Hirmagazin.eu
Főoldal » Ijesztő üzenetet írt 15 ezer tudós az emberiségnek – ez a második figyelmeztetés
Tudástár - minden érdekesség

Ijesztő üzenetet írt 15 ezer tudós az emberiségnek – ez a második figyelmeztetés

A világ több mint 15 ezer tudósa írt aggódó levelet a Föld állapotáról. A helyzet sokat romlott az elmúlt 25 évben.

Az “emberiségnek szóló levél” egy 25 ével ezelőtti figyelmeztető üzenet frissített változata. Az elsőt az Aggódó Tudósok Szövetsége (Union of Concerned Scientists) írta, akkor 1700-an írták alá.

A második figyelmeztetést, melyet nyílt levélként tettek közzé, már 184 ország 15 ezer 364 tudósa írta alá.

A szakértők szerint a helyzet mostanra sokkal rosszabb, mint 1992-ben volt:

szinte minden probléma, amelyet az első levél említett, súlyosbodott azóta.

Fenyegető, hogy a gyorsan növő populáció féktelen tempóban éli fel bolygónk korlátozott forrásait, és ez ellen a tudomány, a média és mások sem tesznek eleget – figyelmeztetnek a tudósok. Ha a világ nem cselekszik sürgősen, a biológiai sokszínűséget katasztrofális veszteség éri, az emberiséget elmondhatatlan szenvedés sújtja. A szakértők úgy vélik, hogy a szárazföldi és tengeri természetvédelmi területek növelése mellett érdemes megerősíteni az orvvadászat elleni törvények végrehajtását, illetve korlátozni a vadállat-kereskedelmet. További feladat a nők oktatásának szélesítése, a növényi táplálkozás felé való elmozdulás, valamint a megújuló energiahordozók használatának növelése.

Ijesztő üzenetet írt 15 ezer tudós az emberiségnek - ez a második figyelmeztetés 1

Ijesztő üzenetet írt 15 ezer tudós az emberiségnek - ez a második figyelmeztetés 2

Hamarosan túl késő lesz a tudósok szerint, akik emlékeztetnek a környezeti csapások sorára, a klímaváltozásra, az erdőirtásra, a fajok tömeges kihalására. Az egy főre jutó édesvízkészlet 26 százalékkal zuhant, az óceáni holt zónák száma viszont 75 százalékkal emelkedett. 25 év alatt nagyjából 300 millió hektárnyi erdő veszett el, míg a globális átlaghőmérséklet és a szén-dioxid-kibocsátás látványosan nőtt. Az állatvilág egyedszáma fokozatosan csökkent, az emberi populáció viszont 35 százalékkal emelkedett – idézi az adatokat a 24.hu.

A BioSciences című online lapban megjelent levelet író tudósok vezetője, William Ripple amerikai ökológus, az Oregoni Állami Egyetem kutatója szerint

az emberiség most kapott egy második figyelmeztetést.

“Az emberiség nem teszi meg a sürgős lépéseket: nem fékezi meg a populáció növekedését, nem csökkenti az üvegházhatású gázokat, nem ösztönzi a megújuló energiaforrások használatát, nem védelmezi az élőhelyeket, nem állítja meg az állatvilág pusztulását, hogy megóvja a Föld veszélybe sodort bioszféráját” – mondta az ökológus.

“Azt reméljük, levelünk nyilvános vitákat gerjeszt a világ klímájáról és természet védelméről” – tette hozzá a tudós, aki kollégáival új, független szervezetet hozott létre, a Világ Tudósainak Szövetségét (Alliance of World Scientists), hogy a környezet védelmét és az emberiséget szolgálják.

Szeretlek Magyarország

Hasonló hírek

125 éves a fővárosi fogaskerekű

info

Nostradamus jóslatai Magyarországról: tényleg igaz lenne, amit népünk jövőjéről és szerepéről ír?

Géza

Elképesztő videó szivárgott ki: Már 44 éve megtörtént a Marsra szállás – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------