Image default
Külföld

Iraki kutató segített az Iszlám Államnak vegyi fegyvert készíteni

Egy iraki kutató, Szulejman al-Afari segített az Iszlám Államnak (IÁ) vegyi fegyver előállításában, miután a terrorszervezet 2014-ben lerohanta szülővárosát, Moszult.

Afari a The Washington Post című amerikai napilapnak adott interjúban beszélt erről. Az 52 éves geológus, aki korábban az iraki ipari minisztériumban dolgozott, egy Kurdisztáni börtönben vár ítéletére.

Afari azt mondta, a dzsihadisták kérték, hogy segítsen nekik vegyi fegyver előállításában. A kutató elismerte, hogy nem sokat értett ehhez, de beleegyezett, elvállalta a feladatot, és 15 hónapon át felügyelte a mustárgáz gyártását.

“Sajnálom-e ezt? Nem tudom, hogy használnám-e ezt a kifejezést” – mondta Afari. “Dolgozni akartunk, hogy pénzt kapjunk… Ők senkit sem kényszerítettek” – ismerte el a kutató. Hozzátette: a csoportjában más szakemberek is voltak, akikkel együtt egyetemi laboratóriumokban állították elő a mustárgázt, amelyet aztán a dzsihadisták bevetettek civil lakosok, valamint az Egyesült Államok vezette koalíció oldalán harcoló csoportok ellen Irakban és Szíriában. A mustárgáztámadásokban több százan haltak meg.

A The Washington Post az iraki hatóságokra hivatkozva azt írja, az IÁ laboratóriumait megsemmisítették ugyan, de nem kizárt, hogy a dzsihadisták bizonyos vegyi anyagokat Szíriában csempészték, és ott elrejtették. Az előállítási technológiát a dzsihadisták adathordozókon tárolták, amelyeket magukkal vittek, miután a nemzetközi koalíció legyőzte őket.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Lenyilazták az öngyilkos merénylőt

Edit

Álmában halt meg egy 9 éves kislány, mamája borzalmas dologra bukkant

Mazsi

Befejezi a szaúdi vezetésű arab koalíció a légicsapásokat Jemenben

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------