Hirmagazin.eu
Főoldal » Íme néhány trükk, amivel pillanatok alatt lehűtheted a lakásod a nagy melegben!
Életmód hírek

Íme néhány trükk, amivel pillanatok alatt lehűtheted a lakásod a nagy melegben!

Hogy az elviselhetetlen meleget mégis elviselhetőbbé tegyük, összegyűjtöttünk néhány gazdaságos tippet, hogyan faraghatunk le a fokokból.

A nagy meleg miatt a kutya is a nyelvét tapossa, s a székelyföldi vízi erőműveket sem forgatják a friss hegyi patakok, inkább kiszáradnak.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel elviselhetőbbé tehetjük az otthoni hőmérsékletet. Így hűtsd a lakásod gazdaságosan.

Ne engedd be a meleget

Az egyik legjobb módszer az árnyékolás, amelynek célja, hogy elve kirekesszük a meleget. Ennek is a hatékonyabb módszere a külső árnyékolás, mint például a zsalugáter vagy a külső redőny.

Az alul dönthető még hatékonyabb, mert a levegőnek úgy hagyunk helyet a lakásba áramláshoz, hogy a nap sugarait továbbra is kizárjuk a szobából. Ha módunkban áll, válasszunk világos színeket vagy fessük át, ugyanis minél világosabb annál jobban visszaveri a fényt és a hőt. A tetőtéri ablakokat egyenesen kötelező árnyékolni.

Magánházak esetében érdemes árnyékoló teraszt vagy napvitorlát kialakítani az ablakos részek fölé. Ha nem tudunk külső árnyékolást alkalmazni, akkor használjunk blackout, azaz tökéletesen fényvisszaverő sötétítőket. Ezek nem engedik át a fényt és a hőszigetelésük is nagyon jó. Télen visszafele is működik, nem engedi ki a meleget.

Az árnyékolással 6-8 C fokot is nyerhetünk, de tudni kell, hogy a külső árnyékolás akár 60-70 százalékkal is hatékonyabb lehet.

Alkalmazhatunk hővisszaverő fóliát, amit az ablak felületére kell ragasztani. Igaz, a fólia valamennyit elvesz a bejövő fényből, de hatékony a meleg ellen.

Éjszaka szellőztessünk

A közérzetünkön sokat javíthat, ha áramoltatjuk a lakásban lévő levegőt, ugyanis az álló levegőt melegebbnek érezzük, mint ami mozgásban van. Szellőztessünk, de csak éjszaka. Ha mégis napközben tennénk, kövessük a nap mozgását és mindig az árnyékos oldalon levő ablakokat nyissuk ki. Ha nem vagyunk érzékenyek a kereszthuzatra, akkor a lakás ellenkező oldalain levő ablakokat nyissuk ki, huzatot idézve elő.

A levegő mozgatására alkalmas lehet egy ventilátor is, ami elé helyezzünk egy tál jeget, így az hűs levegőt fúj szét. Hogy ne legyen zavaró a ventilátor zaja, nagy lapátú, alacsonyabb fordulatú ventilátort keressünk. Az alacsony fordulattól halkabb a motor zaja, de a nagy lapátok miatt a megmozgatott légtömeg is nagyobb, így hatékonyságából nem veszít.

Használjunk egyszerű megoldásokat

A párolgás hőelvonással jár, ezért vizezzük be függönyeinket, vagy akár mosás után vizesen tegyük vissza. Ha nem akarunk a függönnyel bíbelődni, akkor használjunk egy fehér lepedőt, esetleg törölközőt.Mosás után a ruhákat a lakásba tegyük ki száradni, ezzel is ugyanazt a hőelvonást idézzük elő.

A lakásból a lehető legtöbb helyen vegyük fel a szőnyeget és ahol tehetjük, tiszta vízzel mossuk fel 1-2 óránként a padlót. A száradás itt is meghozza a hatást és a hűs padlón a mezítlábas közlekedés is javítja közérzetünket a nyári melegben.

Ne fűtsük a lakást

Nem csak a fűtőtestekkel lehet melegíteni a lakást, ugyanis a nagy melegben az elektronikai cikkek is jobban melegednek, ami még több hőtermeléssel jár. Ezért ha nem használjuk a tévét, számítógépet és hasonló berendezéseket, akkor kapcsoljuk ki, így felesleges hőforrásoktól szabadítjuk meg magunkat.

Ha lehet, a mosó-, mosogató-, szárító gépet csak az esti órákban kapcsoljuk be, amikor már kint is elviselhetőbb a meleg. A főzést is ugyanígy hagyjuk estére vagy próbáljuk meg a lakás jól elkülönített részében végezni, csukott konyhaajtó mögött.

Magánházban lakók egy nagyobb befektetést is mérlegelhetnek, nevezetesen a nyárkonyha, grillező építését. Régebb falun is ezért terjedt el a nyári konyha használata, hogy a nagy melegben ne kelljen a házat fűteni.

De a ház mellé ültethetünk fát is, ami nyáron árnyékot tart. Ajánlatos figyelembe venni, hogy milyen magasra nő a fa, illetve hogy lombhullató legyen – így nyáron árnyékot tart, télen viszont átengedi a nap sugarait. Ültethetünk futónövényt is a ház tövében, amely a ház oldalán kúszik fel: ilyen például a repkény, ami úgy „kapaszkodik” a vakolatba, hogy abban nem tesz kárt. Az ily módon védett fal akár 50 százalékban is ellenáll a nagy hőingadozásoknak.

Ha módszerek nem elég hatékonyak vagy nem alkalmazhatóak, akkor marad légkondicionáló berendezés, ami nyári hónapokban folyamatos költséget generál. A fenti tippek, akár kiegészítői is lehetnek a légkondinak, így legalább a költségeken tudunk faragni.

Forrás: tudásfája.com

Hasonló hírek

Húsvét

info

Már a cipőtalp is fertőző? Lezárták az utcát! Készülj a legrosszabbra, de pánikolni felesleges…

Mazsi

Névnapok augusztus 2-án

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------