Hirmagazin.eu
Főoldal » Irány a gyógyfürdő! – Társadalombiztosítási támogatással!
Egészség - betegség

Irány a gyógyfürdő! – Társadalombiztosítási támogatással!

Szakorvosi beutaló birtokában évente két fürdőkúra igénybe vehető társadalombiztosítási támogatással egyes mozgásszervi és bőrbetegségekben érintettek számára, a szolgáltatástól függően ingyenesen vagy a fürdő árainál 50-85%-kal olcsóbban.

… de milyen esetben és ki jogosult a gyógyvízterápiára?

Magyarország rendkívül gazdag gyógyvízben, melyek kémiai összetétele egészen különböző, ezért amellett, hogy belsőleg alkalmazhatók, a balneoterápiás lehetőségek is szerteágazók. Bár a gyógyfürdők belépőjegyárai akár több ezer forintot is kitehetnek, orvosi beutalóval jelentősen csökkenthetők.

Kinek és milyen feltételekkel jár?

A fürdő- és egyéb gyógyászati ellátás az orvosi rehabilitációt szolgálhatja különféle reumatológiai, ortopédiai, neurológiai, bőr- és érbetegségek, valamint baleseti sérülés esetén, ezért éppen úgy, ahogy egy gyógyszer esetén, szakorvosi véleményre és receptre, beutalóra van szükség. Ezt kiállíthatja többek közt reumatológus, fizioterápiás, ortopéd vagy mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, illetve bizonyos esetben kardiológus, bőrgyógyász, traumatológus is.

A terápia a járóbeteg-ellátáshoz kapcsolódik, a kitöltött, papír alapú vény mellett kezelőlap kitöltése is szükséges hozzá, valamint egy, szintén az orvos által megírt nyilatkozat az adott naptári évben igénybe vett gyógyászati ellátások számáról.

Igénybe vehető kezelések és áraik

Az egészségbiztosítással igénybe vehető kezelési lehetőségek körét és a támogatás mértékét az orvosi rehabilitáció céljából társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátásokról szóló 5/2004. (XI. 19.) EüM rendelet tartalmazza.

A jogszabályban felsorolt támogatott ellátások közé tartozik a gyógyvizes gyógymedence, a gyógyvizes kádfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas fürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti vízsugármasszázs, a víz alatti csoportos gyógytorna, a komplex fürdőgyógyászati ellátás, továbbá a 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás és – kardiológiai betegség esetén – a szén-dioxid gyógygázfürdő.

A támogatás mértékét ugyancsak a jogszabály határozza meg. A lista szerint a 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás 100%-ban támogatott, míg például országos és körzeti minősítésű fürdőkben a gyógyvizes kádfürdő, a víz alatti csoportos gyógytorna, a komplex fürdőgyógyászati ellátás 85%-ban, a gyógyvizes gyógymedence 50%-ban biztosított. A nem egységes árak miatt az egyes fürdőkben a végösszeg eltérő lehet.

Hova és meddig szól a terápia?

Az elrendelt gyógyászati ellátás az adott megyei vagy fővárosi egészségbiztosítási pénztárral szerződésben álló fürdőhelyre szól. A kezeléseket a beutaló kiállítása utáni 30 napon belül kell megkezdeni, majd az első alkalomtól nyolc héten át érvényes.

Ez az időtartam csak akkor hosszabbítható meg, ha a kúrát indokolt esetben szakítják meg. A terápia után legfeljebb három héttel egy ellenőrző vizsgálaton kell részt venni, így az adott naptári évben még egyszer igénybe vehető a kúra, mely a gyógyászati ellátások köréből legfeljebb négy fajtára, maximum 15-15 alkalomra szól. A kezelést elrendelő orvos javaslata a 15 alkalomtól indokolt esetben eltérhet.

Kivételt képez a fenti számok alól a 18 év alatti csoportos gyógyúszás, mely 26 hétig és 52 alkalommal vehető igénybe, és a szén-dioxid gyógygázfürdő, amit négy hétig lehet kihasználni, 15 kezelés keretében. A biztosított ellátás részleteiről a fürdők saját oldalain, illetve a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a NEAK honlapján lehet tájékozódni.

femina

Hasonló hírek

Nem koronavírusos a lázasan Budapestre érkezett kínai nő

Géza

Aki ülő munkát végez, és nem tartja be, vagy nem tudja betartani a munka közben szükséges (kötelező) tornát, úgy fog járni, mint én. Aki teheti, tornázzon rendszeresen! Hirmagazin.eu

Géza

Filléres magyar zöldség, ami jobb, mint a vitamin

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------