Hirmagazin.eu
Főoldal » Így lopják el a pénzünket a számlánkról a tudtunk nélkül
Belföldi hírek

Így lopják el a pénzünket a számlánkról a tudtunk nélkül

Bankkártyája a legtöbb embernek van, ami megkönnyíti a fizetést, ha minden rendben működik. Mi van akkor, ha – bár van rajta fedezet –, mégsem tudnak fizetni, vagy pénzt felvenni róla?

A tolvajok elterelik – például útbaigaítással – a figyelmet, és ellopják a bankkártyát, telefont (Fotó: Shutterstock)

Ha az automata nem ad ki pénzt, de a számláról levonja az összeget, ha ellopják a bankkártyánkat és megszerzik a PIN-kódot is, vagy ha bankkártyás csalás áldozatai lettünk​​​​​​​? A válaszokat a hirado.hu-nak a Magyar Nemzeti Bank adta meg.

Sokan estek pánikba, amikor csütörtökön és pénteken azt tapasztalták: nem tudtak fizetni, illetve nem tudnak pénzt felvenni a Mastercard kártyájukról. Így vissza kellett pakolniuk a megvásárolni kívánt árut, mert nem volt náluk elegendő készpénz. Ráadásul akinek volt sms-küldő szolgáltatása, azt tapasztalhatta, hogy a sikertelen tranzakciók ellenére a bank pénzt vont le, majd kisvártatva megérkezett az ellentételező, vagyis a nullára korrigáló üzenet. A hazai bankok kaptak értesítést a kártyatársaságtól, általános rendszerhiba miatt egyáltalán nem működtek a betéti és a hitelkártyák.

Emlékezetes: június elsején a másik nagy kártyatársaságnál, a Visánál volt hasonló jellegű, európai szintű leállás. Ezek az esetek megmutatják azt is, mennyire nem tudják a plasztikot használók, hogy mit kell tenniük ilyen esetben. A hirado.hu megkeresésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összefoglalt néhány gyakori, bankkártyás csalásokkal kapcsolatos esetet.

A segítség csak látszat

Az egyik, amikor a csalók az óvatlan áldozat figyelmének elterelésével – például turistának kiadva magukat útbaigazítást, esetleg közös fénykép elkészítését kérve – ellopják a gyanútlan táskáját, benne a bankkártyájával és a telefonjával. Amikor az áldozat észreveszi értékeinek eltűnését, a banda egyik megnyerő külsejű, általában jól öltözött tagja segítőkészen azt tanácsolja, hogy azonnal tiltsa le a kártyáját és ehhez felajánlja saját mobiltelefonját is. Azonban a csaló a társát hívja fel, aki eljátszva az ügyfélszolgálatot, arra kéri a gyanútlan áldozatot, hogy a telefon gombjai segítségével adja meg a PIN-kódot. A kód beütését diktafonnal rögzítik, így végül a tolvajok nem csak a kártyát, hanem a hozzá kapcsolódó PIN-kódot is megszerzik. Így ezután könnyedén „megkopasztják” a gyanútlan áldozat bankszámláját, aki abban a hitben él, hogy számlájához a táska tolvajok már nem férnek hozzá.

Jó tudni, hogy a banknak soha nem kell megadnunk a kártyához tartozó PIN-kódunkat. Az intézmény más adatok alapján azonosít bennünket. A kártya hátoldalán megtaláljuk azt a telefonszámot, amit hívhatunk a bankkártya ellopása esetén. Ezt a számot jegyezzük fel, és baj esetén azt mi magunk hívjuk.

Figyelni kell az ATM-nél is

A pénzfelvevő automaták kedvelt célpontjai a tolvajoknak, akik változatos módszerekkel próbálják ellopni vagy lemásolni a bankkártyát és a PIN-kódot. A bankkártya lemásolásához a kártyanyílás elé egy pici olvasót szerelnek, ami az automata eredeti nyílásával teljesen megegyező szerkezet, így az nem tűnik fel senkinek. Az ATM környékén elhelyezett apró kamera segítségével pedig a PIN-kódot szerzik meg akkor, amikor a kártyatulajdonos billentyűzi be azt.

A pénzfelvevő automaták kedvelt célpontjai a tolvajoknak (Fotó: Shutterstock)

Készpénzfelvétel előtt célszerű megnézni az ATM nyílását, nem mozog-e, nem furcsa-e. Nézzünk körbe, látunk-e valami szokatlant az automatánál vagy a környékén. Lehetőleg kerüljük az utcai automatákat, inkább nagy bankfiókok bekamerázott belső terében vagy üzletközpontokban vegyünk fel pénzt! A billentyűzetet mindig takarjuk el a másik kezünkkel.

Az étteremben se csak a tányérra nézzünk

A vendéglátóegységekben a felszolgáló több módon is észrevétlenül lemásolhatja a bankkártyát, gyakorlatilag a gyanútlan áldozat szeme láttára. Például fizetésnél, amikor a kártyatulajdonos átadta azt számára, leejti a földre, és amikor felveszi, lehúzza a bokájára rögzített leolvasóval, vagy elkéri a kártyát, megfordul, mintha bevinné, aztán mégis visszaadja, mert inkább kihozza a mobil leolvasót. Mire visszaadta a kártyát, már le is másolta. A PIN-kódot és a kártya képét egy minikamerával veszi fel.

A mágnescsíkos kártya pillanatok alatt lemásolható, ezért az javasolja a jegybank, hogy – ha lehetséges – chippel ellátott kártyát igényeljünk a pénzügyi szolgáltatónktól. Fizetés közben kísérjük figyelemmel a kártyát, és ne hagyjuk, hogy elvigyék. Ha leejtik, gyanakodjunk. A kódunk megadáskor a billentyűzetet takarjuk el a másik kezünkkel.

A felszolgáló több módon is észrevétlenül lemásolhatja a bankkártyát (Fotó: Shutterstock)

A boltokban is trükközhetnek 

Az üzletekben a bűnözők képesek egyetlen mozdulattal kicserélni a pénztárnál elhelyezett PIN-padet – amibe a PIN-kódot kell beütni fizetéskor – a sajátjukra, ami továbbítja számukra az összes adatot. Ismert trükk még, hogy a csalók egyszerűen csak lefotózzák a bankkártya elejét-hátulját. Mivel a kártyán minden olyan adat szerepel, ami internetes vásárláshoz szükséges, a bűnözők könnyedén elkölthetik a kártyán lévő pénzt.

Ezért fizetéskor célszerű a kártyánkat úgy tartani, hogy a lehető legkevesebb adat látszódjon rajta, továbbá kerüljük a kártya pénztár pultjára történő lerakását.

A fogyasztó érdeke az első

Tavaly folytatódott az elektronikus pénzforgalom korábbi években tapasztalt dinamikus bővülése, amely elsősorban a bankkártyás fizetések egyre növekvő népszerűségére vezethető vissza. A kártyás vásárlási forgalom emelkedése 2017-ben több mint 25 százalék volt a megelőző évhez viszonyítva, azaz a korábbi években elért jelentős mértékű forgalomnövekedés tovább fokozódott – tájékoztatott a jegybank.

A korábbi évekhez hasonlóan 2017-ben is a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, elsősorban internetes vásárlási tranzakciókhoz kapcsolódó visszaélések domináltak, a kibocsátói oldali esetek 78 százaléka, míg az okozott kár három negyede az elektronikus kereskedelmi forgalomhoz köthető. Változatlanul a határon átnyúló forgalom esetében fordult elő a legtöbb visszaélés, az összes eset 79, az okozott kár 88 százaléka tartozik ebbe a kategóriába a kibocsátói oldalon.

A fogyasztók érdekeit előtérbe helyező jogszabályi háttérnek köszönhetően a kibocsátói oldalon keletkezett károknak mindössze tíz százalékát terhelték a kártyabirtokosokra, tavaly az első három negyedévében ennek értéke 72 millió forint volt. A veszteségek túlnyomó részét (56 százalékot) a kártyakibocsátó pénzforgalmiszolgáltatók viselték, míg a külföldi vagy hazai elfogadókra a károk egyharmadát, 232 millió forintot terheltek.

Az elfogadói oldali visszaélések kapcsán leírt károk is elsősorban a kártyakibocsátó pénzforgalmiszolgáltatókat terhelték, a 172 millió forintos veszteség mintegy hetven százaléka érintette ezt az intézményi kört, míg a hazai kereskedőkre a veszteségek negyede hárult.

Forrás: Hunyor Erna Szofia

Hasonló hírek

“Felvértezést ad az új nemzeti konzultáció a kormánynak”

Géza

Határzár – Bács-Kiskun megyében is megkezdődött az ideiglenes határzár előkészítése

Edit

Rekordot döntött a nemzeti konzultáció (Olvasd el és nézd meg!)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------