Hirmagazin.eu
Főoldal » Így indul újra péntek éjféltől Budapest – Az 5 legfontosabb változás
Belföldi hírek

Így indul újra péntek éjféltől Budapest – Az 5 legfontosabb változás

Fellélegezhet Budapest is péntek éjféltől, de a távolságtartás és a zárt terekben a maszkviselés továbbra is marad.

Kinyithatnak viszont a szállodák és az éttermek belső terei, megnyithatnak a mozik és látogathatók lesznek bizonyos sportrendezvények.

 

Teljesen újraindul az élet péntek éjféltől Budapesten is, a ripost értesülései szerint olyan lesz az élet, mint most, tíz napja vidéken.

Megnyílhatnak a budapesti éttermek belső részei is, vagyis nemcsak a teraszokon, kerthelyiségekben ülhetnek le és fogyaszthatnak a vendégek.

Kinyithatnak és fogadhatnak vendéget a szálláshelyek is. Pünkösdkor újraindulhat az élet.

A távolságtartás szabályait azonban be kell tartani, továbbra is maszkot kell viselni a tömegközlekedési járműveken és az üzletekben, és egyelőre a 65 éveseknek biztosított vásárlási idősáv is megmarad.

Fotó: Ripost

Az 5 legfontosabb változás

  1. Kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső termei, de tartani kell az asztalok között a másfél méteres távolságot.
  2. Kinyithatnak a szálláshelyek, fogadhatnak vendéget már Pünkösdkor.
  3. Látogathatók lesznek a sportesemények, a megfelelő távolságtartással.
  4. Megnyithatnak a mozik, de a védőtávolságot biztosítani kell a nézőknek.
  5. Hétvégén több strand, szabadtéri fürdő is kinyit Budapesten.

Július 1-ig marad az ingyenes parkolás

A veszélyhelyzet megszűnésével a járvány elleni védekezés nem szűnt meg – jelentette ki kedden Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára.

Orbán Balázs

Kitért arra, mi lesz a sorsa azoknak az átmeneti jogszabályoknak, amelyeket a védekezés idején hozott a kormány.

Néhány példa:

– Fennmarad az operatív törzs és irányítja a járvány második hullámára való felkészülést.

– Július 1-jéig tart az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása.

– Ingyenes marad a közterületi parkolás július 1-ig.

– Július 1-ig maradnak az adókedvezmények.

– A hiteltörlesztési moratórium december 31-ig hatályban marad.

– A kórházparancsnoki rendszer megmarad.

– Megszűnik az állami tisztviselők külföldre utazási tilalma.

– Továbbra is 150 ezer forint marad a bankkártyás fizetés limitje.

Június 20-án megszűnhet a veszélyhelyzet

Varga Judit igazságügyi miniszter kedden egy Facebook-bejegyzésben azt írta: számtalan európai országnál jóval előbb, várhatóan június 20-án kivezethetik a veszélyhelyzetet Magyarországon. Az erre vonatkozó törvényjavaslatot kedden benyújtották az Országgyűléshez. Ezt az uniós miniszterek tanácskozása után közölte, aminek egyik fő témája a koronavírus elleni védekezést segítő európai intézkedések enyhítése volt.

Várják az emberek az újraindulást

Dr. Szerdahelyi Éva: „Borzasztóan örülök a nyitásnak! Itt lakom a körútnál, a Blaha Lujza tértől nem messze. Ahogy egyre jobb az idő, az ember vágyik kimozdulni. Napsütésben persze inkább a teraszra ülünk ki, és ezt már tíz napja megtehetjük, de egy nívósabb étterembe inkább beülnénk, és ezt meg is fogjuk tenni a férjemmel.”

Dr. Szerdahelyi Éva
Fotó: Szabolcs László/Ripost

Horváth Tamás: „Nagyon örülök, hogy teljesen kinyit a főváros. A járvány előtt sokat jártunk szórakozni a barátaimmal, ez sajnos teljesen elmaradt az utóbbi hetekben. Én még nem érzem át a szabadságot, de nagyon hiányzik és örülök, hogy minél hamarabb helyreáll. Az, hogy kinyitunk, egy dolog, egy másik, hogy el is higgyük!”

Hajnalka nagyon örül, ő már baromira unatkozott otthon. Az első dolga lesz, hogy a barátnőivel beül valahová meginni valamit. „Az emberek már nem veszik komolyan, pedig a távolságot be kell tartani, én azért azt betartom.”

Kincsesné Pápay Irén: „Örülök, hogy túl vagyunk a járvány nehezén, remélem, hogy a járványügyi szabályokat továbbra is betartják az emberek, mert féltem az idős szüleimet. A legjobb, hogy két és fél hónap után tegnap végre találkozhattam az unokámmal! Nem értek az internethez, így nem is láthattam őt két és fél hónapig. Neki is kezdődik a bölcsi pünkösd után, mert a szülei visszatérnek a munkahelyükre. Jó érzés, hogy újraindul az élet!”

Gál Bendegúz: „Jó, hogy végre vége, nagyon untam már magam otthon! Ahogy szépen sorban visszakapjuk a dolgokat, mindent úgy élünk meg, mintha új élmény lenne. Megbeszéltük a barátaimmal, hogy végiglátogatjuk a kedvenc helyeinket.”

Gál Bendegúz
Fotó: Szabolcs László/Ripost

Marczi Péter: „Nekem a mozi hiányzott a legjobban, főleg a sci-fi, remélem, hamarosan nyitnak a mozik is. A járvány előtt utoljára a Star Warst láttam, jó lenne megint megnézni valami jó filmet! Nem féltem a vírustól, a családom nem volt beteg, és úgy érzem, ez a veszély már nem is fenyeget bennünket, de azért betartjuk a szabályokat. Kíváncsi vagyok, mikor törlik el a vásárlási idősávokat, azt is nagyon várjuk.”

Bodon Károly: „Van a moziba VIP-jegy kuponom, épp akkor kaptam, amikor jött a járvány, és már nem tudtam elmenni. Azt várom a legjobban, hogy végre kinyisson a mozi és beülhessek egy jó filmre!”

Veronika: „Remélem, most végre elbontják ezt a rettenetes biciklisávot a körúton! Nagyon rossz helyen van, balesetveszélyes, nem lehet normálisan közlekedni. Biztosan van jobb megoldás is. A két sávban folyamatosan feltorlódnak az autók, közben elvétve jön egy-egy biciklis. Mi értelme ennek?”

Veronika
Fotó: Szabolcs László/Ripost

ripost, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Nagyobb lesz a biztonság Magyarországon

Edit

Az erős és sikeres Európa a cél

Géza

A kínai vállalatok hozzájárulnak Magyarország gazdasági sikereihez

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------