyligetfalun – videó + hanganyag (18+)

A 20. század egyik legszörnyűbb, a közvélemény előtt jobbára ismeretlen magyar történelmi tragédiáját dolgozta fel a Népirtás Pozsonyligetfalun című, nemrég bemutatott dokumentumfilm.

A Géczy Dávid és Udvardy Zoltán által rendezett alkotás felfedi: a második világháború befejezése után, már békeidőben, a csehszlovák hadsereg katonái 1945 nyarán magyar és német civil lakosokat mészároltak le Pozsony mellett és Morvaország közepén.

Miközben, áttörve a hallgatás falát, szó esik végre a második világháború után a Szovjetunió rabtáboraiba hurcolt magyarok százezreiről, a hazai magyarság nem – s talán a felvidéki sem – szembesült még kellő mértékben a pozsonyligetfalui koncentrációs tábor szörnyűségeivel.

Ott, ahol 1945 nyarán a csehszlovák hadsereg katonái

tankcsapdákba lőtték a pozsonyi és Pozsony környéki német lakosokat és 90 magyar leventét,

ma már autópálya és lakótelep található. A pozsonyi és Pozsony környéki magyar és német lakosság internálótáborát őrző 17. számú gyalogezred katonái, amikor Prágából Pozsonyba utaztak vonatszerelvényükön, még Csehország területén, a morvaországi Prerovban is elkövettek egy tömegmészárlást – derül ki a filmből. A katonák Prerovban leszállították egy másik vonatszerelvény utasait. A vonat főleg Dobsinába hazatérő magyar és német polgári lakosokat szállított.

A katonák hihetetlen brutalitással ölték halomra a másik vonat utasait, közöttük kisgyermekeket és csecsemőket,

sőt hazautazó szlovák vasutasokat is, majd útjukat folytatva vették át Pozsony mellett az akkor önálló településnek számító Pozsonyligetfalun a tábor őrzését.

Szabó József történész a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elmondta: „A történet a mai és az akkori társadalmi felfogással, erkölccsel is szembemegy, mivel a gyilkosságokra jóval a német fegyverletétel után, a békeidőben került sor”.

A csehszlovák hadsereg 17. gyalogezredének tisztjei és sorkatonái az eddigi kutatások szerint

ötszáz-hatszáz embert öltek meg a pozsonyligetfalui táborban.

Az áldozatok többsége német volt, de voltak közöttük magyarok és szlovákok is” – mondta a történészt. Hozzátette, ez a mészárlás a korabeli Csehszlovákia történetében a második legnagyobb tömeggyilkosságnak számít.ű

Szabó József elmondta, míg a gyilkosokról rengeteg információ maradt fent, a nevük is ismeretes, addig az áldozatokról annál kevesebb. Hozzátette, ennek oka az, hogy a gyilkosok tisztában voltak tettükkel és

minden terhelő bizonyítékot igyekeztek nyomtalanul eltüntetni.

A történész arra is felhívta a figyelmet, hogy a tömeggyilkosság helyszínén több hullámban is történtek exhumálások, azonban ezek jegyzőkönyvei, illetve a holttestek eltűntek. Szabó József elmondta, annyit sikerült kiderítenie, hogy a vonatkozó iratokat az 1960-as években megsemmisítették. Hozzátette, munkatársaival felkeresték a pozsonyligetfalui temetőt is, ahol át szerették volna nézni az adott évre vonatkozó feljegyzéseket, ám ezek ki voltak tépve a nyilvántartásból.

Dunajszky Géza író, a film szakértőinek, megszólalóinak egyike – szintén a Kossuth Rádió műsorában – elmondta: több könyvet is írt a levente-katonák sorsáról. Hozzátette: munkája során sikerült találnia egy tanút, aki a teljes kálváriát végigjárta, látta az első kivégzéseket, látta, hogyan zajlanak a kihallgatások, és látta, hogyan erőszakolják meg csoportosan a nőket a fogolytáborban. Dunajszky rámutatott: az említett levente társaival 1945 július 15-én lépte át a tábor kapuját, de július 17-én sikerült onnan megszöknie. Három társával átúszták a Dunát, és Esterházy János gróf segítségével, az általa kiépített hálózaton keresztül szöktek meg Csehszlovákiából Magyarországra, Esztergomba. Az említett tanú e történetét még a halála előtt, a keresztlányának mesélte el – tette hozzá az író.

Hiradó, Kossuth Rádió, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

12 gyakori mítosz a szexszel kapcsolatban

info

Így hat a Facebook a szexuális életedre

Mazsi

Félt a bosszútól – társai halálra kínozták +18 – Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------