Image default
Tudástár - minden érdekesség

Így hódították meg szabadmászásban a világ legnehezebb sziklafalát… (A cikk lélegzetelállító videót tartalmaz) Oszd meg!

Tavaly nyáron a világon elsőként egyedül, biztosífelszerelés, illetve kötél nélkül mászta meg a Yosemite Nemzeti Parkban magasodó, ikonikus El Capitangránitmonolitot Alex Honnold amerikai hegymászó.

A kaliforniai extrémsportoló mindössze 3 óra és 56 perc alatt hódította meg szabadmászásban a csaknem egy kilométeres függőleges sziklafalat, ezzel pedig egy korábban lehetetlennek tűnő mászást vitt véghez. A szenzációs rekord megvalósulását a National Geographictámogatta, s a páratlan teljesítményről dokumentumfilmet is készített Free Solocímmel, melyet nemrég mutattak be Amerikában.

 

A szabadmászók nem húzzák fel magukat köteleken és nem használnak vésőt, hogy kapaszkodási helyet vájjanak a sziklába. Centiméterről centiméterre másznak, ujjaikkal, lábfejükkel a szikla hasadékaiba vagy a szikla kicsiny, éles nyúlványaiba kapaszkodnak. Honnold speciális felszerelése csupán sziklamászó cipője, illetve ziazsákja volt, a benne lévő magnéziaporral tenyere nedvességét csökkentette.

Az El Capitan meghódítását nagyon gondos előkészítés előzte meg, hiszen egyetlen rossz kéz- vagy lábmozdulat végzetes lehetett volna. Honnold a Freerider útvonalon ért fel az El Capitan csúcsára, aminél korábban az is nagy szó volt, ha valaki kötélbiztosítás mellett fel tudott jutni. Az egyik legnehezebb rész valamivel féltáv után következett, akkor ugyanis a sportoló saját bevallása szerint úgy érezte, mintha üvegen mászna fel.

Forrás: Arian Zwegers/flickr

Alex Honnold ismert arról, hogy képes előre pontosan meghatározni és megjegyezni a kapaszkodóhelyeket egy-egy szakaszon, minden mászásáról naplót vezet és 20 év tapasztalattal a háta mögött képes veszélyes helyzetekben is megőrizni nyugalmát és elemzőképességét – írja a National Geographic. 11 éves korában kezdte a mászást, gyerekként még szobai mászófalon, később pedig az egyetemet is otthagyta, hogy meghódítsa a világ legmagasabb csúcsait.

Honnold hét éve készült a megvalósíthatatlannak tűnő vállalkozásra és egy éven át gyakorolta a mászást függőleges hegyoldalakon az Egyesült Államokban, Kínában, Európában és Marokkóban. Tervébe csak barátai és alpinisták egy szűk köre volt beavatva.

“Az, amit Honnold véghezvitt, a szóló szabadmászás világában a Holdra szállással ér fel” – mondta Tommy Caldwell hegymászó, aki nemrég Alex Honnolddal párban mászta meg a sziklafalat, méghozzá gyorsasági rekorddal: két órán belül sikerült felérniük a legendás Nose-útvonalon (kötélbiztosítás mellett, de segédeszközök használata nélkül).

Honnold korábban azt mondta, hogy a kívülállóknak őrültségnek tűnhetnek az olyan extrém teljesítmények, mint az övé, de hangsúlyozta, hogy életéből 20 évet szentelt a hegymászásnak, ebből hat vagy hét évet ennek az egyetlen projektnek, vagyis nem hirtelen elhatározásból született, felelőtlen döntésről van szó, hanem alaposan előkészített vállalkozásról.

Az elképesztő teljesítményt a Jimmy Chin, illetve Elizabeth Chai Vasarhelyi által vezetett stáb örökítette meg, a lélegzetelállító mászásról egy 360 fokos, forgatható videói is készült:

Forrás: erdekesvilag.hu

Hasonló hírek

Különös fények az Andokban: Visszatértek Peruba az ősi idegenek?

Mazsi

Hajóroncsok a Bermuda-háromszögben (Videó)

info

World Trade Center ellen elkövetett terrortámadás áldozatainak emléknapja

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------