Főoldal » Így játssza le a Republic slágerét a 67-es főút – videó
Gazdaság

Így játssza le a Republic slágerét a 67-es főút – videó

Szerkesztőségünk autója kipróbálta a Strabag és a Soltút kivitelezésében négysávosodó zenélő főutat, melyet gyémántvágóval bemetszett barázdák működtetnek.

Bejárást tartottak az akusztikus útszakaszt is tartalmazó 67-es főúton, melyet a Strabag Építő Kft., a Strabag AG. és a Soltút Kft. alkotta konzorcium kivitelez. A beruházásban Magyarországon és Kelet-Európában először építenek akusztikus aszfaltot, ami a Republic ikonikus dalát, a 67-es úton című slágert szólaltatja meg.

A zenélő aszfalt esetében ugyanolyan aszfaltot terítenek le, mint bármelyik másik útszakaszon, ám itt a felületet egy gyémántvágóval bemetszik kereszt irányban. A hang magassága a barázda mélységétől és az egymáshoz viszonyított távolságától függ.

Egy valódi hangszerhez hasonlítva az aszfaltba vésett mélyedések képezik a kottát, a kocsi gumija a gitár húrja, az autó karosszériája pedig maga a hangszer. Ha ráhajt az autós a keréknyomnyi vagy teljes sávon elterülő „bitumen kottára”, akkor felcsendül a dallam.

A 67-es út négysávosra bővítésével 33,2 km hosszúságú gyorsút jön létre az M7-es autópályától Kaposvárig, ezáltal megvalósul Somogy megye székhelyének gyorsforgalmi elérhetősége.

magyarepitok

Hasonló hírek

Kiemelkedő siker volt a Budapesti Eurázsia Fórum felvezető rendezvénye

Géza

Már régen elévült tartozásokat, pénzeket próbálnak behajtani több százezer magyartól a behajtók, végrehajtók, avagy jön a tavasz, kimozdulnak a végrehajtók!

Géza

Nem 24 órás rendelkezésre állás a kötetlen munkaidő

Edit