Image default
Tudástár - minden érdekesség

Ijesztő hírek érkeztek az Antarktiszról

Idén volt a legkisebb a déli sarki tengeri jég téli kiterjedése a műholdas megfigyelések kezdete óta – közölték kutatók.

– közölték kutatók egy ausztráliai nemzetközi konferencián.

Emiatt egyre nehezebben tudnak navigálni az Antarktiszon, mert folyton változnak a jégviszonyok.

Szeptember 12-én jegyezték fel a legkisebb, 18,013 millió négyzetkilométernyi téli jégkiterjedést az Antarktisz térségében.

Jan Lieser, az Antarktiszi Klíma- és Ökológiai Kutatóközpont munkatársa hangsúlyozta, hogy három éve még soha nem látott méretűre hízott télen a déli sarki tengeri jég kiterjedése.

“Úgy tűnik, hogy idén mindkettő, a nyári minimum és a téli maximum jégkiterjedés is rekordalacsony méretet öltött az Antarktisz térségében”– hangsúlyozta, emlékeztetve arra, hogy március elsején a nyári tengeri jég kiterjedése 2,075 millió négyzetkilométer volt.

A kiszámíthatatlan jégviszonyok mindenféle “fejfájást” okoznak az Antarktiszon dolgozó tudományos köröknek és a nekik utánpótlást szállító cégeknek. Miközben a jégkiterjedésben gyorsan zajló változások mennek végbe, egyre több kereskedelmi hajó jelenik meg a térségben. Tavaly mintegy 50 tengerjáró 35 ezer utast vitt a fagyott kontinensre – írja az Inforádió.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Sokkot kapott a család, amikor meglátták, mi mászik elő a vécécsészéből

Mazsi

Sokéves tapasztalat után lehet valaki a tűzesetek Columbója

Edit

TOP 20 hajó a vihar közepén! Szörnyű hullámok! Hihetetlen videó, amit látni kell! – VIDEÓ

Mazsi