Főoldal > Hírek > Életmód > Életmód hírek > Ismered az éttermi etikettet?

Ismered az éttermi etikettet?

Hirdetés

hirmagazin_2015-08-30_063730
Ki lép be az éttermébe először? Ki hova ül? Mit üzensz a pincérnek a késeddel és a villáddal, amit a tányérra helyezel? Nem is gondolnád, hogy az apró mozdulatok mi mindent árulnak el rólad és arról, mennyire vagy tisztában az éttermi etikettel. Ha bizalmatlan vagy abban, hogy mindent jól tudsz, akkor ezt a cikket mindenképp olvasd tovább!

hirmagazin_2015-08-30_063839

Az etikett szabályainak elhalványulása napjaink egyik legkritikusabb kérdése. Beszélhetünk akár a női-férfi viszonyok megváltozásáról, akár a világ rohanásáról is – a lényeg azonban nem változik: a vendéglátókban, éttermekben az etikett betartása nem csak illem kérdése – de a kellemetlen szituációkat is elkerülhetjük vele.

Nézzük csak meg, hogy mit érdemes tudni az étterembe való belépésről. Az etikett szerint bár általában a férfi előre engedi a nőt az ajtóban, az éttermek és vendéglátóhelyek esetében ez nem így van. Ezek ugyanis ismeretlen területnek számítanak, amelyet a férfinak illik először feltérképezni. A belépés után azonban illik a hölgyet előre engedni, ha van ruhatár, akkor a ruhatárnál a kabátját le kell segíteni válláról. Fontos kiemelni azt. hogy ez érvényes még akkor is, ha az üzleti életben egyenrangú partnerként jelenik meg a két fő, és nem egy romantikus ebédről vagy vacsoráról van szó, hanem üzleti vacsoráról.

A nőnek nem kell felállnia, ha többen csatlakoznak az asztalhoz

Az elegánsabb éttermekben az etikett szerint meg kell várni, míg a személyzet fogad minket, és az asztalunkhoz vezet. Az asztalnál a nő foglal először helyet, és neki a későbbiek során nem is szükséges felállnia, amennyiben azonban több vendég is érkezik. A férfi feladatává válik az, hogy az asztalhoz érkezőket felállva üdvözölje.A magyar protokoll szerint az asztalnál helyet foglalva, arra kell figyelnünk, hogy könyökünk szorosan az oldalunk mellett maradjon. Ha csak jobb kézzel eszünk, akkor eközben a bal kéz az asztalon pihen.

Az étel és ital rendelése is a férfira hárul

A rendelni kívánt étel kiválasztása után a pincérrel az etikett szerint a férfi kommunikál, ő adja le a hölgy rendelését is, amelyet előzetesen egyeztettek. Ugyan így szükséges eljárni a bor kiválasztásánál is, illik érdeklődni a nő preferenciáiról, de a férfi nézze a borlapot, és ő is válasszon.

A kihozott ételt – akárcsak otthon – minden esetben a nő kezdheti meg. Csak miután ő elkezdett enni foghatja meg a férfi az evőeszközöket.Az evőeszközök használata külön fejezetet érdemel, azok mindig a végénél fogjuk meg, és sohasem marokra. Nem illik a tányért kocogtatni az evőeszközökkel, azokat úgy kell használni, hogy ne érintse étkészlethez.

Evőeszköz jelzések a pincérek felé

Ha a kést meg a villát egy kis háztető formában helyezzük el a tányéron, úgy, hogy az evőeszközök ne érjenek egymáshoz, akkor az azt jelenti, hogy a fogások között szünetet kérsz. Ha a kést vízszintesen és a villát pedig rá függőlegesen tesszük, akkor a pincérek tudni fogják, hogy jöhet a következő fogás.Ha minősíteni szeretnéd az ételeket, ezt jelezheted az evőeszközeiddel. Ha a kést és a villát vízszintesen helyezed el úgy, hogy a kést felülre, a villát pedig alulra, az azt jelenti, hogy az étel kiváló volt. Ha nem ízlettek a fogások, akkor a baloldalon található villa ágai között az egyik résbe szúrd bele a kést.

Fizetés, távozás

Fizetni a lehető legdiszkrétebben illik, ezért ne kiálts a pincérnek fizetési szándékaid miatt, legfeljebb ints neki, vagy bólogass, hogy észrevegyen.A számlát mindig egy személy fizesse ki, ha a végén szeretnétek rendezni a költségeket, azt az éttermen kívül szokás megtenni.

Forrás:delina; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: