Kirándulás, utazás itthon

Irány Északkelet-Magyarország! Ezt a 4 csodát neked is látnod kell!

Fedezd fel Magyarország északkeleti csücskének természeti csodáit! Íme, 4 különleges helyszín!

Megyer-hegyi Tengerszem

Magyarország egyik legnagyobb természeti csodája a Megyer-hegyi Tengerszem

Egykor itt bányászták a gabonaőrlők és érczúzók malomköveit, ma pedig Magyarország egyik legszebb természeti csodaként tartják számon a Sárospatak közelében található Megyer-hegyi Tengerszemet. A Zempléni-hegység méltán híres gyöngyszemét ugyan emberkéz alkotta, a hajdani bányaudvarban összegyűlt csapadékvízből lett tava azonban egyedülálló látványossággá tette. A tó legmélyebb pontja 6,5 méter, az azt körülvevő sziklafalak pedig 70 méterre szöknek a víztükör fölé.

Fátyol-vízesés

A Szalajka-völgy egyik legnépszerűbb látványossága a Fátyol-vízesés

Nem véletlenül Magyarország egyik legforgalmasabb kirándulóhelye a Bükkben található Szalajka-völgy. Itt közlekedik hazánk legkedveltebb és legforgalmasabb kisvonata, innen közelíthető meg az Istállós-kői ősemberbarlang is, és itt pillanthatjuk meg a csodálatos Fátyol-vízesést is, amely mésztufa lépcsőit a természet formálta. A vízesés a nevét egyesek szerint a fehér fátyolra emlékeztető vízpermet miatt, mások szerint pedig a gátak buktatóit leheletfinoman beborító mésziszap miatt kapta.

Baradla-barlang

Egyes aggteleki barlangokban már az ősemberek is laktak

Az UNESCO világörökségét képező Aggteleki-karszt leghíresebb látványossága az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó 26 kilométeres Baradla-barlang, amely a mérsékelt égöv leghosszabb cseppkődíszes, aktív patakos barlangja és egyben Magyarország legrégebben kutatott és évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. Régészeti leletek bizonyítják, hogy az Aggteleki-karszt barlangjainak némelyike már az őskor embere számára sem volt ismeretlen.

Egerszalóki sódomb

Az egerszalóki sódombhoz hasonló a világon csak két helyen látható

Európában is egyedülálló látványosság az Egerszalókon található sódomb, amelyet a föld mélyéből feltörő hévízforrásnak köszönhetünk. A domboldalon lefolyó víz ugyanis egy 1200 négyzetméteres mészkőlerakódást épített, amelyhez hasonló a világon csak két helyen, Törökország ázsiai részén, Pamukkaléban, valamint az amerikai a Yellowstone Nemzeti Parkban látható.

Forrás: femface.hu

 

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Izzik a gigantikus pipacsmező Nógrádban

Edit

Hová utazzunk gyerekkel?

info

Látnivalók Sárváron

info