Image default
Tudástár - minden érdekesség

Ilyen se volt még, elképesztő, mi tart a Hold felé

A kü­lön­le­ges idő­kap­szula a Hol­don marad az űr­jármű kül­de­té­sé­nek vé­gez­té­vel. Tar­tal­mát a jövő ge­ne­rá­ciói fog­ják meg­ta­lálni és meg­is­merni.

Gyerekrajzok Holdra juttatását is tervezik az Izraelben készülő, várhatóan jövő év elején induló űrszondával – jelentette a Jediót Ahronót honlapja, a ynet.

A Holdra szánt időkapszulába egy CD-nagyságú korongot tettek, tele Izraelről gyűjtött információval. A gyermekrajzok mellett Izrael nemzeti történelmi és kulturális szimbólumait, az 1948-as Függetlenségi Nyilatkozat szövegét, dalokat és imákat, valamint világtörténelmi tényeket küldenek a Holdra.

Az izraeli légiipar SpaceIL nevű nonprofit vállalatának gyártmánya az első izraeli űreszköz – írja az MTI. A SpaceIL-t vezető Idó Antebi a lapnak azt mondta, hogy az időkapszula a Holdon marad az űrjármű küldetésének végeztével. Mivel nem tér vissza, az elküldött információk előre láthatóan korlátlan ideig a Holdon maradnak, a jövő generációi fogják megtalálni és megismerni azokat.

Ilyen se volt még, elképesztő, mi tart a Hold felé 1

Már néhány hét múlva az Egyesült Államokba, kaliforniai kilövőhelyére szállítják az első izraeli űrszondát azután, hogy összeszerelték és elvégezték a szükséges vizsgálatokat. Holdon való landolást valahol az Apollo 15 és 17 amerikai űrhajók landolásának helyei között tervezik.

Utoljára Kína hajtott végre hasonló küldetést 2013-ban, a februárival Izrael lesz a negyedik ország az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után, amely eljut a Holdra. A Beresít, vagyis magyarul Genezis nevű, kerek holdjárónak négy lába van, másfél méter magas és 585 kiló, melynek kétharmada az üzemanyag.

A magánadományozók, főként amerikai zsidó multimilliomosok segítségével megépített űreszköz az időkapszula mellett a Hold mágnesességét mérő készülékeket is szállít majd.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Ezért a gyémántért fizették a világon a legtöbbet

info

A villamosszéket 125 éve használták először

Edit

Ősi idegenek – A látnokok

Edit