Hirmagazin.eu
Főoldal » Ilyet még nem láttál: Úgy fotózkodnak az őket védelmező vadőrökkel a hegyi gorillák, mintha mi sem lenne természetesebb – videó! Oszd meg!
Állatvilág

Ilyet még nem láttál: Úgy fotózkodnak az őket védelmező vadőrökkel a hegyi gorillák, mintha mi sem lenne természetesebb – videó! Oszd meg!

A hatalmas kiterjedésű és természeti sokszínűsége miatt egyedülálló Virunga Nemzeti Parkban él a világ hegyigorilla-populációjának jelentős része.

A vadorzás, a polgárháborúk és élőhelyének zsugorodása a kihalás szélére sodorta a fajt, így igazi szenzációnak számított, amikor néhány napja a szakemberek közölték, hogy több mint 1000-re emelkedett a vadon élő példányok száma.

Forrás: UNESCO/Yvette Kaboza

Hegyi gorillák csak Kongó, Ruanda és Uganda védett területein élnek. Az orvvadászat elleni hatékony fellépésnek, és a határokon átnyúló állatvédelemnek köszönhetően indult növekedésnek populációjuk az utóbbi évtizedben.

Forrás: Wikimedia Commons/Cai Tjeenk Willink

gorillák biztonságára vadőrök vigyáznak, és a szakemberek az árván maradt kölykök neveléséről is gondoskodnak. A Virunga Nemzeti Park árvaházában élő gorillák különleges kapcsolatot alakítanak ki gondozóikkal. A Kongóban működtetett Senkwekwe Központban olyan árván maradt egyedek nevelkednek, amelyek emberi segítség nélkül nem maradtak volna életben a vadonban. Az itt élő gorillák családtagként tekintenek gondozóikra, így gyakorta ölelgetik és utánozzák őket. Ezt a különleges kapcsolatot bizonyítják azok a megható felvételek is, melyek közül több már az egész világot bejárta.

Forrás: Virunga National Park

Legutóbb az a fotó keltette fel az internetezők figyelmét, amin a központ két fiatal gorillája pózol két lábon állva az egyik gondozójuk mellett, olyan természetességgel, hogy az még az intézmény igazgatóját is meglepte. A BBC-nek nyilatkozó Innocent Mburanumwe elmondta, hogy a kép valódi és gorillák gyakran utánozzák az embereket, hozzátette azonban, hogy ilyen mókás dolgot ugyanakkor eddig még ő sem látott tőlük.

A képen látható két gorilla még 2007-ben került az árvaházba pár hónapos korában, miután mindkettőjük anyjával orvvadászok végeztek. A kölyköket eladásra szánták, ám a hatóságok még időben rájuk találtak, így a kongói gorillaközpontba kerültek. A kíváncsi állatok előszeretettel lesnek el az emberre jellemző mozdulatokat és mindig érdeklődve figyelik a gondozóikat, így amikor Mathieu Shamavu vadőr egyik nap szelfiket készített, az állatok úgy döntöttetek ők is becsatlakoznak.

Forrás: Virunga National Park/ Mathieu Shamavu
A hegyi gorilla

A hegyi gorillának más gorilla fajokkal összehasonlítva hosszabb és sötétebb szőrzete van, így olyan területeken is megél, ahol a hőmérséklet fagypont alá süllyed. A gorillák egyedi orr-rajzolatuk, „orrlenyomatuk” alapján is megkülönböztethetők. Alapvetően a talajszinten él, négy lábon jár. Gyümölcsökért képes azonban fára is mászni, ha a fa elbírja a súlyát, és rövid távon két lábon is tud járni. Ujjízületeire támaszkodva jár, súlyát begörbített ujjainak hátulja tartja és nem a tenyere. A hímek tömege általában kétszerese a nőstényekének, eléri a csaknem 200 kilogrammot.

hegyi gorilla nappali életmódot folytat. Aktív óráinak többségét táplálkozással tölti, mivel sok élelemre van szüksége nagy méretű testének fenntartásához. A reggeli órákban szerzi meg élelmét, késő délelőtt és a déli órákban általában pihen, a délutánt ismét élelemszerzéssel tölti. Növényekből építenek maguknak minden este új fészket.

Forrás: Virunga National Park

A hegyi gorillák rendkívül szociális lények: stabil, összetartó csoportokban élnek, melyeket a felnőtt hímek és nőstények közötti hosszan tartó kapcsolatok tartanak egyben. A csoportok rendszerint nem territoriálisak, az ezüsthátú hím inkább a csoportját védi és nem a területét. Általában az ezüsthátú határozza meg a csoport mozgását, az év különböző szakaszaiban a megfelelő táplálékszerző helyre vezetve a család tagjait.

A csoportban kialakuló konfliktusok rendezésében is szerepet vállal, és védi a családot a külső fenyegetésektől. A pihenő során ő a figyelem középpontja, a fiatalok gyakorta a közelében tartózkodnak és játékukba bevonják. Megfigyelték, hogy a gyakorlott ezüsthátú hímek még a vadorzók hurkait is képesek eltávolítani a csoport tagjainak végtagjairól.

Forrás: Virunga National Park

Szakértők szerint a faj esetében a természetvédelem egyik ritka sikertörténetéről van szó, ugyanakkor Liz Williamson, az IUCN emlősszakértője arra is figyelmeztetett, hogy a hegyi gorillák továbbra sincsenek biztonságban, ezért jövőjük érdekében az élőhelyükön kordában kell tartani az idegenforgalmat, és óvni kell őket az emberek közelségétől.

Forrás: Virunga National Park

A három afrikai ország határtérségében fekvő Virunga-vulkánok régióját a legfrissebb számlálás szerint legkevesebb 604 hegyi gorilla lakja. További 400 példány él az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Parkban. Ezzel a teljes populáció meghaladja az ezret. Az 1980-as évek közepén csupán 250 állatot tartottak nyilván. A korábban a kihalás szélére sodródott hegyi gorillákat a veszélyeztetett csoportba sorolta át a Természetvédelmi Világszövetség.

Forrás: Virunga National Park

De nemcsak a területen élő ritka gorillák, hanem a túlélésükért küzdő vadőrök is folyamatosan veszélyben vannak, ugyanis gyakori az összetűzés a helyi fegyveres csoportokkal, amelyek orvvadászatból tartják fenn magukat. A tavalyi évben öt, 1996 óta pedig több mint 130 vadőr vesztette életét.

Forrás: Virunga National Park

erdeksvilag

Hasonló hírek

64 km-t utazott vonattal a tűzijátéktól megijedt kutya

Géza

A kis pingvin 8000 kilométert tesz meg évente, hogy meglátogassa megmentőjét + VIDEÓ

Edit

Lefeküdt a macska a kisbaba mellé… olyan dolgot tett a gyerekkel, amitől a szülők is sokkot kaptak! – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------