Főoldal » Így tűnnek el az öregségi foltok
Életmód hírek

Így tűnnek el az öregségi foltok

Sokan azt hiszik, az öregségi foltok csak idősebb korban jelennek meg az ember bőrén , de ez nem így van, ugyanis nem a kor okozza kialakulását.

De akkor mégis mi? És mit tehetsz ellene? Ne aggódj, napjainkban már el lehet tüntetni őket – orvos-szakértőnk el is mondja, hogyan!

Öregségi foltok megelőzése

Az öregségi foltok remekül eltüntethetők – ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg kell várnunk, amíg előbukkannak. Tehát megegyezhetünk abban, hogy az elsődleges feladat, mint minden más esetben is, a megelőzés kell, hogy legyen. Tudjuk, ez nem egy könnyű feladat, hiszen egy igencsak megfoghatatlan jelenségről van szó, és amíg meg nem jelennek az első foltok vagy azok nem válnak zavaróvá, nem is gondolunk arra, hogy ezzel valóban foglalkoznunk kell.

Mindenesetre, ha ettől több kedvet kapsz egy jó kis megelőzésre, az öregségi foltok kivédésére tett erőfeszítéseidet egész egészséged meghálálja.

Öregségi foktok, nőni köt, Kép: pxhere
Kép: pxhere

Ilyen például a megfelelő napvédelem

Szerencsére a napsugárzás és az UV sugárzás elleni védelem fontossága már mindenkinek ismert. A megfelelő minőségű fényvédőkrémek alkalmazása (itt a legalább 30 faktoros napvédő krémeket értjük) az egyik legfontosabb eleme az öregségi foltok elleni védelemnek. Ez olyannyira igaz, hogy ha elhalványítjuk azokat, vagy el is tüntetjük őket, akkor is fontos, hogy magas faktorszámú fényvédőkrémmel előzzük, meg, hogy újra megjelenjenek!

Fontos továbbá az antioxidánsokban, valamint az A-, E-, C-vitaminokban bővelkedő étrend is.

Miért van szükség erre?

Mert az öregségi foltok kialakulásának egyik oka a fokozott oxidatív stresszhatások, melyek létrejöhetnek a naptól, a dohányzástól, a táplálkozástól is. Ráadásul ahogy halmozódnak ezek a stresszhatások, úgy fognak halmozódni a bőrön megjelenő öregségi foltok.

Naptejet kenő nő, Kép: natics
Kép: natics

De miért alakulnak egyáltalán ki az öregségi foltok?

Az öregségi foltok vagy májfoltok a melanin felhalmozódása miatt jönnek létre. Leggyakrabban a napfénynek kitett helyeken jelennek meg, így kézenfekvő, hogy fő okuk a napsugárzás, azonban más okok is állhatnak a háttérben. Hajlamosító tényezők esetén viszont a napfény hatására is könnyebben létrejönnek.

De miért öregségi folt? Nos, nemes egyszerűséggel csak azért, mert az öregségi foltok a kor előrehaladtával gyakrabban, nagyobb számban jelennek meg. Az öregedő bőr ugyanis vékonyodik, és ezért fényérzékenyebbé válik. Az öregségi foltok kialakulására hajlamosíthatnak még öröklött tényezők, hormonális változások, az antioxidáns védelem hiánya (pl. A-, C-, E- vitamin hiány).

A kezelés célja így mindig valamilyen módon a melanin-felhalmozódás eltüntetése…,de ne szaladjunk annyira előre.

Öregségi foltok – Amikor már megjelentek

Amennyiben az öregségi foltok megjelentek, akkor sem kell aggódnunk – bár az első dolgod az legyen, hogy elmész egy bőrgyógyászhoz, hogy kiderüljön, valóban ilyen foltokról van-e szó, és nem  fertőzésesről vagy tumoros öregségi elváltozásról.

Amikor azonban tisztázódott, hogy nem áll fent efféle veszély – az öregségi foltok egyébként általában jóindulatúak -, megkezdheted az eltüntetési procedúrát.

Ilyenkor pedig általában 2 lehetőség áll fent:

Öregségi foltok eltüntetése bőrgyógyásznál:

Az ilyen barna foltokat a bőrgyógyászok lézerrel szokták eltüntetni. A megfelelő hullámhosszú lézer fénye ugyanis csak a foltban nyelődik el, és elhalványítja azt.

Öregségi foltok eltüntetése otthon:

Otthonodban is van lehetőség azonban lézerrel célba venni az öregségi foltokat. Ezekre a foltokra az otthoni lágylézer készülékkel bámulatosan könnyen lehet hatni.

Ennek hatása nem a melanin eltüntetésén alapul, hanem inkább egy bőrregeneráló hatásnak tudható be, ami helyreállítja a melanin-termelés egyensúlyát.

szepitogepek, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Béres József-mellszobrot avattak a Lakitelek Népfőiskolán

Géza

A lányt verni kezdte a fiú! Ekkor közbelépett a kutya, de mi történt ezután? Olvasd el!

Mazsi

Félelem és reszketés: fokozottan figyeljünk kedvenceinkre szilveszterkor

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------