Hirmagazin.eu
Főoldal » Ilyen lesz az idei nyár – Elkészültek a prognózisok
Időjárás

Ilyen lesz az idei nyár – Elkészültek a prognózisok

Az előrejelzések szerint teljesen más lesz idén a legmelegebb évszak, mint tavaly

A meteorológiai szolgálatok egy része már elkészült nyári előrejelzésével – mondta el a Bildnek a német meteorológus, Dominik Jung, a wetter.net munkatársa, aki hozzátette:

Az európai prognózisok mindegyike a korábban megszokottnál melegebbnek és szárazabbnak várják a nyári hónapokat.

A szakember szerint csapadékra leginkább csak a heves, és nehezen előrejelezhető viharok környezetében számíthatunk majd. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal térképe szerint Magyarország középső és déli része Európa legmelegebb területei közé tartozik majd nyáron.

A NOAA térképes időjárási modellje szerint Magyarországon forró lesz a nyár / Fotó: noaa.gov.com

A szakemberek emlékeztetnek arra, hogy az előrejelzések pontossága 24 órás időintervallumra 98 százalék, 72 órás időtartamra 87 százalék, és innen süllyed le lassan 50 százalékra. A hosszabb távú prognózisokhoz ugyanakkor klímakutatási adatokat és éghajlati trendeket is felhasználnak a pontosabb modellezéshez.

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Kft. az idén is konferenciát rendezett a víz világnapja alkalmából. A rendezvénynek állandó előadója dr. Horváth Ákos meteorológus, Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetője volt, aki szerint gyökeresen megváltoztak az időjárási viszonyok az ezredfordulótól. Míg korábban 5-7 napos periódusok jellemezték az időjárást, ma már inkább a hosszan tartó meteorológiai jelenségek jellemzőek nyáron nyáron.

Ez azt eredményezi, hogy vagy szélsőségesen száraz és meleg idő alakul ki – mint ami volt a 2003-as éveket megelőzően nagyon sok anticiklonnal -, vagy nagyon is zivataros, nagyon csapadékos periódusok jönnek létre, amit tapasztaltunk 2010 környékén.

Strandolók Balatonfenyvesen – idén sem lesz okuk panaszra / Fotó: MTI – Varga György

A szakember a Balatontipp.hu-nak azt is elmondta, hogy míg tavaly a maximum hőmérsékletek nem voltak rendkívül magasak, és csak ritkán fordult elő 35 C fok feletti hőség, most nagyobb esélye van annak, hogy az átlagosnál melegebb nyár jön, az átlagnál kevesebb csapadékkal. Horváth Ákos szerint ez nem azt jelenti, hogy a három hónapos átlagon belül nem lehetnek nagyon komoly lehűlések, vagy ne jöhetne szeles, csapadékos időszak.

A szélsőségek ugyanúgy benne vannak a pakliban, de ha egy három havi átlagot nézünk, konkrétan a májust, júniust, júliust, akkor inkább a melegebb, a szárazabb átlag valószínűbb.

Hasonló hírek

Kellemes őszi idő lesz ma

Géza

Bőrig ázhatunk ma is

Edit

Nem sokáig tart már a nyár, ekkor keményít be az időjárás

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------