Hirmagazin.eu
Gazdaság

Irreális összeget követel Karácsony a Lánchíd felújítására

Nem tudta megmondani Karácsony Gergely az M1 Híradó riporterének, hogy milyen számítás alapján kérnek a kormánytól tízmilliárd forintot a Lánchíd felújítására.

Hónapok óta nem írta ki a főváros a tendert, így nem áll rendelkezésükre semmilyen hivatalos ajánlat. Ennek ellenére nem elégednek meg a kormány által felajánlott 6+1 milliárddal.

Tarlós István tegnap az M1 stúdiójában mutatott rá, hogy tavaly ősszel 180 milliárd forintos plusszal adta át a város vezetését a baloldalnak, tehát a pénz biztos nem hiányzik a felújításhoz

– hangzott el az M1 Híradójában.

Buszok, kerékpárosok és nagyjából húszezer autós – ennyien haladnak át egy átlagos napon a Lánchídon. A Budapest egyik jelképévé vált híd mára olyan állapotba került, hogy nem lehet tovább halasztani a felújítását.

A fővárosi önkormányzat az elmúlt hónapokban mégsem írt ki pályázatot. Tarlós István volt főpolgármester kedden az M1-en úgy fogalmazott: a korábbi városvezetés hiába teremtett meg minden feltételt a rekonstrukcióhoz, Karácsony Gergely hivatalba lépése óta nem történt semmi.

A kormánytól vár tízmilliárd forintot a főváros

Karácsony Gergely szerdán is csak egy bizonytalan határidőről szóló ígéretet tett arra a kérdésünkre, hogy miért halogatják a közbeszerzési eljárás megindítását, és meddig csúszhatnak még a munkálatok. Arról viszont többször beszélt a baloldali városvezetés hogy az egyébként a főváros tulajdonában álló híd felújításához a kormánytól várnak tízmilliárd forintot.

Csakhogy az már nem derült ki, hogy pontosan mire kérik ezt az összeget.

Eddig ugyanis egyikük sem tudta megmondani, hogy a fővárosnak összesen mennyibe kerülne a felújítás. Ezt Karácsony Gergelytől is hiába kérdezte az M1.

„Mihez képest kérik a 10 milliárdot?” – tették fel a kérdést a főpolgármesternek.

„Nézze, mi a magunk részéről ezt a vitát lezártuk. Én személy szerint már nagyon régóta lezártam. Ez egy nagyon egyértelmű értékválasztás, hogy a magyar kormány számára a Lánchíd felújítása egy ekkora részt ér meg” – reagált a kérdésre a főpolgármester.

Még Kerpel-Fronius szerint is lenne pénz a felújításra

Közben azt még Karácsony Gergely momentumos helyettese, Kerpel-Fronius Gábor is elismerte, hogy az önkormányzatnak lenne pénze a rekonstrukcióra. Olyannyira, hogy az államkincstár igazolása szerint Budapest birtokában 180 milliárd forintnyi bármikor mozgóshítható állampapír van.

Az M1 kérdésére Karácsony Gergely arra hivatkozott, hogy a főváros ezt a pénzt azért nem tudja felhasználni, mert előbb a hiteleket kell visszafizetni.

Tarlós István viszont elmondta, hogy

a fővárosnak még a hitelekkel együtt is lenne lehetősége a Lánchíd felújítására.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn azt is megerősítette, hogy Budapest számára a kormány hatmilliárd forintot szavazott meg csak a rekonstrukcióra, amit szintén felhasználhatna a főváros.

„Ez a hatmilliárd forint a Lánchídra, a száznyolcvanon felül, természetesen áll a főváros rendelkezésére. Ebből is látszik, hogy a Lánchíd felújításához nem a pénz hiányzik, hanem a szakértelem. Mekk mesterekkel nehéz”

– fogalmazott a miniszterelnök.

A címlapfotó illusztráció.

M1 / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Elriasztja a turistákat a migránsválság

Edit

A mikrocégek között a kata a legnépszerűbb adónem

Géza

Drasztikusan csökkent a háztartások rezsitartozása

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
EnglishFrenchGermanHungarian