Hirmagazin.eu
Főoldal » Így szedhetünk medvehagymát idén a Mecsekben
Természetvédelem, élőlények védelme

Így szedhetünk medvehagymát idén a Mecsekben

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyes területein ebben az évben tilos lesz medvehagymát szedni. Védett természeti területeken a gyűjtés csak a természetvédelmi hatóság engedélyével folytatható.

Így szedhetünk medvehagymát idén a Mecsekben
Néhány hét múlva ellepi az ország legnagyobb medvehagyma-gyűjtő területét, a Mecseket a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetesen fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, a medvehagyma, amelyet előszeretettel szüretelnek az erdőben járók.

Így szedhetünk medvehagymát idén a Mecsekben

A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt – így medvehagyma-levelet is – gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/fő-t naponta. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti.

A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni.

Fokozottan védett területeken a gyűjtés tilos. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatása szerint Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyes területeinek pihentetése szükséges a korábbi évek intenzív gyűjtési igénybevétele miatt, a tájvédelmi körzet egyéb területein hatósági engedéllyel a gyűjtés továbbra is folytatható.

A  piros vonallal körülhatárolt területeken 2016. évben a medvehagyma gyűjtése tilos.

Így szedhetünk medvehagymát idén a Mecsekben Így szedhetünk medvehagymát idén a Mecsekben4

Biztosan medvehagyma?

Sokan joggal aggódnak, hogy a medvehagyma levelét összekeverik a mérgező gyöngyvirágéval. Bár a két növény levelei valóban hasonlítanak egymásra, most összefoglaljuk azokat az ismérveket, amivel megóvhatod magad és családod a végzetes tévedéstől:

Virágzásuk idején a legegyszerűbb elkülöníteni őket, hiszen a gyöngyvirág harang alakú, édes illatú virágzatát sokan felismerik. A medvehagyma virágjai a szárcsúcson nyílnak, csöppet sem illatosak, hanem hagymaszagúak, és csillagalakra emlékeztetnek.

Virágzás előtt a legbiztosabb ismertetőjele a medvehagymának az illata. Ha nem vagy biztos a dolgodban, dörzsöld meg a leveleket, és ha jön a jellegzetes illat, akkor nyugodtan begyűjtheted.
A levelek szélessége is árulkodó lehet. A medvehagyma ívesen visszahajló levelei ugyanis nem szélesebbek 4 centiméternél, a gyöngyvirág levelei pedig legalább 6 centi szélesek. Ha biztosra akarsz menni és rossz vagy a méretek becslésében, vigyél magaddal egy vonalzót is.

Forrás: Turistamagazin

Hasonló hírek

Országszerte több mint 150 programmal várják az érdeklődőket

info

Farkasokat rögzített a vadkamera az Aggteleki Nemzeti Parkban (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza

Miért ültessünk majd kordonos fát?

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------