Főoldal » Iskolákat fenyegetnek merénylettel a tálibok
Külföld

Iskolákat fenyegetnek merénylettel a tálibok

Forrás: MTI

Oktatási intézmények elleni további merényletekkel fenyegetőzött pénteken a Tehrik-e Talibán (TTP) nevű pakisztáni tálib szélsőséges csoport, az északnyugat-pakisztáni Bacsa Hán Egyetem elleni, huszonegy halálos áldozatot követelő szerdai merénylet elkövetője.

Iskolákat fenyegetnek merénylettel a tálibok

Omar Manszúr, a szervezet szóvivője az interneten közzétett pénteki videofelvételen “a hitetlenek gyerekszobáinak” nevezte az iskolákat és az egyetemeket. “Isten segítségével folytatni fogjuk az iskolák, kollégiumok és egyetemek elleni rajtaütéseket, mert olyan embereket nevelnek, akik az iszlámellenes demokratikus rendszer részei lesznek” – fogalmazott Manszúr.

A hatóságok információi szerint ugyanez a szervezet tehető felelőssé a 2014. decemberi támadásért, amelyben tálib fegyveresek megrohamoztak egy állami katonai iskolát Pesavarban, s meggyilkoltak 134 embert, többségében diákokat. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása. A kormány ezután több száz feltételezett szélsőségest ölt meg vagy vett őrizetbe terrorellenes műveletek keretében.

A pakisztáni hadsereg szerint a szerdai merényletet Afganisztánból vezényelhették le. A 2014 júniusában a TTP és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő szövetségesei ellen, az afgán határ közelében fekvő Észak-Vazirisztánban indított nagyszabású tálibellenes offenzíva miatt ugyanis sok pakisztáni szélsőséges Afganisztánba menekült.

Rahíl Saríf, a pakisztáni hadsereg főparancsnoka csütörtökön az afgán kormány és a NATO segítségét kérte a tálibok elleni küzdelemhez.

Hasonló hírek

Letartóztattak egy nőt, aki bankpánikot okozott a közösségi médiában

Géza

Putyin elnök földhöz vágta a fél válogatottat

info

Egy leendő öngyilkos gyerek ára akár 13 millió forint is lehet….

Mazsi