Gazdaság

Ingóértékesítésből származó jövedelem: így kell megállapítani. Lepsényi Mária adószakértő válaszol.

Ingóértékesítésből származó jövedelem: így kell megállapítani. Lepsényi Mária adószakértő válaszol.

Kép: Hirmagazin.eu

A feleslegessé vált dolgoktól rendszeresen vagy alkalmanként szabadulnak meg a magánszemélyek, de vannak olyan esetek is, amikor a magánszemélyek adnak-vesznek rendszeresen. A két tevékenység adózás szempontjából elkülönül egymástól, mivel ez utóbbi eset gazdasági tevékenységnek minősülhet és a bevétel adójogi megítélése 600 ezer forint feletti bevétel esetében eltérő.

Az ingóságok nem üzletszerű értékesítése esetén az alábbiakra kell figyelemmel lenni az éves bevallás kitöltésekor, vagy az adóbevallási tervezet javításakor, kiegészítésekor:

Ingóságátruházásnak minősül az ingó dolog magánszemély által történő értékesítése.  A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.)
3. § 30. pontja értelmében ingó vagyontárgynak minősül az ingatlannak nem minősülő dolog, kivéve a fizetőeszköz, az értékpapír és a föld tulajdonosváltozása nélkül értékesített lábon álló (betakarítatlan) termés, termény (például lábon álló fa, búza, kukorica).

Nem minősül az ingóértékesítés bevételének az ingó vagyontárgy szerződéskötés időpontjában érvényes szokásos piaci értékét (árát) meghaladó része. Ez az összeg egyéb jövedelemnek tekintendő és az összevont jövedelem részét képezi.

Forrás: adozona.hu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Százezrével szűnnek meg a bankszámlák

info

Kétszer ennyi marhánk lehetne, ha tudnánk legeltetni

Géza

Záródnak a vagyonkimentés ajtói

info