Természetvédelem, élőlények védelme

Infúzióval menthetik meg a hétszáz éves haldokló fa életét (Képek az idős fáról)

Infúzióval mentik meg a világ második legnagyobb indiai fügefájának életét. A hétszáz éves fa a turisták hintázásától már félig-meddig összerogyott, ráadásul egy termeszkolónia megtámadta a törzset, így az erdészek egy rendhagyó módszer bevetésére kényszerültek.

 

Két komoly problémával küszködik a világ második legnagyobb indiai fügefája. A világhírű Pillalamarri az ezerkétszázas években kezdett el terjeszkedni a közép-indiai Mahabubnagarban, és szerteágazó ágaival ma már több mint három hektárnyi területet elfoglal.

A fa népszerű turistalátványosság, de élete veszélybe került a törzset megtámadó termeszek és az ágakba csimpaszkodó turisták miatt – írja az Independent.

Termeszek és turisták sodorták veszélybe a fát

A hétszáz éves fát több száz palack rovarirtóval próbálják életben tartani a helyi erdészek, akiknek minden eddigi próbálkozása kudarcba fulladt. A látogatók már decembertől nem közelíthetik meg az indiai fügefát, mivel a fa elkezdett összerogyni – részben azért, mert a turisták és a gyerekek belecsimpaszkodnak az ágakba.

 „Két fő oka van a fa összerogyásának. Először is azért, mert a törzsét és az ágait megszállták a termesz hangyák. Másodjára, az ágakat lehajlították a turisták, és hintának használják őket” – részletezte a Mahabubnagar kerületi erdészet egyik alkalmazottja a Hindustan Times-nak.

Az erdészek már korábban is megpróbálták elejét venni a termeszek elszaporodásának, és hígított növényvédő szert öntöttek a fa gyökerei köré. Mikor ez nem működött, lyukakat vájtak a fába, és oda öntötték a szert.

Még ez a megoldás sem működött rendesen, ezért a növényvédő szert infúzióként  kezdték csöpögtetni a fa törzsébe, és ezzel sikerült lescökkenteni a termeszek számát.

Az infúziós csöpögtetést még két-három hónapig folytatják, de a biztonság kedvéért cementblokkokat is építettek a fa törzse köré, ami megtámaszthatja a roskadozó óriásfát.

További képek az idős fáról:

Forrás: Independent

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Már láthatóak az új debreceni oroszlánok

info

Medvehagyma szabad szedése: Túl mohón esünk neki a tavaszi finomságnak

Edit

December elején az ónos eső miatt példátlan pusztulás következett be a Pilisben.

info