Image default
Külföld

II. Erzsébet királynő személyesen tüntette ki David Attenborough-t

II. Erzsébet királynő Chatham House-díjjal tüntette ki David Attenborough-t a BBC televízióban futó Blue Planet II. (A kék bolygó II.) című sorozatért, amellyel az óceánokban lévő műanyag szemét globális veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A világhírű brit természettudós, aki a királynőhöz hasonlóan idén töltötte be 93. évét, a BBC televízió természettudományi egységével együtt kapta az elismerést a sorozat “felvillanyozó hatásáért” – közölte a brit Királyi Külügyi Intézet, székháza után közkeletű nevén a Chatham House londoni agytröszt.

A királynő személyesen adta át szerda este az elismerést,

ami különleges nagyrabecsülés jele, mivel II. Erzsébet az elmúlt időszakban jelentősen csökkentette nyilvános megjelenéseinek számát.

A brit televíziózás egyik legismertebb személyiségeként David Attenborough az 1950-es évek óta készít természetfilmeket. Baráti kapcsolatot ápol a királynővel, 2018-ban mindketten megjelentek egy fák védelméről szóló dokumentumfilmben, a királynő kertjében sétálgatva és kedélyesen társalogva.

Az évente átadott Chatham House-díj olyan embereket vagy szervezeteket jutalmaz, akik vagy amelyek jelentősen hozzájárultak a nemzetközi kapcsolatok fejlődéséhez.

„A műanyag szennyezettség az egyik legnagyobb kihívás, mellyel a világ óceánjai szembenéznek, és ez kétségkívül nemzetközi feladat. A Blue Planet II. szenvedélyes globális reakciót váltott ki és egyértelműen viselkedésbeli és politikai változásokat idézett elő” – mondta Robin Niblett, a Chatham House igazgatója.

https://uk.reuters.com/article/uk-climate-change-attenborough/queen-elizabeth-presents-naturalist-attenborough-with-award-for-ocean-pollution-fight-idUKKBN1XU2F7?feedType=RSS&feedName=domesticNews

A David Attenborough narrációjával készült sorozat a legnézettebb sorozat volt 2017-ben a brit televízióban, világszerte megvásárolták tévétársaságok és számos országban hasonló sikereket ért el.

A sorozat számos megrendítő jelenetet mutatott be, például egy fiókáit az óceánból kihalászott műanyaggal etető albatroszról, vagy újszülött, és vélhetően a műanyagok miatt elpusztult borját napokon át magával vonszoló bálnáról.

origo, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Hemzsegnek az orosz kémek az Egyesült Királyságban

Géza

Az ENSZ szerint százezer menekült indulhat útnak Líbiából Európa felé

Edit

Azonosították az üvegkoporsóban talált fiatal lányt

Mazsi