Főoldal » Így csalogassuk a méheket a kertbe!
Életmód hírek

Így csalogassuk a méheket a kertbe!

mehek

Egy tanulmány kimutatta: mivel egyre kevesebb a házi méh, a gyümölcsfák és bokrok beporzását ma már főként a vadméhek végzik el. Hogyan érhetjük el, hogy a házi méhek újra birtokba vegyék megérdemelt helyüket?
Így csalogassuk a méheket a kertbe!

A szorgalmas rovarokat úgy csalogathatjuk a kertbe, ha a fajnak megfelelő fészkelőhelyekről, illetve sokoldalú táplálékkínálatról gondoskodunk. A hímek márciusban hagyják el a téli szállást, vagyis már 2-3 héttel a nőstények kirepülése előtt, és ilyenkor rá vannak szorulva az olyan korai virágok pollenjére és nektárjára, mint a som és a mogyoró.

Ha a vadgyümölcsös sövény szélén ráadásul még kankalin, közönséget tüdőfű, keltike és sárga szellőrózsa is nő, akkor később sem lesz hiány táplálékban. A nővarú vadméhek és a „királynő” számára értékes táplálékforrást jelentenek a korai bogyós gyümölcsök, mint pl. a vérvörös ribiszke, piros ribizli, az egres.

A vérvörös ribiszke egyike azoknak a bokroknak, amelynél tavasszal már nyílnak a nektárban gazdag virágfürtök. A homokszínű bányászméh előszeretettel látogatja a ribizli és egresbokrok virágait.

mehek2

Az őszi bányászméh már márciusban elindul táplálékot keresni a kertekben és gyümölcsösökben.

Forrás: szepzold; Képek: szepzold;

Hasonló hírek

Krasznahorkai László regénye elnyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat

Géza

Hihetetlen, mit művelnek a gyerekek az oviban

Mazsi

Módosul az OKJ – Ezeket feltétlenül tudnia kell, ha szakmát tanulna: lista a szakmákkal, tudnivalók, részletek

Géza