Főoldal » Így fessünk húsvéti hímes tojást!
Életmód hírek

Így fessünk húsvéti hímes tojást!

A húsvéti készülődés egyik fontos állomása a tojásfestés, amibe a gyerekek is nagyon szívesen bekapcsolódnak.

Amennyiben idén szeretnénk megmutatni nekik néhány szórakoztató technikát, akkor használjunk rizst vagy borotvahabot a színezéshez. Emellett kísérletezhetünk természetes színezőanyagokkal: vöröshagymával, őrölt kurkumával vagy akár céklával is. Lássunk munkához!

Zöldségekkel, fűszerrel

Amennyiben természetes alapanyagokkal szeretnénk megfesteni a tojásokat, akkor fontos tudni, hogy a főzőléhez mindig adjunk ecetet is – fél liter vízhez 4 ek. ecet szükséges. Miután megfestettük a tojásokat – főzve vagy kifújva is felhasználhatjuk –, és ha kihűltek, törölgessük át őket étolajos ruhával, hogy szép fényesek legyenek. Most pedig válogassunk kedvünkre az alábbi ötletek közül!

Fotó: Shutterstock

– Vöröshagyma: Szedjük le néhány vöröshagyma héját, tegyük egy lábasba, engedjük fel vízzel és főzzük fél óráig. Ezután rakjuk a forró főzetbe a tojásokat, fedjük le, és kb. fél óra múlva ellenőrizzük a színüket. Ha sötétebb barnát szeretnénk, akkor hagyjuk tovább a tojásokat az edényben.

– Kurkuma: Öntsünk fazékba egy liter vizet és adjunk hozzá egy evőkanál őrölt kurkumát. Főzzük negyedóráig a fűszert, majd tegyük bele a tojásokat. Az eredmény: intenzív sárga szín.

- Lila káposzta: Vágjunk apróra néhány lilakáposzta-levelet, tegyük egy lábasba és engedjünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük a zöldséget fél óráig, majd miután kihűlt a lé, tegyük bele a tojásokat, amelyek szép, világoskékek lesznek a festés után.

- Spenót: Vágjunk apróra két-három maréknyi spenótlevelet – mirelitet is használhatunk, ez esetben felhasználás előtt olvasszuk ki – tegyük egy lábasba és engedjük fel vízzel. Főzzük fél óráig a leveles zöldséget, majd hagyjuk kihűlni a levet, és tegyük bele a tojásokat. Áztassuk addig őket, amíg szép zöldek lesznek.

- Cékla: Tisztítsunk meg és reszeljünk le egy fél céklát, tegyük egy lábasba és engedjük fel vízzel. Főzzük 20 percig, majd rakjuk a lébe a tojásokat, amelyek rövid időn belül rózsaszínek, később lilák lesznek.

Virágokkal

Díszítsünk virágokkal!

Szükségünk lesz: főtt vagy műanyag tojásokra, többszínű festékre, tavaszi virágokra – ezek segítenek, hogy könnyebben előrajzoljuk a mintákat, később pedig jól jönnek a díszítésnél –, grafitceruzára

Elkészítés: Fessük egyszínűre a tojásokat – a fekete helyett természetesen bármilyen árnyalatot választhatunk. Várjuk meg, amíg megszárad a festék, majd grafitceruzával rajzoljuk a tojásokra a virág- és a levélmintákat. Ezután fessük meg a színes virágokat, és ha megszáradt a festék, akkor rendezzünk a tojások köré színes, tavaszi virágokat.

Rizzsel

Kreatív célokra is felhasználhatjuk a rizst

Szükségünk lesz: főtt tojásokra, visszazárható műanyag zacskókra, ételfestékekre – tetszés szerint válasszuk ki a színeket –, rizsre

Elkészítés: Főzzük meg keményre a tojásokat – fehérebb lesz a héjuk, ha a főzővízhez ecetet is adunk. Közben tegyünk zacskóba egy maréknyi rizst, csepegtessünk rá ételfestéket, és egyenként rakjuk bele a még meleg, ám jól szárazra törölt tojásokat. Óvatosan rázzuk össze a zacskó tartalmát, vegyük ki a színes tojást és folytassuk egy másikkal. Ha szükséges, akkor csepegtessünk még ételfestéket a rizshez.

Állatkákkal

Állatmintákkal is ékesíthetjük a tojásokat

Szükségünk lesz: fa- vagy műanyag tojásokra, többszínű festékre és ezekkel az árnyalatokkal harmonizáló kartonokra, grafitceruzára, fekete alkoholos filctollra és ragasztópisztolyra.

Elkészítés: Fessünk különböző színű tojásokat és hagyjuk megszáradni. Rajzoljuk rá részletesen a tojásokra grafitceruzával az állatkák pofiját. Ezután világosabb színekkel fessük meg a szem-, az orr-, illetve az állrészeket. Miután megszáradt a festék, alkoholos filccel rajzoljunk orrokat és szemeket. A kartonokból vágjuk ki az erdei állatok fülét, farkát és az agancsokat. Ragasztópisztoly segítségével rögzítsük a tojásokhoz a színes kartonelemeket.

Borotvahabbal

A borotvahab is segítségünkre lehet

Szükségünk lesz: főtt tojásokra, ételfestékekre, borotvahabra

Elkészítés: Nyomjuk ki a borotvahabot egy közepes méretű tepsibe – nem keverednek össze annyira az árnyalatok, ha muffinformába tesszük a habot –, csepegtessünk rá különböző színű ételfestéket, majd egy fakanál végével vagy szívószállal húzzunk csíkokat a masszába, így kapjuk majd meg a „márványos” mintázatot. Forgassuk a tojásokat a festékes habba, majd tegyük félre száradni legalább egy órára. Ezután törölgessük át a színes tojásokat papírtörlővel, és tegyük egy tányérra.

Így fest majd a végeredmény

Cukorkákkal

Szükségünk lesz: Főtt vagy műanyag tojásokra, apró, színes cukorkákra és ragasztóra

Elkészítés: Szórjuk a cukorkát egy tálba. A tojás egyik felét ecset segítségével kenjük be egyenletesen ragasztóval. Mártsuk a tojást a cukorkába, kissé nyomkodjuk meg, és várjunk, amíg megszárad a ragasztó. Ismételjük meg a műveletet a tojás másik felével is.

Többek között apró színes cukorkákra lesz szükségünk
blikk

Hasonló hírek

A változókor velejárója, amit senki nem mondott el neked!

Mazsi

A szerencsés ember 7 titka

Mazsi

Névnapok április 25-én

info