Hirmagazin.eu
Főoldal » Iskolazár, üzletzár, maszkhasználat mindenhol – rendkívüli bejelentések
Belföldi hírek

Iskolazár, üzletzár, maszkhasználat mindenhol – rendkívüli bejelentések

Április 7-ig bezárják az óvodákat, iskolákat jövő hétfőn, szünetelnek a szolgáltatások a magán-egészségügyiek kivételével.

2021.03.04. 11:15

Kezdünk!

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat! A szerdai kormányülés nem ért véget tegnap, csütörtökön folytatták, ezért az eredeti 10.30-as kezdés helyett csak később indíthatták a Kormányinfót, amelyen a rekordadatokra reagáló kormányzati intézkedések bejelentését lehetett várni. Napi adatok ITT.

Kiszivárgott várható intézkedések: Teljes zárlat jöhet húsvétig idehaza

A korlátozások esetleges szigorításáról is dönthet a kormány jelenleg is zajló ülésén. A miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány legnehezebb két hete előtt állunk, és a határoknál mindenképpen szigorításokra van szükség. A Pedagógusok Szakszervezete szerint minden köznevelési intézményben digitális oktatást kell elrendelni a vírus terjedésének megakadályozásáért.

„A helyzet valóban drámaian romlik” – a miniszterelnök szerint a következő hetekben drasztikusan emelkedik majd az új koronavírus-fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma. Erről legutóbbi rádióinterjújában beszélt Orbán Viktor, aki szerint a határoknál mindenképpen szigorítani kell. „Az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is, radikálisan korlátozni kell, mert be fogják hurcolni nekünk ide az újabb gyorsan fertőző mutánsokat” – fogalmazott a kormányfő.

Müller Cecilia országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján arra kért mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat, mert a koronavírus mutációi nagyon gyorsan terjednek, és már a fiataloknál is súlyos betegséget okoznak.

„Fontos, hogy további szigorításokat csak akkor léptessük hatályba, hogyha az feltétlenül elkerülhetetlen” – tette hozzá az országos tisztifőorvos, jelezve, hogy a korlátozások esetleges szigorításáról is dönthet a kormány.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi osztályvezetője péntek este a Hír TV-ben azt mondta a legfontosabb a kontaktusok számának csökkentése. „Rendezvényeket már rég nem tartunk, de például az üzletek nyitva tartását esetleg egy 2 hetes periódusra korlátozni lehet azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, posták, bankok maradjanak nyitva.”

Galgóczi Ágnes szerint megfontolandó lenne az is, hogy az alsó tagozatos osztályok rövid időre digitális oktatásra álljanak át.

„Azt gondolom, hogy egy 2 hetes periódusra lenne szükség, amely idő alatt a védőoltásokkal viszont nagyon gyorsan tudnánk haladni” – magyarázta.

Közben a Pedagógusok Szakszervezete szerint az összes oktatási intézményben el kell rendelni a tantermek kívüli oktatást. Erről Totyik Tamás alelnök beszélt: „A miniszterelnök úr nyilatkozata alapján egyértelműen ezt a lépést kellene megtenni. Hogy az összes oktatási intézményt bezárjuk. Így a városon belüli mozgás, a szülők mozgása is lelassul, és ezzel a járvány terjedését meg lehet fékezni.”

Az emberi erőforrások minisztere szerint a jelenlegi korlátozások a lehetséges eszköztár 70 százalékát merítik ki. Az iskolabezárások mellett – Kásler Miklós szerint – felmerülhet még például a tanszünet előre hozása vagy meghosszabbítása.

**********************************

2021.03.04. 11:23

Rövidített Kormányinfó

Tart még a kormányülés, ezért csak három témáról tájékoztatnak – a Karmelitából.

2021.03.04. 11:24

Részleges bejelentés

Nem mindenről döntött a kormány, amiről nem, arról pénteken tesz bejelentést Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. “Az EU-n belül a jövő hétre a legátoltottabb ország lesz Magyarország” – mondta Gulyás Gergely.

2021.03.04. 11:26

Szigorú korlátozások

Gulyás Gergely: zárás jön. A kormány a következő döntéseket hozta:

 • az oktatás területén: az óvodákat és az iskolákat bezárjuk április 7-ig
 • az üzleteket március 8-tól március 22-ig bezárjuk, ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a drogéria, a patika és a benzinkút, a részletekről az operatív törzs pénteken dönt
 • március 8-tól 22-ig minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magán-egészségügyi szolgáltatások, a részletekről az operatív törzs pénteken dönt
 • a konditermek is bezárnak, az igazolt sportolók eseményei zárt kapuk mögött lehetnek
 • a parkok, arborétumok nyitva lehetnek, a szabad téri sporttevékenység másfél méteres védőtávolsággal lehetséges
 • home office lehetőleg mindenhol
 • a maszkhasználat mindenhol kötelező
 • szigorítjuk a határátlépést
 • a bértámogatást kiterjesztjük a most bezárni kényszerülő vállalatokra
 • a nyitás március 22-én megkezdődhet, de csak ütemezetten
 • a nemzeti konzultáció március 15-ig tart, a kormány 17-én dönt a továbbiakról.
2021.03.04. 11:31

Kérdések…

…válaszok

2021.03.04. 11:32

Bírni fogja-e az egészségügy az új felállást, a jelenlegi orvos- és szakdolgozószámmal?

Gulyás Gergely: köszönettel tartozunk az egészségügyi intézmények dolgozóinak. Érdemes az új szabályokat (például a hálapénz) támogatni, a járványveszélyre tekintettel az egészségügyben dolgozni.

2021.03.04. 11:34

Miért nem tartalmazza a vakcinatípust a vakcinaigazolás? Lehet-e vele külföldre utazni?

Gulyás Gergely: nincs egységes döntés, a német véleményt figyelembe kell venni, az az, hogy a nemzetállamok adják ki a kártyákat, az államok pedig kölcsönösen elfogadják egymásét.

2021.03.04. 11:37

Fidesz-Néppárt szakítás: miért került sor kenyértörésre?

Gulyás Gergely: felesleges dolgokkal foglalkozik az Európai Néppárt, amelynek hosszú időt adtunk a változtatásra. A nemzeti szuverenitást nem vitató Néppártra lenne szükség, de a Néppárt azt az utat választotta, hogy a balliberális pártokat támogatja. A pártnak tagjai vagyunk, a frakcióból kiléptünk. Ez a jövőre is vonatkozó iránymutatás. Azért maradtunk a pártban, hogy a magyar-német kapcsolatok ne sérüljenek. A többi országgal kapcsolatban azt tudjuk mondani, hogy mindenkinek sok sikert kívánunk. A Fidesz számára vannak olyan alapvető értékrendi kérdések, amelyek nem képezhetik vita tárgyát.

2021.03.04. 11:37

A Kormányinfó véget ért

Köszönjük figyelmüket!

infostart

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Nem kérünk az Európai Egyesült Államokból

Géza

A zirci kórház jó példája a vidéki Magyarország megújulásának; + Ónodi-Szűcs Zoltán rövid bemutatása (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

Javult a helyzet a kelet-magyarországi vasútvonalakon

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!