Hirmagazin.eu
Főoldal » Így élheti túl a medvével való találkozást
Belföldi hírek

Így élheti túl a medvével való találkozást

Az elmúlt napokban az ország több pontján is volt medveészlelés. Sok tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha valaki medvével találkozik, ezért a Bükki Nemzeti Park igazgatósága összegyűjtött néhány hasznos tanácsot erre vonatkozóan. Érdemes megfogadni a tanácsokat.

Egyre gyakrabban találkozhatunk Magyarországon is barna medvévelForrás: Romania Insider

Egyre több videó és beszámoló kerül fel az internetre, amelyen az látszik, hogy medve sétál át az úton, vagy egyéb forgalmas helyen, rosszabb esetben emberre is támad. Legutóbb Miskolcon kóborolt egy barna medve, az esetről videót is készítettek a szemtanúk. Magyarország kedvenc medvéje pedig napokig lázban tartotta az országot, de májusban hozzá hasonlóan Sanyi, a zarándokra támadó medve is többször került címlapra. Az egyre gyakoribb jelenség miatt tehát teljesen jogos, hogy a Bükki Nemzeti Park igazgatósága úgy gondolta, szükséges közzétenni egy viselkedési útmutatót az akár féltonnás medvékhez.

A legnagyobb termetű emlős faj

A barna medve általában 100-340 kilót nyom, de elérheti a 450 kilogrammos – vagyis csaknem féltonnás – testsúlyt is. Alapvetően magányos állat, nem szívesen megy emberek közé. Élőhelyének nagysága néhány ezer hektártól akár több ezer négyzetkilométerig is terjed. A hímek területe nagyjából háromszorosa a nőstényekének.

Ahogy írják; a barna medve eredendően összefüggő erdőségekhez kötődik. Alkalmazkodóképességének köszönhetően az eredeti élőhelyein jelentkező egyre intenzívebb emberi jelenléttel szemben is toleránssá vált.A szabad természetben ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet a medvétől. Csak „szorult” helyzetben, vagy a bocsait védve mutathat támadó magatartást. A medve azonban alapvetően kerüli az embert. Megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák.

Mit NE csináljunk!

  • Első és legfontosabb; a medve nem játék, a medvét el kell kerülni! A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!
  • Ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon. Ez azt is jelenti, hogy azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak.
  • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
  • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.
  • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.
  • A barna medve fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű faj, ezért engedély nélküli kilövése bűncselekmény.

Az állat május végén először Nógrád megyében bukkant fel, majd több száz kilométeres kóborlás után 2018. június 8-án a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be. A 2-3 évesre becsült, fokozottan védett fajhoz tartozó állat visszakerül a Bükki Nemzeti Parkba, de szabadon engedése előtt jeladót kap, hogy egyszerűbb legyen nyomon követni a mozgását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán GergelyForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Forrás: vilagfigyelo.com

 

Hasonló hírek

A klímaváltozás felforgatja a borászatot, de ennek még örülhetünk is? Oszd meg!

Géza

Egy magyar rendőr levele mindenkihez! Oszd meg!

Géza

Áll a forgalom Budapesten, nem jár a 4-es és 6-os villamos

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------