Hirmagazin.eu
Főoldal » Ilyen még nem volt, szavazhatnak a nők is
Külföld

Ilyen még nem volt, szavazhatnak a nők is

Forrás: MTI

Az országban az iszlám jogrendet, a saríát részben szó szerint értelmezik, aminek következményeként a nők apjuk, fivérük vagy nagybátyjuk jóváhagyása nélkül gyakorlatilag nem hozhatnak meg semmilyen döntést. Most mégis szavazhatnak és vannak női jelöltek is – a helyzet sok furcsa ellentmondást hordoz.

Ilyen még nem  volt, szavazhatnak a nők is

Történelmi jelentőségű helyhatósági választásokra készül szombaton Szaúd-Arábia: a sivatagi királyságban először járulhatnak az urnákhoz és indulhatnak jelöltként is nők, a teljes nemi egyenjogúságig azonban még hosszú út vezet.

Az első tagok és az erkölcsi romlás

Az idén januárban elhunyt Abdallah bin Abdel-Azíz király négy évvel ezelőtt rendelkezett arról, hogy nők is részt vehetnek a voksolásokon. Az intézkedés bevezetésekor az “erkölcsi romlás” veszélyére figyelmeztettek a helyi vallástudósok, a néhai uralkodó azonban több mint két éve újabb, a női emancipáció irányába mutató lépést tett, és 30 nőt is beválasztott a 150 fős súratanácsba, a kormány fő tanácsadó testületébe.

De miért nem vezethetnek?

A nők jogai és társadalomban elfoglalt helyük talán a legtöbb ellentmondást hordozó kérdéskör az arab-félszigeti országban. Noha a szaúdi nők már választhatnak és választhatóak, továbbá az oktatás és a karrierépítés terén is egyre nagyobb szabadságot élvezhetnek, az autóvezetés például továbbra sem engedélyezett számukra.

Az APA hírügynökség által idézett egyik névtelenül nyilatkozó szaúd-arábiai nő – aki egy magáncégnél vezető pozíciót tölt be – elmondta, hogy egyáltalán nincs olyan érzése, hogy nőként rosszabbak lennének az esélyei a munka világában. Ám a vezetéssel kapcsolatban már más a helyzet. Mint mondta, ebben a kérdésben még az Iszlám Állam IÁ nevű dzsihadista szervezet is haladóbb gondolkodású.

A több mint 28 millió lakosú Szaúd-Arábiában az iszlám jogrendet, a saríát részben szó szerint értelmezik, aminek következményeként a nők apjuk, fivérük vagy nagybátyjuk jóváhagyása nélkül gyakorlatilag nem hozhatnak meg semmilyen döntést. Még a munkahelyválasztás vagy egy külföldi utazás is a család valamely férfi tagjának engedélyéhez kötött, viszont a ház ura – ha úgy tartja kedve – az interneten keresztül egy pillanat alatt érvényteleníttetheti felesége útlevelét.

Női roham

Az utóbbi években azonban látható jelei vannak a szaúdi nők kezdetleges emancipációjának. A főváros, Rijád hatalmas bevásárlóközpontjaiban például már női eladókat is lehet látni, mivel 2013 óta vállalhatnak ilyen jellegű munkát. Amikor híre ment az új munkalehetőségnek, valóságos álláspályázati roham vette kezdetét: több mint félmillió nő jelentkezett a ruházati butikokban és más üzletekben meghirdetett pozíciókra.

A mostani helyhatósági választásokon azonban nem lesz ekkora tolongás, a hivatalos adatok szerint ugyanis csupán 130.600 nő iratkozott fel a választói névjegyzékre, számuk nagyjából a tizede a listán szereplő férfiakénak. Többek esetében éppen az autóvezetési tilalom teszi lehetetlenné a szavazófülkébe való eljutást.

A kuvaiti határ közelében élő Oum Mohammed elmondta, hogy csak akkor tudja leadni voksát, ha a férje elviszi szavazni, vagy ha többen összefognak, és bérelnek egy autót sofőrrel.

Működik a nyomásgyakorlás

A voksoláson mintegy 900 női és 6 ezer férfi jelölt száll versenybe azért, hogy helyet kaphasson a csak korlátozott hatalommal bíró 284 községi tanács valamelyikében. A testületekbe a tagok kétharmada választások útján kerül be, a többieket kinevezik. Sok női képviselőjelöltet kizártak a megmérettetésből, míg mások maguktól léptek vissza, főleg a helyi vallási vezetők nyomására.

Egy névtelenül nyilatkozó, az ország északkeleti részén élő nő az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy az a képviselőjelölt asszony, akire leadta volna voksát, azért nem indul a választásokon, mert a helyi vallási illetékesek ezt megtiltották a nők számára. Az idézett forrás szerint amúgy sem valószínű, hogy a tanácsokba beválasztott nőknek lesz majd bármilyen befolyásuk a dolgok menetére.

Arról nem is beszélve, hogy már megválasztásuk is eléggé kérdéses, mivel a lényeges túlsúlyban lévő férfi szavazók számára igazi kihívás a női képviselőjelöltek és programjuk megismerése, utóbbiak ugyanis férfiakból álló közönség előtt nem fejthetik ki véleményüket.

A helyiek véleménye

A Keleti Tartományban található Hafar el-Batín egyik lakója arról beszélt, hogy neki volt szerencséje együtt kávézni vagy ebédelni női jelöltekkel, és így értesülni terveikről, mindazonáltal nem hiszi, hogy egy férfi nőre adná le a voksát.

A Vörös-tenger partján található Dzsiddában élő 49 éves könyvelő, Omár Mohammed elmondta, hogy a csütörtökön véget ért választási hadjárat alatt nem találkozott egyetlen olyan aktivistával sem, aki női jelöltnek kampányolt volna.

Egy, az AFP által megszólaltatott nyugati diplomata szerint “hatalmas meglepetés lenne”, ha egyetlenegy nőt is megválasztanának a szombati voksoláson, így a nőknek inkább csak arra van reális esélyük, hogy kinevezés útján kerüljenek a tanácsba.

 

Hasonló hírek

Leütötte a dolgozó a pofátlan, részeg vásárlót! + Videó!

info

A buszon felejtették a kisfiút, már csak a holtteste került elő

Mazsi

Fellélegezhetnek a Nemzetközi Űrállomáson, nincs jele a Covid-19-nek

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------