Image default
Csillagászat, űrkutatás

Így készült a világ első fotója egy fekete lyukról

A jelenség, amelyet már el is neveztek, méghozzá egy hawaii teremtéstörténetből vett kifejezéssel, még hosszú időre ad elemezni valót a kutatóknak.

Kereszturi Ákos csillagász szerint a közzétett kép nagy jelentőségű. A felvételen nem magát a fekete lyukat látjuk, hanem a környezetét – mondta az InfoRádiónak az MTA Csillagászati és Földtudományi Központjának munkatársa, hozzátéve: nem csak a tudomány tudja majd felhasználni a fotókat, hanem az eszközök fejlesztésénél is mérföldkőnek számít.

A képet úgynevezett VLBI technológiával készítették, melynek lényege, hogy a távcső átmérőjét úgy növelték meg, hogy nem egy helyben használták, hanem a különböző pontokon elhelyezett részeket összekötötték.

Jelen esetben nyolc rádiótávcső hangolta össze működését, így a Föld átmérőjének megfelelő nagyságú rendszer jött létre

– mondta a szakértő.

A projektnek két célpontja volt: a Tejútrendszer, valamint az M87 nevű elliptikus szuperóriás galaxis központi fekete lyuka. Utóbbi aktív objektum, tehát a környezetével erős kölcsönhatásban áll, a körülötte lévő anyagot spirálisan magába áramoltatja, ezzel párhuzamosan pedig két irányba, a korongra merőlegesen anyagkilövellést végez. Előbbi tanulmányozása még folyamatban van.

A felvételek alapján a kutatók szerint ellenőrizni és pontosítani lehet bizonyos paramétereket, az általános relativitás elmélet szempontjából.

A tudósok közelebb jutnak majd ahhoz, hogy milyen távolságban és hogyan viselkedik a spirálozódó forró anyag.

Ha sikerül a központi fekete lyuk körül keringő pulzárokat megfigyelni, rádiójeleik modulációja pontosítani tudná azokat a modellekkel, amelyek azt vizsgálják, hogyan viselkednek ilyen helyen az anyagok.

Powehi – azaz “díszbe öltözött, feneketlen sötét képződmény”

Ezt jelenti hawaii nyelven annak a fekete lyuknak neve – Powehi -, amelyről a világon elsőként sikerült felvételt készíteni. A Honolulu Star-Advertiser című napilap beszámolója szerint a hilói Hawaii Egyetem nyelvész professzoraként dolgozó Larry Kimura adta a nevet a kozmikus objektumnak. A kifejezés a Kumulipo nevű, 18. századi hawaii énekből származik, amely egy teremtéstörténetét mesél el.

A fekete lyuk azért kapott hawaii nevet, mert a róla készült felvétel – amelyen egy fényes gyűrűalakzat előtt sötét folt látható – elkészítéséhez két hawaii teleszkópot is használtak. A fekete lyukról valaha készített első felvételt szerdán mutatták be a világ hat különböző pontján – Washington, Brüsszel, Santiago, Sanghaj, Tajpej és Tokió – egyidejűleg tartott sajtótájékoztatón.

Eddig csak illusztrációk léteztek a fekete lyukakról. A most közölt képen az 55 millió fényévre lévő Messier 87 nevű galaxis középpontjában lévő, nagyon nagy tömegű fekete lyuk látható. A felvétel elkészítésében négy kontinens nyolc obszervatóriuma vett részt.

Fekete lyuk, kínai zászló és a nagy Mao

Ideiglenesen felfüggesztette weboldala működését a Visual China Group (VCG) kínai fotóügynökség, miután botrányba keveredett amiatt, hogy jogtalanul akart szerzői jogokat gyakorolni egyebek között a fekete lyukról szerdán nyilvánosságra hozott fénykép felett – olvasható a Sohu.com kínai internetes portál híroldalán.

A pekingi székhelyű média- és fotóügynökség úgy tüntette fel weboldalán az Eseményhorizont Távcső (EHT) által, a világ csaknem 200 csillagászának közreműködésével készült fényképet a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyukról, hogy azt csak az használhatja fel, aki jogdíjat fizet neki érte.

A fénykép szerzői jogai azonban valójában az Európai Déli Obszervatóriumot (ESO) illetik,

az intézmény rendelkezései alapján pedig a kép forrásmegjelöléssel díjmentesen felhasználható – írja a Business Times című szingapúri gazdasági lap.

Miután a kínai Weibo mikroblogon felkapott témává vált az eset, a Kínai Kommunista Ifjúsági Szervezet tagjai is vizsgálódni kezdtek, és észlelték, hogy a VCG weboldalán,

a fekete lyukról készült kép mellett a kínai zászló és címer, valamint Mao Ce-tungnak, a kommunista Kína első vezetőjének az arcképe is a szerzői joggal védett képek között szerepel.

A szervezet ezt követően Weibo-fiókján vonta kérdőre Kína legnagyobb fotóügynökségét.

A botrány pedig tovább gyűrűzött azzal, hogy több kínai nagyvállalat, köztük a Xiaomi elektronikai cég is feltette a kérdést a Weibón keresztül a VCG-nek arról: miért szerepel a jogdíjas képeik között a Xiaomi-logó.

A VCG csütörtökön a Weibón közzétett üzenetben kért bocsánatot az ügyben, és azt ígérte, hogy felülvizsgálja az online adatbázisát. A cég másnap felfüggesztette weboldala működését, azt nem tudni, mennyi időre. Kína sok kritikát kap amiatt, hogy nem védi megfelelően a szerzői jogokat. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik kulcskérdése is a szellemi tulajdon helyzete a távol-keleti országban.

Nyitókép: Event Horizon Telescope
infostart

Hasonló hírek

Csodálatos égi jelenség lesz karácsonykor (Videó)

info

Siófok legújabb napórája

Géza

A Földre potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidát észleltek

Géza