Hirmagazin.eu
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Iskolai zaklatás: amíg vannak szemlélődők, nem lesz vége

Az elmúlt időszakban nőtt az iskolai bántalmazások száma – hívta föl a figyelmet K. Németh Margit gyermekpszichoterapeuta. A klinikai szakpszichológus elmondása szerint most az online zaklatás kezd elterjedni.

Az iskolai bántalmazásnak nagyon változó típusai vannak, most az online zaklatás száma jóval magasabb, mint korábban. Ide sorolható az álhírterjesztés, rágalmazás, amikor valótlan állításokat, manipulált fényképeket töltenek föl az internetre a kipécézett gyerekekről, valamint az, hogy folyamatosan zaklatják mindenféle fórumon kérésekkel, elvárásokkal az illetőt – mondta K. Németh Margit.

A gyermekpszichoterapeuta nagyon nehéz kérdésnek nevezte, hogy egy szakember mit tud tenni egyfelől az áldozattal, másfelől a bántalmazóval egy ilyen helyzetben. Ugyanis, mint magyarázta, mindig csak abban gondolkodunk, hogy „áldozat és bántalmazó”, miközben leginkább azzal kellene foglalkozni, és ezt számtalan kutatás is alátámasztja, hogy amíg vannak szemlélődők, amíg a bántalmazó képes elérni, hogy legyen egy tábora, aki neki drukkol – lásd egy egyszerű iskolai verekedés, ahol körbeállják a támadót, amíg az bántalmazza a gyengébbet –, addig nem szüntethető meg az iskolai bántalmazás.

Ezt a problémát nem lehet két szereplőre bontani, hanem a szemlélődőknél kell először elérni, hogy ne legyenek azok, és utána lehet foglalkozni a bántalmazóval és a bántalmazottal, mert amíg van szemlélődő, mindig lesz ilyen esemény – ismételte meg a klinikai szakpszichológus, egyetértve azzal, hogy erről egyre többet és többet kellene beszélni az osztályokon belül is.

K. Németh Margit azt is elmondta, már Magyarországon is fut az úgynevezett Békés Iskolákat program, amelynek a középpontjában éppen az áll, hogy nem elég a bántalmazóval és bántalmazottal foglalkozni, hanem a környezettel is kell annak érdekében, hogy megszűnjenek az iskolai bántalmazások.

Nyitókép: Jatuporn Tansirimas/Getty Images
infostart

Hasonló hírek

Százmilliárdos csalókat fogtak el rendőreink. Gratulálunk! – videó

Géza

Baleset az M7-es autópályán

Géza

Ha ezzel a szöveggel hívnak fel a Telekomtól, végig se hallgasd!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------