Hirmagazin.eu
Főoldal » Ilyen a karácsony az egész világon! Boldog karácsonyt!
Életmód hírek Karácsony

Ilyen a karácsony az egész világon! Boldog karácsonyt!

A karácsony vezérlő gondolata nem ismer határokat; az ünnep formája, évszázadok óta őrzött tradíciói azonban földrészenként és országonként eltérnek egymástól.

Ilyen a karácsony az egész világon! Boldog karácsonyt!

A Nőiportál összeállítása Amerikától Skandináviáig felvillantja a családok karácsonyának szép hagyományait, az ünnep nemzedékről nemzedékre átörökített megtartó erejét.

Anglia – szabad a csók a fagyöngy alatt

A gyerekek zoknijukat akasztják ki, hogy Father Christmas (karácsonyapó) ajándékokkal töltse meg. A szobába vagy az előszobába fagyöngyöt függesztenek. Aki pedig alatta áll, azt meg szabad csókolni. Karácsony délután beszédet mond a királynő a tévében. A vacsora sült pulyka, gyümölcsös pite, karácsonyi puding. Nagyobb partikon puncsot is kínálnak a vendégeknek.

Lengyelország

Karácsonykor a lengyelek részt vesznek az éjféli misén. Az ünnepi asztalnál a családfő oplateket, vékony ostyát tör kis darabokra, és szétosztja a családnak. Az oplateket Jézus születésével kapcsolatos jelenetek díszítik.

Görögország – mesterségem címere

A görögök ünnepi vacsorára disznót, bárányt vagy kecskét adnak az asztalra. A desszert melomakarona (mézbe mártott, dióval töltött sütemény) és Christopsomo, azaz Krisztus kenyere. Utóbbi kerek, tetejét kereszt díszíti, és annak a szakmának a jelvénye, amit a ház ura űz. A halászok például hallal dekorálják.

Csehország – Ezerféle sütemény

Csehországban a karácsonyi ünneplés kevésbé látványos része, hogy a háziasszonyok már december elején elkezdik sütni az ezerféle aprósüteményt. Mire eljön a karácsonyeste, az asztalok fő dísze a sok-sok aprósüteménnyel teli tányér. Természetesen a sütemény előtt is gazdag a menü. A legtöbb család halat eszik, néhányan gesztenyével vagy aszalt szilvával töltött pulykát.

Csehországban az emberek karácsonykor pontosan ugyanúgy viselkednek, mint nálunk: megszállottan vásárolnak, és annyi ennivalót készítenek, mintha nem három-négy napig, hanem hónapokig tartana az ünnep.

Skandinávia – A manó is kap kását

Hová való a Mikulás? A finn Lappföldre, Korvatunturiba – válaszolják a finnek. A svédek azonban meg vannak győződve arról, hogy a Mikulás svéd. Az izlandiak csak mosolyognak ennyi csacskaságon. Nekik tizenhárom Mikulásuk van, hogy lehetne más a nagyszakállú, mint izlandi?

A karácsony fontos, sőt a legnagyobb ünnep Skandináviában. Az ünnepre készülődés már ősszel megkezdődik, amikor az erdőben zuzmót, mohát, fenyőtobozt gyűjtenek, ezekkel díszítik majd az adventi gyertyatartót. Novemberben, amikor délen is korán sötétedik, megkezdődik a tervezgetés. Skandináviában mindig divat volt a házilag készített ajándék. Sütemény szép dobozban, gyönyörűen csomagolt saját főzésű lekvár vagy egy otthon fabrikált fotóalbum. Az igazi háziasszonyok pedig megkezdik az ételek bevásárlását és elkészítését – egyelőre a fagyasztó számára.

Előételnek legalább háromféle heringsaláta, lazac, húsgombócok, házi főtt kolbász és az asztal közepén trónol a füstölt sonka. És akkor még nem beszéltünk az édességekről. A norvégok asztalára hal kerül, a finneknél elmaradhatatlan a pirog, a dánok pedig a hidegkonyha területén remekelnek, de az alapvető ételek mindenütt hasonlóak. És végül nem szabad elfeledkezni a tejbekásáról.

Franciaország – Színes a fenyőfa

Franciaországban a karácsony családi ünnep: ilyenkor nagypapáktól az unokákig mindenki összegyűlik, hogy élvezhessék egymás társaságát, a pihenés, meg az ajándékozás örömeit. Mivel hatalmas országról van szó, régiónként mások és mások a szokások: Elzászban például szinte teljesen a magyarországihoz hasonlóan zajlik, az ország belsejében viszont másként tesznek. Itt a karácsony általában 24-én éjszaka, az éjféli misével kezdődik, amelyre mindenki, még a nem hívők is ellátogatnak. Hazatérés után a család nyugovóra tér, és az ajándékokat csak reggel, felébredés után adják át egymásnak. A karácsonyi vacsora menüje hasonló, mint Magyarországon, de tengeri országról lévén szó, sok olyan fogás is asztalra kerül, amelyek nálunk nem éppen megszokottak: a francia háziasszony kagylók, rákok, polipok tucatjaiból válogathat.

Horvátország – Popkoncert a nagyvárosban

Horvátországban az emberek döntő többsége katolikus és ez meghatározza az ünnep menetét. A templomba menetel ugyanúgy hozzátartozik az ünnephez, mint az ajándékozás, a fadíszítés vagy a finomságok feltálalása. Az együtt ünneplés azonban inkább az idősebb generáció számára fontos. A fiatalok többsége – és ez nem helyi sajátosság -, már nem igényli a családi ünneplést. Talán ez is az oka annak, hogy ilyenkor karácsony táján a szokásosnál is több popzenei koncertet rendeznek Zágrábban.

Spanyolország – Tánc, tánc, tánc…

Latinosan temperamentumos a spanyol karácsony. Az emberek táncolnak, énekelnek az utcákon az éjféli mise után. A templomokban és az otthonokban is állítanak betlehemet, amelyet nacimientónak hívnak. Január 5-én a gyerekek kirakják cipőiket a balkonra vagy az ablak közelébe, hogy másnap, vízkeresztkor a napkeleti bölcsek abba tehessék apró ajándékaikat.

Olaszország – Befana és betlehem

Az olasz gyerekek nem ismerik a Mikulást. Hozzájuk karácsony után, január 6-ra virradóra a jóságos boszorkány, a Befana érkezik, hogy a gondosan kikészített zoknikba a jóknak ajándékot, a rosszaknak pedig széndarabot vigyen. Ahogy Magyarországon a Mikulás, úgy Itáliában a Befana eredete a nagy többség számára ismeretlen.

A betlehemi jászol felállítása az olasz otthonokban szinte kötelező; a kellékek gyártására egész nagyipar alakult. Olaszország különböző részein más és más anyagból – hol gipszből, hol fából – készítik a jászolt. A jászol felállítását az olasz intézmények, hivatalok is kötelességüknek tartják. A legismertebb „intézményi” jászol kétségtelenül a vatikáni, amely a Szent Péter téren van felépítve. A római jászlak közül az a legnevezetesebb, amelyet a pápa felkeres.

Egyesült Államok – Ha nem lenne, ki kéne találni…

A karácsonyi szokások érthető módon nagyon változatosak ebben a hatalmas országban, de ugyanúgy megemlékeznek róla, mint a többi jelentős vallási ünnepről. Jézus születésnapja száznegyvenmillió amerikai számára jelent piros betűs ünnepet. A betlehemi játékok sok helyen – főleg a kelet-európai bevándoroltak által lakott középnyugati körzetekben – évről évre visszatérő hagyománnyá váltak, és az éjféli szentmisére még a nem túl vallásosak is rendszeresen elmennek.

Se szeri, se száma a közös karácsonyi rendezvényeknek, a munkahelyi megemlékezéseknek, a kölcsönös ajándékvásárlásoknak, a jó hangulatú, evéssel-ivással egybekötött partiknak. Az amerikai karácsony legjellegzetesebb vonása azonban mégis az, hogy ez a fények ünnepe. A lakóházak, közterek, kerítések és a fák meg a bokrok feldíszítése már a hálaadás napja után, november vége táján megkezdődik és mire beköszönt a nagy nap, apró égők milliárdjainak fényében úszik szinte az egész ország. Természetesen szokásban van a fenyőfák feldíszítése is, a különböző nagyságú és fajtájú tűlevelűeket ügyes kezű kereskedők szabják méretre, és mellékelnek hozzá a hatalmas műanyagzsákokat is, hogy január közepe-vége táján a csupasz ágú fák már előírásszerűen becsomagolva várhassák a szemeteseket.

Mexikó – van-e szálláshely számomra?

A karácsony előtti napokat posadasnak hívják. Ez szállásadást, elszállásolást jelent. A gyerekek ilyenkor házaknál eljátsszák Szűz Mária és Szent József szálláskeresését. Minden egyes posada ceremónia után megpróbálják a plafonról lelógatott papírból vagy agyagból készült pinatát pálcákkal eltalálni. Ha sikerül, elszakad vagy eltörik a pinata, és a benne lévő édesség, apró ajándék a földre hull.

Ausztrália/Új Zéland

A déli féltekén nyárra esik karácsony ünnepe. Az emberek a tengerpartra mennek piknikezni. A gyerekeknek is ebben az időben adják ki a hathetes nyári vakációt. Természetesen az utcákon a többi angolszász országhoz hasonlóan karácsonyi énekeket énekelnek. Az ünnepi menü pulyka és puding. Az ajándékot karácsonyapó hozza.

Japán

A távol-keleti országban nem csak a kisszámú keresztény közösség ünnepel ilyenkor. Az áruházak is karácsonyra időzítik nagy akcióikat, és az ünnep egybeesik az egyébként is szokásos japán év végi ajándékozással, a seibóval. Jóllehet december 25. nem piros betűs ünnep, mégis sok ember vesz részt ilyenkor nyugati stílusú partikon, és a szülők ünnepi süteményt vásárolnak gyerekeiknek.

Németország – saját szokások

Általában minden városnak meg van a maga helyi karácsonyi szokása: Essenben díszkivilágítással ünnepelnek, a belvárosi utcák és terek fölött különleges villanykörtetáblákat feszítenek ki, amelyek karácsonyi jeleneteket ábrázolnak. Cadolzburgban hatalmas adventi koszorú látható a piacon, alatta a pékek adventi csillagokat sütnek a gyerekek számára. A legtöbb helyen nagy szakállú Mikulások járnak a vásárlók között, és színes kis ajándékokat, nyalánkságokat osztogatnak a kisfiúknak, kislányoknak. Kölnben és Regensburgban adventi énekesek lépnek fel az utcai színpadokon, ahol misztériumjátékokat is előadnak.

A gyerekek december 6-án édességeket kapnak Szent Miklóstól. A Mikulás egyúttal összegyűjti a kicsik kívánságlistáját is. A „megrendelt” ajándékot a Jézuska küldi. Karácsonyeste azonban nem személyesen érkezik, hanem a Weihnachtsmannt (karácsonyi apót, télapót) küldi maga helyett. A családok égőkkel, csillogó díszekkel, mézeskaláccsal díszített karácsonyfát állítanak.

 

Forrás

Hasonló hírek

10 dolog, amit mind a B12-vitamin hiány okoz!

Mazsi

Egy új vallás Izlandon adókedvezményeket ígér

info

Természetes konyhai mosogatószer

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------