Image default
Egészség - betegség

Ilyen a szúnyoghelyzet: beindul a katasztrófavédelem

A héten kezdődik az országos szúnyoggyérítési program, amelyet a katasztrófavédelmi szervezet irányít. Első lépésként biológiai eljárással lépnek fel a szúnyoglárvák ellen.

A száraz tavaszi időjárás miatt csak kis számban jelentek meg a csípőszúnyogok, eddig nem volt szükség szervezett védekezésre ellenük. Az elmúlt esős napok miatt viszont változott a szúnyogok tenyészőhelyeinek vízellátottsága, és ideiglenes fejlődési helyek is kialakultak, ezért szükségessé vált a lárvák elleni kezelések megkezdése, közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Első lépésként a Balaton térségében, a Körösök mentén és a Duna alsó szakaszán kezdik meg a védekezést – írja a ZAOL.

A biológiai eljárás során egy baktérium által termelt, fehérjetartalmú folyadékot juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe.

A szer kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre.

A héten 2200 hektárnyi vízfelületet kezelnek, összesen 1300 liter biológiai készítményt juttatnak ki. A biológiai módszer alkalmazása elsőbbséget élvez, a kémiai permetezéshez csak akkor nyúlnak, ha nincs más mód, például tömegével kelnek ki a szúnyogok, illetve a rovarok élőhelye nem közelíthető meg.

A kémiai szúnyoggyérítés kezdetétől folyamatosan elérhető lesz a katasztrófavédelmi szervezet honlapján, hogy melyik napon melyik településen permeteznek.

Nyitókép: Pixabay
infostart

Hasonló hírek

A világ nagy részén elterjedhetnek a betegségterjesztő szúnyogok

Géza

A bükki füves ember a gyógynövényekről mesél

info

Jogszabály a gyerekek hallásvédelméért

info